Cinci paşi eficienţi pentru a creşte cititori pasionaţi

Unul dintre lucrurile cu care mă confrunt în viaţa mea de părinte este lipsa de entuziasm a Elizei faţă de citit. Ea citeşte, aproape zilnic, şi e deschisă spre o varietate de lecturi, însă nu o face cu pasiune. Citeşte 20-30 de pagini zilnic, reţine ce citeşte (pentru că ţine şi un jurnal de lectură) dar nu are acea curiozitate avidă să afle “ce se întâmplă mai departe”, indiferent de cartea pe care o lecturează.

Pe mine chestia asta mă cam mâhneşte, pentru că eu sunt genul de cititor care nu lasă o carte din mână până nu o termină, atunci când acţiunea e prea palpitantă ca să mă mai gândesc şi la altceva. Prin urmare, încerc de câte ori pot, să mă informez mai mult în domeniul acesta al educaţiei pentru lectură. Una dintre cărţile care mi-au picat în mână pe acest subiect este Cum să creştem cititori pasionaţi de Nancy Newman, publicată la editura Gama.

nancy-newman__cum-sa-crestem-cititori-pasionati

Nancy Newman afirmă că există cinci paşi eficienţi pentru a creşte cititori pasionaţi:

  • Vorbiţi cât mai mult cu copilul, indiferent de vârsta lui.
  • Încurajaţi joaca liberă şi protejaţi timpul liber al copilului.
  • Citiţi-i copilului şi variaţi cum, când şi ce lecturaţi cu voce tare.
  • Sprijiniţi şi motivaţi copiii care învaţă să citească şi acordaţi mai mult sprijin celor cu dificultăţi de citire.
  • Folosiţi tehnologia fără să faceţi abuz de ea şi echilibraţi porţia de distracţie a copiilor.

Fiecare pas este descris în detaliu în capitolele care abundă în sfaturi practice şi exemple cu care vă puteţi identifica. Ce mi s-a părut cel mai tare la formatul acestei cărţi este că la finalul fiecărui capitol sunt două pagini cu recapitularea ideilor principale şi cu sfaturi concrete de acţiune. Practic, dacă te fură peisajul în timp ce citeşti, poţi relua la finalul capitolului ideile de bază şi cu siguranţă îţi vor rămâne în minte.

O să detaliez fiecare pas de mai sus doar într-o frază-două, pentru că merită să citiţi cartea pentru a afla mai multe.

Vorbiţi cât mai mult cu copilul, indiferent de vârsta lui.

Bebeluşii înţeleg ce le spunem, aşa că vorbiţi cu ei despre orice doriţi. Agăţaţi imagini pe pereţi şi povestiţi despre ele. Relataţi-le care sunt activităţile voastre zilnice. Folosiţi cuvinte expresive, un vocabular bogat. Încurajaţi-i să pună întrebări şi explicaţi-le răspunsurile. Folosiţi literele şi sunetele în jocuri.

Încurajaţi joaca liberă şi protejaţi timpul liber al copilului.

Joaca liberă este benefică deoarece implică toate cele cinci simţuri şi stimulează conexiunile dintre neuroni, transformând întregul corp al copilului – nu doar creierul – într-un vehicul pentru învăţare (pag 71).

Citiţi-i copilului şi variaţi cum, când şi ce lecturaţi cu voce tare.

De departe cel mai interesant capitol, abordează idei precum: ce cărţi sunt potrivite pentru copii, care e ora potrivită pentru a le citi (doar la culcare?), cum să foloseşti tehnologia în favoarea cărţilor, cum să atragi copilul într-o poveste, cum să le citeşti când ai copii de vârste diferite.

Sprijiniţi şi motivaţi proaspătul cititor

Capitolul conţine sfaturi practice despre cum putem încuraja copiii să continue să citească şi să le şi placă asta: să încurajăm entuziasmul faţă de lectură, să continuăm să le citim cu voce tare chiar şi după ce învaţă să citească, să rugăm copiii să ne citească nouă cu voce tare, să le răsplătim eforturile, să creăm un colţ de lectură, să le punem la dispoziţie materiale de citit cât mai variate.

