Cum a fost la Poveşti la Cărtureşti

Acum două săptămâni, ne-am strâns câteva bloggeriţe cu copiii noştri la Cărtureşti Carusel pentru un eveniment de promovare a cititului: Poveşti la Cărtureşti. Copiii, împreună cu părinţii, au citit din cartea Frumoasa şi Bestia din colecţia Biblioteca Ilustrată Disney de la editura Litera, apoi a urmat un moment foarte distractiv: am creat cu toţii o poveste nouă. Eliza a dat startul cu propoziţia: A fost odată ca niciodată un dragon foarte fioros. Apoi am aruncat în sală o mingiuţă colorată şi cine prindea mingiuţa trebuia să continue cu încă o frază. Mingiuţa a mers din om în om până am ajuns la finalul poveştii.

A fost un experiment interesant să văd încotro duce imaginaţia părinţilor şi a copiilor. O să vă reproduc povestea, ca să vă distraţi şi voi:

“A fost odată ca niciodată un dragon foarte fioros care locuia într-un castel bântuit. Castelul bântuit, deşi părea înfricoşător, avea îngheţată în el. Şi îngheţata aceea era vrăjită: oricine gusta din ea se transforma într-un pui de dragon. În curând, castelul fu plin de dragoni mici care se jucau între ei peste tot, pentru că mâncaseră toată îngheţata din castel. Într-o bună zi, unul dintre dragoni a plecat şi s-a dus în pădure să-şi caute un prieten mai bun ca ceilalţi dragoni. Odată ajuns în pădure, începu să se facă foarte întuneric şi chiar să plouă. Micului dragon nu îi era deloc frică de ploaie şi nici de întuneric, pentru că el sufla foc, prin urmare, lumina, aşa că a suflat o flacără şi a dat foc la toată pădurea, ca să se ducă toată ploaia. După ce s-a dus ploaia, a fost frumos afară. Şi ploaia era cu sclipici, prin urmare toată pădurea s-a împrietenit cu dragonul. Sclipiciul era magic. Sclipiciul acela a potolit de tot ploaia iar apoi cerul a devenit senin. Sub cerul senin şi luminos, castelul bântuit s-a eliberat de vrajă şi a devenit un castel magic. În castelul magic a venit o dragoniţă care i-a adus dragonului o statuie fermecată. Statuia era sub formă de inimă. În inimă, dragoneii au constatat că era Nutella, era o Nutella vrăjită care avea rolul de a-i transforma pe dragonei în nişte pisicuţe. După ce s-au transformat toţi în pisicuţe, a venit înapoi dragonelul din pădure care nu ştia ce s-a întâmplat. Şi dragonelul rătăcit s-a întâlnit cu o zână. Şi acea zână l-a transformat într-un câine care a fugărit toate pisicile din castel. Zâna a îngropat un os pentru câine iar câinele l-a dezgropat şi l-a mâncat. Osul acela era magic şi căţelul s-a transformat la loc în dragon şi apoi a descoperit magia care a transformat şi celelalte pisici la loc în dragoni şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi dragoneşti.”

Întregistrarea e aici, dacă aveţi timp şi răbdare s-o ascultaţi, este complet neprelucrată, deci ce s-a spus acolo, aia a ajuns pe casetă.

Povestea are o oarecare coerenţă, deşi se mai pierde pe ici pe colo, pentru că am avut copii de vârste diferite, care au intervenit cu propriul lor bagaj de simboluri şi, dacă o analizez, îmi spune multe despre cei care au construit-o. Genul acesta de exerciţiu este foarte util pentru copii, pentru că învaţă să fie atenţi la ce s-a spus înainte, să intervină, să vorbească tare şi să-şi exprime gândurile, să-şi pună la treabă imaginaţia şi să se bucure de rezultatul final, mai ales dacă filmaţi sau înregistraţi povestea. Eu am înregistrat cu un reportofon, pentru că uneori copiii se simt stingheri în faţa unui aparat de filmat, aşa că am preferat varianta asta mai discretă.

La eveniment a venit şi cântăreaţa Paula Seling, care ne-a povestit despre spectacolul Frozen din 27 mai de la Sala Palatului, unde va cânta live, apoi a citit primele două pagini din cartea Frumoasa şi Bestia.

Evenimentul a fost filmat de Prima Tv care a făcut un material despre el, în care apar Eliza şi Măriuca (fetiţa Anei Nicolescu/Mămica Urbană).

Le mulţumesc tuturor participanţilor, sper că s-au distrat şi că nu i-a plouat prea tare la plecare 🙂 Editura Litera a fost generoasă cu copiii şi le-a dăruit cărţi faine de citit acasă, printre care şi Aventurile lui Pierre – detectiv în labirint, despre care a scris foarte fain Mihaela Roxana aici.

Evenimentul a fost susţinut de Disney România şi de Evian (apă plată pentru copii).

2 Replies to “Cum a fost la Poveşti la Cărtureşti”

  1. Vai de capul nostru… Nu stiu de ce, dar parca suna un pic mai coerent povestea noastra acolo… Un pic 🙂

  2. Cred ca am pierdut o super distractie! Suna amuzant povestea. 😊

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.