Învăţarea e distractivă la Orăşelul Cunoaşterii

Acum două sâmbete am avut ocazia să revăd Orăşelul Cunoaşterii, un muzeu ştiinţific interactiv pentru copii din Bucureşti, după aproape 3 ani în care nu mai călcasem pe acolo. Am constatat cu surprindere că muzeul îşi îmbogăţise colecţia cu nişte exponate care m-au fascinat până şi pe mine şi am petrecut câteva ore agreabile, urmărind-o pe Eliza, care se tot fâţâia de la o instalaţie la alta sau, dimpotrivă, stătea cel puţin 10-15 minute la una singură.

oraselul-cunoasterii-intrare

oraselul-cunoasterii_puzzle

Orăşelul Cunoaşterii mi-a plăcut de prima oară când l-am văzut, cum ziceam acum trei ani, când am însoţit-o pe Eliza la o petrecere aniversară organizată acolo. Am petrecut atunci mai multe ore tihnite explorând cele cinci încăperi ale muzeului, împărţite în şapte zone de interes: Laboratorul acvatic, Casa mea, Jocuri cu aer, Sala oglinzilor, Experimente senzoriale, Echilibru şi angrenaje şi Fizică distractivă.

Jocuri cu aer
Jocuri cu aer
Sala Oglinzilor
Sala Oglinzilor
Echilibru şi angrenaje
Echilibru şi angrenaje
Laboratorul acvatic
Laboratorul acvatic

Acum a fost ceva nebunie, pentru că era petrecerea aniversară de 4 ani a muzeului, aşa că nu am apucat să cercetez cât mi-aş fi dorit, dar tot am apucat să testez puţin noile instalaţii, în special pianul din linguri şi banca muzicală.

oraselul-cunoasterii_pian-din-linguri

oraselul-cunoasterii_banca-muzicala

Orăşelul Cunoaşterii are aproape o sută de instalaţii pe care copiii le pot explora în voie pe cei aproximativ 400 de mp ai muzeului. Este o iniţiativă foarte reuşită, deşi gurile rele spun că nici nu se compară cu Muzeele de Ştiinţe din străinătate, însă eu nu cred că ei asta şi-au dorit. Pentru un Muzeu de Ştiinţe ca afară e nevoie de foarte mulţi bani şi cum nimeni nu are asemenea sume în buzunar, cred că ar trebui să fim mai recunoscători familiei fondatoare că a deschis acest drum în România.

În cadrul Orăşelului Cunoaşterii se desfăşoară constant ateliere interactive, tabere urbane şi alte evenimente, iar în curând şi mai mulţi copii vor avea ocazia să se joace cu exponatele, pentru că Orăşelul va pleca în caravana Jocurile Ştiinţei, care va cuprinde o expoziție itinerantă și ateliere de știință pentru copii, în mai multe oraşe din ţară. Pentru a afla detalii despre caravană dar şi pentru a fi la curent cu evenimentele lor, vă recomand să-i urmăriţi pe pagina de Facebook. Evenimentul este realizat în colaborare cu Asociaţia Pro Cunoaştere.

Orăşelul Cunoaşterii poate fi vizitat de familii fără programare, oricând în timpul programului afişat pe site. Pentru grupuri mari, se fac programări prealabile, pentru că până la finalul lunii mai există o ofertă prin care se oferă şi un atelier gratuit la finalul vizitei. Demn de menţionat este şi faptul că la Orăşelul Cunoaşterii este permis şi accesul bebeluşilor care îşi însoţesc fraţii mai mari, lucru care nu este posibil în alte muzee experimentale, din câte am înţeles.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.