Tu cum te protejezi de problemele de sănătate în concediu? (P)

Prima oară când am fost la mare aveam 22 de ani. Îmi aduc aminte de vacanţa aceea nu pentru că a fost plină de peripeţii (de exemplu am rămas fără niciun leu într-o staţiune aflată la vreo 30 de km distanţă de cazare pentru că nu văzuserăm că preţurile unui restaurant erau la gramaj, şi a trebuit să ne întoarcem pe jos), ci pentru că am avut probleme cu burta. Acum na, nu ştiu cum sunteţi voi, dar eu, care mă aflam pentru prima oară în concediu cu un iubit, am murit la propriu de jenă. Ştiam că am problema asta atunci când schimb mediul (culmea, fără nicio legătură cu mâncarea), dar la vremea aia nu ştiam cum să fac să nu se mai întâmple, aşa că acţionam doar cu pliculeţe antidiareice, fără să-mi treacă prin minte că aş putea preveni cumva. De probiotice am auzit foarte târziu, cred că abia acum trei ani, pentru că noi nu prea luăm antibiotice, iar la noi în ţară probioticele sunt asociate doar cu antibioticele, nu ştiu de ce, poate pentru că au aceeaşi rădăcină a cuvântului, bios care înseamnă viaţă, şi oamenii cred că sunt legate cumva, inexorabil.

Când am început să caut soluţii ca să nu mai păţească şi Eliza asta după vreo doi ani la rând de „burtică deranjată” în concediu (aici aş avea nişte istorii de spus despre cum se ajunge într-un timp ultrarapid cu copilul la toaletă atunci când stai la cort 😀 ), o prietenă mi-a recomandat să încerc cu probiotice, atât înainte cât şi în timpul vacanţei. Ştiu că acum ar trebui să vă spun să ascultaţi doar sfatul medicului, dar adevărul este că eu n-am mai călcat pe la pediatrul Elizei de când a împlinit un an şi până s-a născut bebe, ceea ce, evident, nu este un exemplu demn de urmat. Însă recitiţi partea de mai sus cu „nu prea am luat antibiotice”, aşa că nu-i chiar de rău, zic eu.

După ce am început să-i dau probiotice nu am mai avut nicio problemă în vacanţă, indiferent de ce a mâncat, de mediu sau de apa înghiţită. Cum am făcut o pauză, am păţit-o iar. Cred că v-am povestit de pocinogul de anul trecut, când a vărsat încontinuu 24 de ore în penultima zi de concediu şi nu era de la mâncare (verişoara ei mâncase acelaşi lucru dar nu păţise nimic) şi am tras concluzia, împreună cu cititorii, că a fost de la apa de mare pe care Eliza o înghiţise făcând scufundări, iar cealaltă fetiţă, nu. Am regretat atunci că n-am insistat mai mult să găsesc probioticele pe care le voiam la farmacie, ştiu că fusesem înainte în vreo trei-patru farmacii din cartier şi nu le găsisem şi am lăsat-o baltă, am zis că nu are ce să ni se întâmple. Ceasul rău şi mâţa neagră, ştiţi cum e. Nu aş fi făcut o dramă din asta, dacă nu trebuia să plece în tabără luni la prima oră, prima ei tabără de şase zile.

În tabără s-a dus, dar pe fondul imunităţii scăzute a organismului, după ceea ce se făcuseră două zile de vărsat numai apă, a luat un virus de pe acolo şi vineri seara m-a sunat plângând că îi e rău şi să vin s-o iau. Cu un picior în maşină şi cu mâna pe telefon, am vorbit cu un supraveghetor care mi-a spus că a făcut puţină febră şi îi curge nasul, dar că nu e nevoie să vin chiar în seara aceea, că este bine îngrijită şi pot veni a doua zi dimineaţa, aşa cum era programat. Ceea ce am şi făcut.

