27 martie 1918 aniversat prin relansarea Istoriei ilustrate a României

Pe 27 martie aniversăm o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România, eveniment care precedă marea unire de la 1 decembrie 1918. Pentru a marca acest moment, editura Litera a republicat Istoria ilustrată a României şi a Republicii Moldova, o enciclopedie ilustrată în şase volume, care prezintă istoria României de la începuturi şi până în prezent, cu un capitol special în care se analizează consecinţele unei potenţiale uniri a Republicii Moldova cu România.

Autorii au încercat, în măsura în care este omeneşte posibil, să fie obiectivi, dincolo de orice teorie istorică. Nu au vrut să ofere legitimări ale trecutului pentru actele şi realităţile prezentului, ci doar să facă o descriere (reconstituire) şi o analiză a factorilor generali şi specifici care au afectat şi influenţat cursul istoriei românilor. Ei au intenţionat, totuşi, să cultive convingerea că trecutul, cunoscut şi asumat, oferă o cheie a înţelegerii prezentului.

Apariţia acestei enciclopedii face parte din proiectul Pagini de istorie, iniţiat de editura Litera, care îşi propune să publice volume de istorie, artă şi literatură română, în ediţii de colecţie dedicate Centenarului Marii Uniri. Din această colecţie mai fac parte: Arta românească de la origini până în prezent, Istoria ilustrată a României, Mileniul românesc, Susţine cu a ta mână Coroana Română, Istoria României în imagini, România în Primul Război Mondial (4 volume), Reunirea, Românii în secolele XIX-XX, Istoria românilor pentru elevi, Istoria ilustrată a României pentru copii, Scriitori români ilustraţi, Mari povestitori români, două dicţionare ale limbii române şi două cărţi despre Basarabia. Găsiţi detalii despre toate aceste cărţi pe site-ul editurii, sunt reunite într-o categorie specială: 100 de ani. Marea Unire a Românilor.

istoria-ilustrata-a-romaniei

Revenind la Istoria ilustrată a României şi a Republicii Moldova, am apucat doar s-o răsfoiesc puţin, dar mi se pare o enciclopedie foarte bine structurată, cu prezentarea faptelor susţinută de o analiză istorică pertinentă şi ilustraţii sau fotografii reale însoţitoare. Cele şase volume vin într-o cutie de colecţie aurie şi elegantă şi sunt o achiziţie foarte bună pentru orice pasionat de istorie sau pentru elevii mai mari care studiază istoria românilor la şcoală. Eu am răsfoit primul volum cu Eliza şi ea mi-a spus că abia aşteaptă studieze istoria şi să mergem să vizităm câteva dintre locurile pe care le-am văzut în enciclopedie (printre altele, Sarmisegetuza).

Despre autori

Cum fiecare istoric are o viziune proprie asupra trecutului, am considerat că sunt îndreptăţiţi să încerce să reconstituie istoria României şi exponenţii tinerei generaţii. Autorii sunt, în cea mai mare parte, profesori universitari sau cercetători ştiinţifici la prestigioase universităţi şi institute de cercetare din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Chişinău, cu ample şi numeroase lucrări de specialitate publicate în ţară şi în străinătate. Fireşte acest lucru în sine nu garantează valoarea, dar vorbeşte măcar despre efortul depus de autori în speranţa asigurării unui rezultat cât mai bun. (coordonatori Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovan)

Volumul I acoperă istoria teritoriilor de la nord de Dunăre din perioada preistorică până spre începutul Evului Mediu. În volumul al doilea, se continuă cu Evul Mediu, până spre finalul secolului XVI. Urmează volumul al treilea cu secolele XVII-XVIII, volumul al patrulea cu românii în perioada reformelor şi a revoluţiilor democratice (1820-1859) şi România în perioada edificării statelor naţionale (1859-1918).

istoria_ilustrata_a_romaniei_si-moldova

Volumul al cincilea continuă cu perioada premergătoare Primului Război Mondial, apoi trece spre România mare între 1919 şi 1947 şi ulterior în perioada regimului comunist. Foarte interesant este volumul al şaselea, în care sunt analizate şi perioadele post-decembriste (1990-2007 şi 2008-2017), precum şi potenţialele perspective, costuri şi beneficii ale reunirii Republicii Moldova cu România.

istoria_ilustrata_a_romaniei_si-moldova2

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.