Închide televizorul! Da’ nu poţi să-l închizi tu?

În afară de “te-ai spălat pe dinţi?”, “ţi-ai citit paginile pe ziua de azi?” şi “ai completat jurnalul alimentar?”, această conversaţie este una dintre cele pe care le port cel mai des cu Eliza. E drept că nu se uită aşa de des la televizor, pentru că are un program destul de aglomerat, dar atunci când îl deschide, uită să-l mai şi închidă.

Uneori se mută din camera ei în sufragerie, să se uite la ce ne uităm noi sau să se joace cu Vlad, alteori se îmbracă şi pleacă afară, iar televizorul rămâne deschis. Mă scoate din minţi chestia asta pentru că sunt într-o perioadă în care încerc să contracarez efectele negative ale iernii asupra facturii mele la electricitate şi umblu în urma tuturor să sting aparate electrocasnice, lumini şi să scot chestii din priză.

Cinci greşeli care mă costă energie şi bani

O să fac o paranteză aici, să vă spun, că am avut facturi uriaşe la curent în lunile de iarnă pentru că fie am luat nişte decizii greşite la un moment dat, fie refuz să investesc nişte bani acum ca să câştig mai târziu, şi o să vă dau şi nişte exemple:

  • am geamuri fumurii la sufragerie, ceea ce mă face să ţin lumina aprinsă o mare parte din zi.
  • am calorifere proaste şi pereţii exteriori sunt neizolaţi, ceea ce m-a făcut să pun în priză caloriferele electrice toată iarna.
  • spăl absolut totul la maşină, chiar dacă maşina nu e plină.
  • ţin congelatorul mare aproape gol, pentru că nu mă pot organiza să consum mai repede din el şi să-l scot din priză etc.
  • ţin televizorul deschis chiar dacă nu mă uit la el, atunci când fac treburi prin casă.

Deci nu-s chiar un exemplu în materie de cum economisesc energia, însă mă strădui să îi transmit Elizei nişte principii sănătoase cu privire la resursele de energie de care beneficiem, pe care să le aplice şi ea mai târziu, când va creşte mare.

Principii sănătoase

  • Resursele planetei noastre sunt limitate, aşa că trebuie folosite cu înţelepciune.
  • Trebuie să evităm sau să menţinem la un nivel minim poluarea mediului înconjurător.
  • Trebuie să fim cât mai deschişi spre noile tehnologii care ajută la conservarea planetei şi a resurselor sale.

Pentru a discuta despre sursa, exploatarea şi conservarea resurselor energetice am folosit o broşură concepută de ENGIE Romania, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia Hands across Romania, care poate fi descărcată de aici.

intalnire-cu-energia

Broşura face parte din programul de educaţie Întâlnire cu energia, desfăşurat în lunile mai-iunie în 8 judeţe din ţară, program prin care copiii au luat sau vor lua parte la lecţii interactive predate de reprezentanţi ENGIE şi lectori specializaţi. În cadrul lecţiilor copiii i-au cunoscut pe Mecano (molecula de gaz) şi Electro şi au învăţat despre tipurile de energie, parcursul gazului natural de la extracţie până acasă, economia de energie şi modurile prin care pot preveni accidente casnice provocate de utilizarea defectuoasă a energiei electrice sau a gazului.

Voi reveni cu un articol detaliat despre acest program, deoarece sunt sigură că multe cadre didactice ar dori să se înscrie pentru a beneficia de aceste lecţii în anul şcolar 2018-2019.

Idei practice care pot fi puse în aplicare cu cei mici

*Staţi cât mai mult afară vara, dar şi în alte anotimpuri. Aşa o să aprindeţi lumina sau televizorul mai puţin, o să puneţi centrala sau aerul condiţionat mai puţin în funcţiune şi o să câştigaţi o mulţime de amintiri minunate!

*Străduiţi-vă să creşteţi cititori pasionaţi! Aşa vor folosi mai puţin tehnologia consumatoare de curent pentru a-şi ocupa timpul 😀

*Încercaţi ca pe timpul verii să consumaţi cât mai multe salate, brânzeturi şi fructe proaspete. Aşa evitaţi să porniţi aragazul sau plita pentru gătit şi economisiţi şi timp, pe care îl puteţi dedica atlor activităţi. De asemenea, învăţaţi să gătiţi deserturi fără coacere la cuptor (veţi evita să generaţi căldură suplimentară în casă), iar dacă gătiţi o friptură duminica, o puteţi refolosi la sanvişuri, salate sau lipii umplute două-trei zile după aceea.

*Mergeţi pe jos şi folosiţi transportul în comun, în special cel electric, atunci când este posibil. Dacă ţineţi maşina mai mult timp în parcare, o să economiţi şi benzină şi o să contribuiţi şi la reducerea noxelor. În plus, se poate dovedi distractiv să călătoriţi cu troleibuzul, tramvaiul sau trenul.

Siguranţă

*Asiguraţi prizele din casă, să fie bine fixate în perete (să nu se desprindă când trageţi ştecherul din priză), iar dacă aveţi copii mici, obturaţi-le cu dispozitive speciale.

*Folosiţi prelungitoare cu sistem de siguranţă, eu am unele în care doar un adult poate băga ceva în priză, un copil nu ar reuşi să facă asta.

*Instalaţi un dispozitiv de detectare a gazului – noi avem unul montat de ceva vreme, a fost obligatoriu în bloc.

*Am investit într-un aragaz cu sistem de siguranţă la ochiuri: dacă se stinge flacăra, se întrerupe automat alimentarea cu gaz. De asemenea, am optat pentru cuptor electric care poate fi folosit în siguranţă şi de Eliza, însă şi vechiul aragaz avea sistem de siguranţă similar.

Revin, cum v-am promis, cu articolul despre programul Întâlnire cu energia, dedicat cadrelor didactice şi părinţilor de copii care vor fi anul viitor în clasa a patra.

4 Replies to “Închide televizorul! Da’ nu poţi să-l închizi tu?”

  1. Pe mine ma interesează de jurnalul alimentar. Este prima dată când aud de concept la un copil. 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Medicul endocrinolog a pus-o pe Eliza să ţină jurnal alimentar vreo trei săptămâni, e complicat, că uită mereu, în mod convenabil, să treacă anumite chestii în el 😀

  2. Protejarea naturii nu inseamna economisire la confort ci confort ridicat cu un consum direct mai mic. O solutie optima sunt casele pasive dotate cu tehnologie smart automatizata – lista cu facilitati este foarte lunga si din ce in ce mai ieftina.

    1. Laura Frunză says: Reply

      O soluţie optimă dar teoretică. În practică, cei mai mulţi locuim în blocuri comuniste unde energia se pierde pe toate părţile 🙁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.