Eu acum nu am cum să vă garantez vouă asta, dar pentru mine eu sunt convinsă 100% că dacă-i dădeam probioticele nu se îmbolnăvea deloc şi nu rata o zi de plajă în concediu şi pizza&discoteca din ultima seară a taberei (unde, pare-se, mai era implicat şi un cavaler care o invitase să meargă cu el 😀 ). Probioticele au capacitatea asta de a sprijini organismul să se ajute singur în lupta contra problemelor gastrointestinale, a infecţiilor urinare (cu care nu ne-am confruntat, însă ştiu că sunt frecvente în concedii şi ele) dar şi a răcelilor şi o să vă spun şi cum fac ele asta.

ilustratie-articol-probiotice
Am găsit imaginea asta şi mi-a plăcut aşa de mult! Cine ştie dacă nu vom fi noi ăştia peste câţiva ani? Cu o nepoţică de pe undeva, desigur 😀

Probioticele sunt nişte microorganisme vii care, odată ajunse în tractul gastrointestinal (stomac, intestine) stimulează producţia de peptide, nişte substanţe cu rol antimicrobian. Diverse studii au demonstrat şi că susţin imunitatea prin stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A. Evident, e foarte important câte microorganisme din astea vii ajung la voi în burtă, aşa că asiguraţi-vă că luaţi un produs de calitate, cu minim 3 miliarde de microorganisme pentru copii şi 5 miliarde pentru adulţi. De asemenea, respectaţi modul de administrare şi de păstrare trecute pe etichetă (unele se ţin la frigider, altele, nu).

Alte cazuri în care ne ajută probioticele: probleme de tranzit la bebeluşi (aş da-o iar exemplu pe Eliza dar mă ucide dacă citeşte articolul şi vede că dezbat tranzitul ei intestinal pe blog 😀 ), atunci când vrem să slăbim, în problemele dermatologice (există cosmetice cu probiotice în ele), candidoză, probleme cu intestinul (sindrom de intestin iritabil sau permeabil), dezechilibre ale organismului cauzate de radio sau chimioterapie.

În mod frecvent se face o confuzie în materie de prebiotice şi probiotice. Cumva prefixul pre induce în eroare şi oamenii cred că sunt nişte probiotice care se iau pentru a preveni, iar probioticele se iau pentru a trata ceva. Nimic mai fals! Prebioticele nu sunt vii, ele sunt doar nişte fibre care potenţează efectul probioticelor (le hrănesc, adică, pentru ca ele să-şi facă treaba mai eficient), iar probioticele sunt microorganisme vii care se hrănesc cu prebioticele. Când cele două se găsesc în acelaşi produs, acesta se numeşte simbiotic.

Articolul acesta, de informare pe tema probioticelor, face parte din campania Războism Interior a companiei Secom. Dacă aveţi şi voi experienţe, sfaturi şi, mai ales, întrebări pe tema probioticelor, vă aştept să ne lămurim împreună în comentarii. Promit că voi reveni cu răspunsuri informate la fiecare întrebare.

Despre probioticele Secom

Gama de probiotice Secom cuprinde patru variante: Baby’s Jarro-Dophilus® + FOS, GOS pudră pentru copii, iar pentru adulţi Jarro-Dophilus+FOS, Jarro-Dophilus EPS®, şi Saccharomyces Boulardii+MOS. Cele care au pe etichetă trecut +FOS, MOS, GOS sunt simbiotice, astfel fiind marcat adaosul de prebiotice din compoziţie. Le găsiţi pe site-ul Secom, în farmacii sau în cele 11 magazine Secom din Bucureşti şi din ţară.

Consultaţi întotdeauna medicul înainte de a administra copiilor suplimente alimentare!

32 Replies to “Tu cum te protejezi de problemele de sănătate în concediu? (P)”

  1. Sper ca anul asta mai vine in tabara, nu? Mai ales ca daca are pliculetele la ea nu va mai rata pizza si disco…..
    Oana

    1. Laura Frunză says: Reply

      Oana, da, am înscris-o deja!

