Hercularium – Biblioteca viitorului

La începutul anului am primit de la Iulia Burtea un email prin care îmi povestea despre Asociaţia Hercules şi despre dorinţa lor de a înfiinţa în 2016 un Hercularium – un spaţiu de lectură, joacă şi învăţare destinat copiilor din localitatea Costeşti şi împrejurimi, judeţul Argeş. Prezentarea lor mi-a plăcut foarte mult pentru că mi s-a părut concretă şi la obiect aşa că am decis să vă povestesc despre asta dar numai după ce voi fi făcut şi eu o donaţie către ei, ca să vă povestesc despre ceva la care am contribuit şi eu şi nu doar să dau mai departe fără niciun fel de implicare.

KEY VISUAL-landscape

Am luat biblioteca mea şi a Elizei la puricat şi, pe principiul “oare de ce adun eu atâtea, că doar nu le iau cu mine pe lumea aialaltă?”, mi-am dat seama că am foarte multe cărţi pentru copii şi adolescenţi care pot fi donate. În special pentru adolescenţi, din perioada în care scriam recenzii de literatură YA pentru un blog de profil, dar şi diverse enciclopedii cumpărate impulsiv pentru Eliza la care s-au tot adăugat, pe parcursul anilor, unele primite cadou de la prieteni şi edituri. Am scos câteva mormane de cărţi, le-am pus deoparte şi am contactat asociaţia. A venit cineva şi le-a luat, apoi am primit şi câteva poze odată ajunse la destinaţie.

12562629_957701730976062_1486538535_o

Câteva dintre cărţile donate
Câteva dintre cărţile donate

Ce puteţi dona

Puteţi dona asociaţiei bani (vedeţi aici cum) sau direct cărţi, jocuri, jucării, DVD-uri cu jocuri educaţionale sau filme pentru copii, CD-uri de învăţat limbi străine, planşe educaţionale sau alte lucruri care consideraţi că le-ar fi utile. Eu mă tot gândesc că am şi o măsuţă cu nişte scăunele care s-ar potrivi bine în spaţiul lor.

Dacă alegeţi să donaţi, vă rog să vă asiguraţi că toate sunt în stare bună (eu am ales doar cărţile care arătau ca noi pentru că am vrut ca acei copii să se bucure de nişte lucruri de calitate primite în dar, nu să perceapă donaţiile ca pe ceva vechi care se dă de pomană săracilor).

De ce să donaţi cărţi sau bani pentru Hercularium (preluare din comunicatul de presă)

Pentru că este unul dintre acele proiecte curajoase care ne demonstrează că România se poate schimba, de la mic la mare. Pentru că scoate în evidență beneficiile lecturii și promovează dragostea de carte – sloganul proiectului este „Construiește viitorul copiilor din Costești, carte cu carte!”.

Costeștiul este un oraș total lipsit de oportunități economice și amorțit din punct de vedere cultural situat în sudul județului Argeș. Copiii și tinerii de aici nu au alternative de petrecere a timpului liber în afara câtorva terenuri de sport. Nu există cinematografe sau săli de teatru, after-school-uri sau locuri de joacă pentru cei aproximativ 1.800 de școlari. Lipsiți de supravegherea părinților și de alternative de petrecere a timpului liber, foarte mulți copii școlari își petrec timpul pe stradă sau în numeroasele săli de jocuri din oraș.

Asociația Hercules din Costești își propune să înființeze HERCULARIUM, un adevărat centru de învățare modern și atrăgător pentru toți copiii și tinerii din orașul Costești și satele vecine. HERCULARIUM va fi format din bibliotecă, sală de lectură, sală de calculatoare și multimedia, ludotecă pentru copiii mici, spațiu de joacă, spațiu pentru evenimente culturale și training-uri pentru părinți. HERCULARIUM își propune să completeze instruirea de care elevii beneficiază la școală, oferindu-le șansa de a participa la activități atractive. Pentru că puține familii din această comunitate săracă din județul Argeș le pot oferi copiilor porția necesară de educație non-formală de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Puțini părinți le pot transmite micuților dragostea de carte prin puterea exemplului personal.

HERCULARIUM va reprezenta un mediu propice pentru exersarea înclinațiilor, talentelor și aptitudinilor și îi va ajuta pe copii să își îmbogățească orizontul cultural în domenii actuale și variate. Pe termen mediu și lung, educația non-formală le poate influența decisiv viața. Dacă sunt educați și informați, dacă se bucură de condiții pentru orientarea profesională și pentru viitoarea formare, copiii din comunitățile sărace vor contribui în viitor la binele comunității din care fac parte și al societății noastre în general. Cu alte cuvinte, copiii pe care îi ajutăm astăzi își vor susține în viitor familiile și îi vor ajuta la rândul lor pe alți membri ai comunității.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.