Cele cinci laturi creative ale copiilor noştri şi sfaturi pentru dezvoltarea lor

Cu toţii ne dorim să avem copii descurcăreţi, care să găsească cele mai neaşteptate soluţii la problemele mai mici sau mai mari cu care se confruntă, ne dorim să fie sociabili şi vorbăreţi, să poată purta conversaţii pe cele mai variate teme, să-şi găsească singuri de lucru atunci când se plictisesc sau să se joace cu alţi copii fără să aibă un adult care să le coordoneze joaca. Dar cum facem asta? Cum ajungem să dezvoltăm în copiii noştri acele laturi creative care să-i ajute să facă toate cele de mai sus?

Sfaturi pentru a dezvolta cele cinci laturi creative ale copiilor noştri

În primul şi în primul rând, creativitatea se dezvoltă acasă, în familie! Asta înseamnă că sfaturile de mai jos sunt pentru voi, ca familie, şi, doar în cazul în care intervenţia cuiva din exterior ar fi benefică, recurgeţi la ajutorul cuiva specializat! Citeşte articolul până la final ca să afli cum poţi câştiga un joc creativ şi cereale pentru micul dejun pentru un an de zile!

1.  Creativitatea în gândire

Gândirea creativă se referă la abilitatea de a găsi soluţii pentru orice problemă. Vă recomand, ca punct de pornire, cartea Ce poţi face cu o problemă? şi o carte superbă care urmează să apară în curând, Fericirea este o vulpe, din care eu am învăţat că, până nu te uiţi la o problemă din toate unghiurile, nu ai cum să găseşti soluţie.

  • cereţi copilului ajutor în rezolvarea unor situaţii cu care vă confruntaţi în viaţa de zi cu zi.
  • rezolvaţi împreună probleme din acelea “isteţe”, cum sunt cele din cărţile MENSA Kids.
  • mergeţi şi face în natură jocuri de “supravieţuire” – sunt cele care vor stimula cel mai bine capacitatea copilului de a găsi o soluţie.
  • jucaţi jocuri de rol, în care vă puneţi în postura cuiva aflat într-o situaţie dificilă sau încurcată, care trebuie să găsească o ieşire folosindu-se de foarte puţine instrumente.

2. Creativitatea în exprimare

Când era mai mică, jucam cu Eliza nişte joculeţe atunci când eram la coadă la ceva sau aşteptam să intrăm la medic. Acele jocuri, dar şi faptul că i-am arătat imagini şi i le-am descris cu multe cuvinte, şi i-am citit foarte mult timp, a ajutat-o enorm să-şi dezvolte vocabularul.

  • când sunt bebeluşi, arătaţi-le imagini şi descrieţi-le în expresii mai complexe. Îmi aduc aminte că aveam o cărticică în care apărea o pară şi nu-i spuneam niciodată, simplu, “pară”, ci “o pară galbenă şi zemoasă” sau “o pară dulce şi parfumată.”
  • jucaţi jocuri în care să folosiţi multe cuvinte: clasicul fazan, spune o propoziţie formată doar din cuvinte care încep cu aceeaşi literă, găseşte rima.
  • folosiţi cuburile de inventat poveşti sau jucaţi, în grup, jocul “continuă povestea”.
  • mergeţi cu ei la spectacole de improvizaţie, sunt nu doar distractive, ci şi educative. Dacă le place, duceţi-i la cursuri de improvizaţie, sau la cursuri de vorbit în  public şi de actorie.

3. Creativitatea în mişcare

Aţi pus vreodată un grup de copii să danseze şi aţi remarcat că fie se bâţâie dintr-o parte într-alta, fie imită mişcări văzute la televizor? Copiii noştri nu mai ştiu să danseze, pentru că nu mai exersează acest lucru.