  2. Poti detalia un pic partea cu “n-am mai călcat pe la pediatrul Elizei de când a împlinit un an şi până s-a născut bebe”? Adica nu a fost niciodata bolnava?
    In alta ordine de idei, eu sunt mare fan Secom, am luat in cateva ierni System Well si am simtit diferenta fata de iernile in care nu am luat. Si Jarro-Dophilus am luat odata, demult de tot, era Luna mica, dar mi s-a parut excesiv de scump la vremea respectiva…
    Si in cu totul alta ordine de idei, am si eu o poveste superba cu o idila pe fond diareic, dar mi-a fost jena sa o scriu. Pana acum, daca tot ai dat tu exemplul 😉

    1. Laura Frunză says: Reply

      S-a mai îmbolnăvit, dar foarte rar (gen o dată pe an) şi atunci fie n-a fost nevoie de medic, fie am mers la o clinică unde am abonament de la serviciu (Medsana).

      1. Iti dai seama ca acum trebuie sa scrii un articol si despre asta, pentru ca e ceva foarte rar…

  3. Uite ca am mai invatat ceva! Interesant! Nu m-am gandit pana acum la tratament preventiv cu probiotice!

    1. Nici eu nu stiam! Bine ca nu sunt singura 😀 Ca credeam ca am ramas eu in urma cu informatia, dar cred ca pur si simplu informatiile astea nu ajung la mamici. Medicii mai degraba te invata sa tratezi, nu sa previi, fie prin alimentatie, fie cu un mic ajutor din afara daca altfel nu se poate.

  4. eu sunt convinsa ca dupa episodul de bronsiolita pe care l a avut bebe al meu anul trecut la 6 luni, faptul ca i am dat apoi probiotice l a ajutat enorm si a trecut si peste iarna asta fara nici o mica raceala macar, in conditiile in care noi am avut chiar gripa.
    bine ca mi ai adus aminte, sa ii maidau si lui dante o cura de probiotice, ca se confrunta cu niste dureri de burta de nu stiu ce sa i mai fac, desi analizele s bune ecograf bun etc.

  5. Tocmai ma preocupa subiectul si poate ma ajuti sa ma lamuresc. Probioticele ajuta (si daca da, cum) in cazurile de intoleranta temporara la lactoza?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Ligia, am dat mai departe întrebarea ta şi revenim.

    2. Laura Frunză says: Reply

      Uite raspunsul, Ligia, nu stiu daca te ajuta:
      “Lactoza şi cazeina sunt doi termeni “legaţi inexorabil” când vine vorba despre problemele care pot apărea atunci când consumăm lapte şi produse derivate din acesta. Lactoza este responsabilă de apariţia intoleranţei, în timp ce cazeina este cea care determină o reacţie alergică atunci când consumăm lapte şi produse din lapte.
      Intoleranţa la lactoză este cea mai frecventă formă de deficit enzimatic intestinal, afectând toate categoriile de vârstă. Enzima deficitară este lactaza, care în mod normal, la nivelul marginii în perie din intestin, produce hidroliza lactozei din lapte. Lactoza care nu este digerată până la galactoză şi glucoză în intestinul subţire, trece în colon unde este fermentată sub influenţa bacteriilor de la acest nivel. Se pare că aproximativ 70% din populaţia adultă suferă de o deficienţă în lactază.
      Literatura de specialitate nu a depistat încă mecanismul concret prin care probioticele influenţează benefic simptomatologia acestui deficit enzimatic dar încearcă să explice mecanismul de acţiune al probioticelor prin scăderea permeabilităţii mucoasei intestinale pentru toxicii endogeni prin stimularea producţiei de mucină şi de acizi graşi cu lanţ scurt=furnizorul principal energetic pentru celulele epiteliale de la nivelul colonului, în consecinţă menţinerea unui echilibru acido-bazic specific microbiotei intestinale şi astfel favorizând producerea de lactază care sporeşte astfel asimilarea lactozei, un mecanism care a preocupat cercetatorii de timpuriu, înca de la începutul secolului actual (J Am Diet Assoc. 2001;101:229-238, 241). “
      Farm. Flavia Florescu, Specialist Cercetare Secom®

      1. Ce interesant! Multumesc mult 🙂

  6. Violeta.argatu says: Reply

    Care-s bune pt “mine” ? :)) (La copii mă refer)
    Super mulțumesc pt idee… nu mi-ar fi trecut prin cap… Chiar o să testez.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Baby Jarrodophilus, Violeta! Sunt sub formă de pudră şi sunt bune pentru toţi copiii! Sunt şi la reducere acum pe site-ul Secom: https://www.secom.ro/babys-jarro-dophilus-fos-gos
      Un flacon ajunge până la 71 de zile de administrare la un singur copil, deci împărţit la trei, îţi ajunge înainte şi pe perioada concediul şi chiar şi după.

