Cărţi de Crăciun la târgul de carte Gaudeamus 2017 (1)

colaj-carti-de-craciun

Se apropie târgul de carte Gaudeamus şi dacă sunteţi în căutarea unor cărţi noi de Crăciun, o să aveţi cu siguranţă din ce alege la târg sau ulterior, pe site-urile editurilor, dacă nu ajungeţi la Bucureşti. Azi vă prezint cele mai noi cărţi de Crăciun de la editura DPH şi Univers Enciclopedic Junior.

Toate cărţile prezentate sunt destinate copiilor între 3 şi 6 ani, cu menţiunea că Eliza le adoră şi ea are 9 ani, deci cele cu text mai mult, cum sunt cele de la DPH merg şi mai sus, până la 8-9, în funcţie de ce îi place copilului să citească.

Editura DPH

Ne pregătim de Crăciun este o carte cu trei poveşti adorabile despre copii obişnuiţi care descoperă magia Crăciunului în lucruri mărunte: cadouri făcute manual pentru ceilalţi, o vizită surpriză a bunicii, scânteierea zăpezii. Poveştile şi ilustraţiile sunt în stilul celor din colecţia Pixi, fiind traduse din limba germană. La final, cartea conţine şi câteva cântece şi poezii de Crăciun din folclorul românesc. Are coperţi cartonate şi format de 21×18,5.

ne-pregatim-de-craciun

Andrei şi luminiţele de Crăciun este o poveste drăguţă despre animăluţele din pădure care îşi doresc să-l vadă pe Moş Crăciun. Andrei, iepuraşul, vede peste tot în pădure luminiţe strălucitoare, dar când ajunge la ele, descoperă că sunt decorurile de Crăciun ale prietenilor săi. Cel mai mult la această carte mi-au plăcut ilustraţiile, e amuzant de urmărit cu copiii cum sunt decorate căsuţele diferitelor animale, ce fructe şi plante din pădure au folosit şi ce activităţi de Crăciun au. Copertă necartonată şi format 28×21,5, traducere tot din limba germană.

andrei-si-luminile-de-craciun

În Surprizele din Bradul de Crăciun, spiriduşul Lorin îi strânge pe toţi copiii de animale din pădure pentru a pregăti în secret o surpriză pentru toată comunitatea. Ilustraţiile sunt foarte complexe, cartea aduce a carte de căutare – puteţi urmări pe fiecare pagină ce activităţi de Crăciun fac copiii (scriu scrisori, fac prăjituri, împachetează cadouri, fac decoraţiuni) şi ce fac părinţii sau cum le sunt decorate casele şi ce ocupanţi mai au. Traducere tot din limba germană, copertă necartonată, format 31x21x5, cu titlul embosat cu auriu pe copertă.

coperta-surprizele-din-bradul-de-craciun

Editura Univers Enciclopedic Junior

O floare în zăpadă este o poveste emoţionantă despre prietenia dintre o fetiţă care locuieşte într-un ţinut arctic şi un urs polar. Când ursul descoperă o floare aurie în zăpadă, o rupe şi i-o dăruieşte fetiţei. Dar florea se ofileşte repede şi fetiţa se întristează. Dornic să-i redea zâmbetul, ursul pleacă într-o călătorie îndelungată pentru a căuta altă floare aurie. Din păcate, nu găseşte nimic şi se întoarce acasă cu mâna goală, unde fetiţa îl aşteaptă cu o surpriză. Textul este scurt,  cu doar 2-3 fraze pe pagină, formatul este de 24×27 şi coperţile sunt broşate.

coperta_o_floare_in_zapada_site

Un Crăciun elefantastic este o carte minunată despre puterea imaginaţiei şi jocurile copilăriei. Dintre toate cărţile de Crăciun primite până acum, este preferata mea. Este Ajunul Crăciunului şi Anton şi Luiza se plictisesc aşa că ajung să se certe cu privire la cine aduce cadourile: un copil susţine că Moş Crăciun le aduce, altul că Îngerul Crăciunului.

Până la urmă se decid să plece într-o călătorie imaginară prin mai multe ţinuturi unde aproape-aproape descoperă cine aduce cadouri, ba chiar ajung şi la un castel de gheaţă unde găsesc nişte pachete cu numele lor pe ele. Tocmai ce le-au desfăcut şi se bucură de ele, când îi strigă mama şi se trezesc la realitate. Vă las să aflaţi finalul din carte.

coperta_un_craciun_elefantastic

Personajele şi ilustraţiile sigur vă sunt familiare, sunt făcute de Joelle Tourlonias care a ilustrat şi cărticelele care s-au tot dat la cremele Nivea în ultimii trei ani şi pe care le găsiţi şi online aici. Este acelaşi băieţel iar poveştile sunt tot despre joaca imaginativă (“pretend play”), doar că textul din carte este scris de Michael Engler iar în cărţile Nivea de Udo Weigelt. Cartea are coperţi cartonate şi format de 28×22 cm.

Vreau o îmbrăţişare este o carte-joc: la fiecare pagină copilul este îndemnat să facă o acţiune: să pună degetul pe oul de pinguin care s-a pierdut, să-l acopere, să sufle peste el, să-l ciocăne, să-i dea un pupic şi la final să-l reunească cu mămica lui. O recomand pentru 2-4 ani, va fi cu siguranţă foarte apreciată.

coperta_vreau_o_imbratisare_

În Omul de zăpadă magic, un iepuraş construieşte un om de zăpadă despre care susţine că e real. Când tatăl lui îl trimite în pădure să culeagă nişte fructe pentru ceai, iepuraşul se rătăceşte prin viscol. Omul de zăpadă îl găseşte şi-l aduce în siguranţă acasă. Din cartea asta avem de învăţat şi noi adulţii ceva, şi anume că, pentru copii, lucrurile devin reale cu ajutorul imaginaţiei. Un om de zăpadă nu este doar un om de zăpadă, ci un prieten, aşa cum o jucărie nu este doar o jucărie pentru copil.

omul_de_zapada-magic_ue-junior

1 Comment

  1. Dorina says: Reply

    Una mai frumoasa ca alta :).

Leave a Reply