  • puneţi diferite genuri de muzică şi încercaţi să dansaţi pe ele. Urmăriţi la televizor sau pe YouTube clipuri cu dansuri şi coregrafii.
  • încercaţi să faceţi singuri, acasă, diverse coregrafii, sau să-i puneţi pe ei să pregătească un spectacol. Jucaţi-vă de-a “Românii au talent” sau “Dansez pentru tine” (pentru cine îşi mai aduce aminte de asta).
  • mergeţi la spectacole live cu dansuri, cum sunt concursurile pentru copii de la Palatul Copiilor, unde se execută o varietate foarte mare de dansuri.
  • mergeţi cu ei la petreceri/nunţi, acolo unde este posibil şi este permis să veniţi cu copiii – nu-i lăsaţi acasă doar pentru că sunt mici. Faceţi un efort să-i luaţi cu voi măcar câteva ore.

4. Creativitatea în joacă

Atunci când erau mai mici, copiii din parc de la Eliza nu ştiau să se joace singuri în grup. Fie se jucau în “bisericuţe”, doi câte doi, fie se juca fiecare cu părintele însoţitor, fie nu făceau mai nimic şi declarau că se plictisesc. Acum că sunt mai mari, i-am văzut de multe ori jucându-se “sticluţa cu otravă”, “leapşa”, “împărate, cât e ceasul” şi altele asemenea.

  • învăţaţi-i multe, multe jocuri, care pot fi jucate şi în doi şi în patru şi în zece.
  • dacă au un grup de prieteni, ieşiţi cu ei în parc şi daţi-le câte o temă de joacă: azi să se joace de-a dacii şi romanii, mâine de-a găinile şi căţeii, poimâine de-a Festivalul Mamaia 😀 (glumesc, asta făceam noi când eram mici, acum e la modă Vocea României, cred). Daţi-le teme cât mai distractive şi cât mai ciudate, ca să vedeţi cum reuşesc să le adapteze.
  • ţineţi mereu în geantă o bucată de cretă, o minge gonflabilă şi o coardă. Cu ele puteţi crea o mulţime de jocuri amuzante. Cu creta puteţi desena un şotron, porţile pentru un joc de fotbal, indicii pentru o căutare de comori sau cercuri mai mari sau mai mici în care să aruncaţi cu pietricele. Cu mingea gonflabilă puteţi juca volei sau puteţi exersa aruncatul la coş (chiar un coş de gunoi gol, dacă există unul curat prin preajmă), puteţi arunca la ţintă. Cu coarda puteţi sări, puteţi improviza un joc de-a trasul frânghiei, sau o puteţi lega ca pe o bară de limbo.

5. Creativitatea artistică

Creativitatea artistică implică tot ceea ce puteţi face cu mâinile din anumite materiale: de la cele mai simple activităţi precum decupat, lipit, mototolit, până la tehnici mai avansate, precum quilling, origami, făcut mărgele, împletit brăţările prieteniei, croşetat etc.

  • puneţi-le copiilor la dispoziţie materiale cât mai variate pentru a-şi exersa abilităţile artistice. Să aibă pe birou sau în camera lor cutia sau sertarul plin cu hârtie colorată, elemente de lipit, perforatoare, materiale culese din natură (beţe, conuri, cochilii), materiale reciclate (resturi de ambalaje, pahare de plastic, panglici etc).
  • mergeţi cu ei la ateliere creative, dacă voi înşivă nu vă simţiţi foarte creativi, însă doar după ce aţi încercat tot felul de variante acasă.
  • gătiţi împreună, decoraţi fursecuri şi salate – creativitatea artistică se vede şi în bucătărie, nu doar pe planşa de desen.
  • montaţi mobilă împreună cu ei, o să fie ca un Lego în variantă reală. Vor învăţa să urmeze nişte paşi, să vadă în spaţiu şi să se organizeze.

Notă

Acest articol a fost scris în colaborare cu Cerealele Nestle, cereale pentru micul dejun. Am acceptat această provocare pentru că cerealele Nesquik sunt preferatele Elizei. Aşa cum am menţionat şi cu alte ocazii, în online şi offline, ea consumă cereale Nestle, în special Nesquik, o dată sau de două ori pe săptămână, în cadrul unei alimentaţii variate şi echilibrate şi a unui stil de viaţă activ.