  7. eu caut niște probiotice care să-și facă efectul… 🙂
    pentru că am tot încercat până acum și nu mi se pare că se face liniște în organism…

    1. Laura Frunză says: Reply

      Încearcă-le şi pe cele de la Secom, până la urmă ce ai de pierdut?

  8. Și eu am introdus de curând probioticele în viața fetiței mele de 1 an și 5 luni. În timpul unui tratament cu antibiotice. Am citit că sunt recomandate și preventiv, mai ales în concedii, așa că le vom lua cu noi și la mare. 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Şi noi le vom lua cu noi! Văd că de la an la an bagajele mele se înmulţesc :))

  9. Iau si eu acum probiotice pentru ca trebuie sa iau si un antibiotic destul de puternic si vreau sa spun ca se vede diferenta. Nu ma supara nici burta nici stomacul si am o stare per total foarte buna desi stim cu totii ce agresive simt antibioticele. Prin urmare chiar cred ca sunt un must have de avut in casa si in vacanta!

  10. Multumesc pentru articol! Copiii mei in fiecare an fac diareea calatorului, nu stiam ca pot preveni cu ceva, mereu m-am pregatit doar cu Smecta si Imodium. Daca am copii de 1 an si 4 ani, trebuie sa iau doua produse diferite?

  11. În primăvară când a luat antibiotic băiețelul nostru de trei ani doctorița de familie ne-a spus să nu uităm de probiotice. Sau kefir, spunea ea atunci. Acela a fost momentul când le-am dat prima dată băieților și le place tare mult.

  12. Foarte utila informația. Merci!

  13. Eu sunt mare fan produse Secom. Am luat la un moment dat niste vitamine de la ei și m-au ajutat foarte mult. Probiotice folosim mereu când luăm antibiotic (din fericire foaret rar). E bine de știut că au și ei astfel de produse în gama lor.

  14. Uite că am mai aflat ceva. În rarele momente de tratament cu antibiotic le dau probiotice, dar nu știam că se pot da și preventiv.

  15. Ana maria ivan says: Reply

    Le sustin, mai ales pe cele de la Secom! Le-am folosit din prima saptamana de viata la ambii copii si nu mi-au facut nici colici! Bravo!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Nu ştiam că se pot da şi pentru colici, sunt sigură că multe mame ar fi vrut să ştie asta atunci.

  16. Mie mi le-a recomandat medicul când plec în vacanță, că să nu mi-o stric :). De regulă de la Secom folosesc și eu, iar pentru Tudor m-a ajutat Baby Jarro Dophilus când avea colici.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Serios? Pentru colici? Uite că nu ştiam asta, e bine de reţinut. Cum făceai, i le puneai în biberon sau i le dădeai cu linguriţa?

  17. Şi eu îi dau băieţelului meu în perioda aceasta Baby Jaro Dophilus. A avut un tratament cu antibiotic până de curând. Îl luăm şi cu noi peste o lună în concediu. 🙂

  18. Fix asa pățeam și eu când schimbam mediul. Doamne, ce calvar a fost pentru mine lungul drum spre Grecia, cu mașina! Plecam cu 2 cutii cu un medicament ce ma strângea la stat, apoi, dădeam în cealaltă extremă. Din fericire, totul s-a reglat de la sine. Nu știam, atunci, că probioticele ma puteau salva. Dar e bine se știut 😉

  19. Şi eu i-am dat lui Iris în perioada colicilor, la recomandarea medicului. N-aş zice că am scăpat de colici, însă probioticele i-au ameliorat durerile de burtică.

  20. Raluca Loteanu says: Reply

    Si eu cred mult in puterea probioticelor si ma bucur ca ai scris despre acest subiect! O prietena a avut rezultate foarte bune in cazul tranzitului intestinal al baietelului ei, dupa ce inainte testase multe alte variante, dar fara rezultat. Nu stiam ca sunt bune si pentru slabit, mi-ai dat de gandit! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.