Folosiţi tehnologia cu măsură

Autoarea oferă sfaturi cu privire la folosirea tehnologiei pentru a stimula pofta de lectură. Cu argumente pro şi contra televizor, computer, jocuri video, smartphones şi tablete, Nancy Newman ne arată cum putem să le dăm copiilor acces la tehnologie, fără să exagerăm nici într-o direcţie, nici într-alta.

8 Replies to “Cinci paşi eficienţi pentru a creşte cititori pasionaţi”

  1. Nu stiu cum, dar fetita mea e avida dupa lectura. Asa o fi felul ei, nu stiu. Am facut cele de mai sus ca asa mi-a venit, dar cred ca si tu ai facut asta cu Eliza, nu? Fetita mea daca a inceput o carte, nu o mai lasa din mana pana nu o termina. Nu o intereseaza mancarea, mersul la baie si ne-am mai certat seara ca o trimiteam la culcare si nu se dezlipea de carte. Imi spune ca e ca un film ce se deruleaza in fata ochilor. Dupa ce termina cartea, reciteste capitole si o rasfoieste mereu. Nu vrea sa dea nicio carte de acasa si imprumutam de la altii si le vrea si ea cumparate. Mereu am carti dosite pentru ea, cand vreau sa fac ceva sau mergem undeva stiu ca daca ii dau o carte nu mai cere nimic si nu imi mai spune ca e plictisita si nu ma mai roaga sa joc “fazan” la nesfarsit. 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Da, şi eu am făcut multe dintre ele. Cred că am greşit la faptul că la un moment dat m-am oprit din cititul cu voce tare, mă săturasem şi am pus capăt acestui obicei. Nu cred că era pregătită încă.

      1. Eu nu cred ca ai gresit nicaieri. Crescand de aproape zece ani un copil si fiind mama full-time, deci cu ocazii suficiente sa observ si multi alti copii din jur, sunt din ce in ce mai convinsa ca genetica bate educatia. Deci daca asa este firea Elizei, poti sa stai tu si in cap si sa jonglezi cu niste farfurii pe talpile picioarelor, ca n-o s-o schimbi…

        1. Laura Frunză says: Reply

          Cred că genetica e o parte importantă, dar mai cred şi că putem încerca, cu ajutorul educaţiei, să mai modificăm unele chestii pe ici pe colo 😀

  2. Lung M. Andreea says: Reply

    Si eu am aceeasi problema cu fetita mea de 10 ani( nu citeste zilnic..dar mi-as dori)…daca o pun citeste, daca nu…nu…si am citit multe carti cu ei( si cu fratele ei mai mare), le-am facut cadouri mereu carti..nu stiu ce sa cred nici eu…o fi saturatie de citit?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Citeam în carte că unii copii au aversiune faţă de citit pentru că au atât de puţin timp liber în care să facă ce vor ei, să se joacă liber, încât orice ţine de scris şi citit e asociat imediat cu şcoala, cu ceva obligatoriu. Şi atunci intră în greva cititului. O fi şi la voi aşa?

      1. Lung M. Andreea says: Reply

        O fi..facem o pauza…si reluam mai tarziu!

  3. Violeta Argatu says: Reply

    Ioan (10 ani- wow!!! :)))) ) ar manca si la.micul dejun,si la pranz,si seara, carti pe paine :)))).

    Ana (aproape 7) e la debut. Citeste cu placere dc le zice doamna ca tre sa citeasca. Aseara i’am dat o carte. La inceput a strambat nitel, ca e groasa,ca sunt literele nush cum,ar fi vrut sa citeasca si nu prea. Brusc, am scapat porumbelul: “cand termini cartea, o sa ai o surpriza”. Apaaai, mai tine-te de Ana. A citit o ora continuu, cu placere max. Aveam un mic zoombie in casa :))): ” citesc pe toata acum. Imi dai surpriza? ”
    Nu a terminat’o, dar o pusesem in garda ca nu o poate termina (pt ca e genul ofticos si super ambitios 🙂 ).

    Maria(3ani juma) imi zice mereu : ” ma inveti sa citesc? Vreau sa citesc. Si imi ia cartile din man.asta sigur e ca Ioan
    Iar Simion,(4luni) dc vede o carte, “l-am pierdut”. Pot sa plec in oras,ca tot cu ochii in ea sta :)). Lucky me :p

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.