Decoraţiune pentru Paşti din cofraj de ouă

Am tot vrut să fac decoraţiunea asta de câţiva ani, de când a apărut la editura Casa cartea Ouă de Paşti cu motive florale, dar n-am găsit atunci cofraj pentru şase ouă cu două vârfuri ascuţite în interior. Am renunţat să mai caut şi m-am decis să fac anul acesta din cofraj pentru zece ouă, cu patru vârfuri, şi să fac doi iepuraşi şi doi copăcei pe margine.

dscn5304

În carte iepurii aveau şi mâini, eu am renunţat să le mai fac pentru că nu aveam şnur de hârtie cu sârmuliţă pe interior şi nici n-am găsit să cumpăr (încă mai avem de recuperat, văd, la capitolul accesorii pentru hobby) şi n-am vrut să le fac din sârmă pluşată, ca să nu stric mai tare decoraţiunea.

Materiale: un cofraj de ouă fără capac, cu vârfuri în interior (mai sunt şi alte tipuri de cofraje, fără vârfuri), vopsele acrilice, două bile din polistiren pentru capete, carton pentru urechi, jumătăţi de biluţe de polistiren pentru nasuri (eu le-am rupt dintr-un aranjament floral artificial, dar cred că dacă aveţi o bucată de “scârţâietoare”, puteţi scoate din ea câteva biluţe), cariocă neagră pentru desenat gura, resturi de panglici subţiri, o bucăţică de dantelă de hârtie (tăiată dintr-o dantelă din aia pentru prăjituri), sârmă pluşată (pentru a prinde capetele de cofraj), 2 năsturei, pistol de lipit.

11526_142767Se vopseşte cofrajul în culoarea dorită, iar după ce se usucă, se decorează cu floricele. În carte era un verde frumos dar pentru că nu am avut nuanţa aia, am ales un turcoaz. N-am reuşit să reproduc nici lalelele din carte, am făcut nişte floricele cu un băţ de vată înmuiat în vopsea. Vârfurile se vopsesc aşa: unul maro, apoi rochiţa fetei în culoarea dorită, apoi băiatul care se vopseşte o treime albastru, două treimi verde, apoi iar maro. Se lasă la uscat.

Se fac bulinele rochiţei. Se lipesc panglicile şi nasturii pe vârful care va deveni băieţelul iepuraş. Capetele se vopsesc într-un roz pal (eu am un tub de acrilic pe care scrie “culoarea pielii”), se decupează urechile (încercaţi să le faceţi mai lungi, eu le-am făcut cam scurte) care se înfig în capete după ce faceţi câte o tăietură mică cu un cutter. Se vopsesc şi urechile în culoarea capetelor, dacă nu aţi avut carton în aceeaşi nuanţă. Eu le-am fixat şi cu puţin lipici. Nasurile sunt un pic mai roz, cu un punct alb într-o parte. Se lipesc pe capete. Se desenează trăsăturile cu carioca.

Se înfige câte un fir pluşat îndoit în fiecare cap. Al fetiţei se decorează suplimentar cu un guleraş din dantelă de hârtie, apoi se leagă câte o panglicuţă subţire la ambele gâturi. Se înfig în vârfurile cofrajului şi se fixează cu pistolul de lipit (ele stau şi aşa, nu e musai nevoie de pistol).

În cofraj se pot pune ouă mici de ciocolată sau de polistiren. Eu am găsit la Pepco o pungă de ouşoare mici din polistiren, la vreo 3 lei. Decoraţiunea merge superb pe centrul unei mese, chiar dacă e făcută manual merge şi la o masă mai elegantă, este foarte veselă şi simpatică.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.