Thrillere de luat acasă de la Bookfest pentru o vară care să-ți dea fiori!

Am tot recomandat cărți pentru copii, dar nu pot să-i uit nici pe adulți. Dacă vă plac thrillerele bine scrise, iată câteva sugestii de trecut pe lista pentru Bookfest 2019, care începe de azi, 29 mai și ține până pe 2 iunie.

Sadie de Courtney Summer, Leda Edge (imprint Corint)

Sadie e o carte foarte greu de citit, mai ales dacă ești părinte. Groaza că vreunul dintre copiii tăi ar putea păți ceva similar te prinde ca o gheară și nu își slăbește strânsoarea până nu termini cartea. Suspansul e bine dozat pe parcursul întregii cărți, iar alternarea planurilor, cu unul mereu cu un pas în urma celuilalt, te ține în priză până la final.

Sadie este o tânără de nouăsprezece ani dintr-un oraș sărăcăcios din America. Locuiește într-un parc de rulote împreună cu sora ei, Mattie, și cu vecina May Beth, care ține loc de bunică pentru cele două fete. Mama, Claire, dependentă de droguri, le-a părăsit cu ceva timp în urmă, astfel că Sadie a fost nevoită să preia rolul de mamă pentru Mattie.

Sadie își iubește atât de mult sora, că ar face orice pentru ea. Abandonează școala pentru a lucra și a-și întreține sora și, deși nu a avut la rândul ei niciun fel de educație, se chinuie să o educe pe Mattie. Când Mattie este găsită moartă – ucisă de un necunoscut – întreg universul lui Sadie se prăbușește.

Poliția nu reușește să găsească criminalul, iar cazul lui Mattie pare să fie dat uitării. Doar că Sadie intuiește cine i-a omorât sora și pleacă în căutarea criminalului, scoțând la iveală în drumul ei o mulțime de alte nelegiuiri, ascunse cu grijă de persoana pe care o caută și care îi scapă, mereu, printre degete.

După ce mașina lui Sadie este găsită abandonată, pe urma ei pornește un jurnalist radio, West McCray, care urmează dâra de firimituri lăsată de Sadie, înregistrând un podcast din mărturiile martorilor și completările personale și care face tot posibilul s-o găsească înainte de a fi prea târziu și înainte ca ea să ajungă la criminal sau criminalul la ea.

Sadie mi-a dat fiori pe șira spinării, e un thriller bun, care necesită toată atenția ta ca cititor, pentru că transcrierile podcast-ului pot fi un pic mai greu de citit și e nevoie de concentrare.

Prin ochii ei, Sarah Pinborough, editura Litera

Prin ochii ei de Sarah Pinborough e genul de thriller care, la final, m-a făcut să dau cu basca de perete și să spun: ce naiba tocmai am citit? Nu zic, am mai citit eu thrillere care te șocau prin finalul inventiv, dar ăsta e top of the pops, țâță de mâță, aveți cuvântul meu 😀

Prin ochii ei e un thriller care îți cam setează așteptările de la început. Personajele care ți se par că au o problemă chiar au o problemă. Ne prindem de pe la început că există o problemă serioasă în căsnicia lui David și Adele. David e un soț foarte autoritar și alcoolic, Adele e o manipulatoare. Între ei intervine și Louise, secretara lui David, mamă singură de mulți ani și victimă sigură pentru a cădea în capcana unei relații cu un bărbat însurat.

În paralel, Louise dezvoltă o relație și cu Adele, care îi servește o variantă cu totul diferită de a lui David cu privire la căsnicia și trecutul lor. Iar pe măsură ce romanul avansează, ni se dezvăluie și niște lucruri dubioase din trecutul lui Adele, care ne fac să ne întrebăm în ce direcție poate avansa această poveste.

Pacienta tăcută, Alex Michaelides, editura Litera

Pacienta tăcută cred că este thrillerul meu preferat, din tot ce am citit până acum. N-aș putea să vă spun de ce, cred că mi-a plăcut foarte mult explorarea profundă a psihicului uman și căutarea acelor motive sau butoane care, odată apăsate, ar putea face pe cineva să comită vreun act nesăbuit sau să-și piardă complet mințile.

Alicia Berenson este o pictoriță celebră, căsătorită cu un fotograf și împreună au o viață aparent perfectă, o casă superbă și suficienți bani cât să ducă un trai fără griji. Apoi, într-o seară, soțul ei, Gabriel, se întoarce acasă de la o ședință foto iar Alicia îl împușcă de cinci ori în cap. Considerată nebună, Alicia este închisă într-un spital psihiatric de maximă securitate.

Alicia nu se justifică niciodată pentru fapta comisă. Ba mai mult, refuză să mai scoată vreun cuvânt și devine ”pacienta tăcută”, un mister pentru toată lumea, atât pentru medici, cât și pentru presă. Și apoi apare Theo Faber, un psihiatru care își propune să o facă pe Alicia să vorbească.

Cartea prezintă în paralel și viața lui Theo și a Aliciei (până la momentul zero) și ni se dezvăluie, treptat, cât de fragil este psihicul uman, cât de ușor poate fi manipulat sau cât de greu este de controlat uneori.

Ceva în apă, Catherine Steadman, editura Nemira

Erin și Mark sunt doi tineri din Londra, el consultant financiar la corporație, ea producătoare de documentare. Plănuiesc să se căsătorească, să petreacă luna de miere în Bora Bora și să facă un copil. Numai că Mark este concediat cu puțin timp înainte de nuntă și stresul pune stăpânire pe el, făcându-l de nerecunoscut. Iar Erin începe să lucreze la un documentar despre trei oameni din închisoare – dintre care unul e un mafiot celebru care pare să știe totul despre ea și s-o urmărească oriunde s-ar duce.

Și apoi Erin și Mark se duc în luna de miere și, în timpul unei ședințe de scufundări, descoperă…. ceva în apă, evident. Dacă vă mai spun că în primul capitol, care se desfășoară cumva după acțiunea din carte, Erin își îngroapă soțul în pădure (evident nu  în cadrul unor funeralii organizate), cu siguranță v-am făcut curioși.

Casa bântuită, Shirley Jackson, editura Litera

Nu am apucat încă să citesc Casa bântuită încă, am citit abia primul capitol, însă dacă însuși maestrul genului, Stephen King, a declarat-o unul din cele două mari romane cu subiect supranatural din ultimii o sută de ani și o poveste cu o casă bântuită perfectă, așa cum rar mi-a fost dat să citesc, atunci cu siguranță e o carte care merită pusă pe lista voastră.

2 Replies to “Thrillere de luat acasă de la Bookfest pentru o vară care să-ți dea fiori!”

  1. Ai idee care este al doilea dintre “cele două mari romane cu subiect supranatural din ultimii o sută de ani”?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Am vazut undeva un comentariu, ma duc pe fir sa il caut si iti spun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.