Noua reţetă de Nesquik Alphabet conţine cereale integrale ca ingredient principal, fier, calciu, vitamina D și vitaminele B3, B5 și B6. Eu recomand consumul de cereale la micul dejun, în combinaţie cu lapte sau iaurt pentru un aport suplimentar de calciu. Pentru copiii care merg la şcoală, micul dejun este foarte important, pentru că ei vor mânca pacheţelul abia în jurul orei 11, iar cei care mănâncă direct prânzul, îl vor lua abia la 12. Şi e cam greu să te concentrezi la matematică cu burta goală!

Nouă ne plac cerealele Nesquik Alphabet, cereale sub formă de litere ale alfabetului, pentru că ne jucăm cu ele creând mesaje amuzante, acesta mi se pare un mod distractiv de a ne trezi şi de a ne stimula capacitatea de a gândi creativ la 7 dimineaţa.

Dacă vreţi să câştigaţi pentru voi şi copiii voştri un joc creativ în valoare de 200 de lei şi cereale Nesquik Alphabet pentru un an, intraţi pe pagina de Facebook a blogului începând cu 18 septembrie ora 07.50 şi participaţi la concurs! Concursul se va încheia la data de 30 septembrie, ora 23.59, ora României, (ca să aveţi suficient timp să îndepliniţi cerinţele concursului), iar câștigătorii (vom avea DOI câştigători) vor fi aleşi cu ajutorul woobox.com (sistem de extragere tip random) şi anunţat pe 1 octombrie. Succes!

Mecanism concurs:

Foloseşte primele trei litere extrase din punga de Nesquik Alphabet pentru a forma o propoziţie. Creează pe hârtie o imagine, pornind de la acea propoziţie: poţi folosi doar cerealele în formă de litere sau le poţi combina cu desene în creion sau carioci. Important e să fie un desen cât mai creativ, care să vă pună la treabă în echipă! Ca sursă de inspiraţie, vă las poza cu ce am făcut noi când am gândit concursul. Deasupra unicornului scrie: Iubesc unicornul magic! Nu-i aşa că e drăguţă?

nesquik-alphabet

Fotografiile se încarcă doar pe pagina de Facebook! Vă aştept acolo, să ne bucurăm împreună ochii de creaţiile copiilor!

10 Replies to “Cele cinci laturi creative ale copiilor noştri şi sfaturi pentru dezvoltarea lor”

  1. Laura, ce articol fain!
    Desi nu agreez produsele Nestle, nu m-a deranjat deloc reclama. De fapt, nu ma deranjeaza nicio reclama pe blogulri, de ce m-ar deranja? Ma bucur pentru tine si colaborarile tale.
    Spor si inspiratie pentru articole ca acesta de azi, si nu numai 🙂
    Cu drag,
    Andreea

    1. Mulţumesc din inimă pentru cuvintele frumoase!

  2. Multumim pentru informatii!

    1. Cu drag, să vă fie utile!

  3. M-ai pus pe drumuri :))). Sper sa gasim și noua cerealele astea ;).

    1. Le găseşti dar trebuie să-ţi redeschizi contul de Fb :))))

  4. Confirm: e un articol foarte util si ale carui sfaturi stau in picioare daca le iei la puricat, nu sunt scoase din burta, ci din experienta si educatie. Cat despre reclama, nici Luna nu mananca Nesquik, dar cred ca o sa iau o punga dintr-asta cu alfabetul pentru ca arata mult prea bine!
    A aparut in romana cartea cu “Ce sa faci cu o problema?”. Si cea cu vulpea unde apare?

    1. Cartea cu problema încă nu, cartea cu vulpea urmează, o să apară la Cartemma. Îţi dau eu una când apare, e tradusă de mine 🙂

      1. Multumesc frumos, dar stii ca nu trebuie neaparat 🙂 Eram curioasa daca s-a tradus aceea cu problema, sa vad daca sunt mari diferente fata de versiunea mea, cu care am facut atelierul acela la care ati fost si voi. Am recidivat de atunci si cu o carte in versuri, pe care am cam tradus-o de placere si de-abia astept sa vad diferenta fata de ce va aparea la noi…

  5. E un domeniu care ma preocupa si pe mine- micul P. are o imaginatie bogata (confecioneaza tot felul de platforme, exacavatoare, pluguri de zapada) din ce are la indemana. Mie mi se pare o calitate foate importanta si mereu caut noi modalitati de a-i cultiva creativitatea in continuare 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.