Hai cu mine la muzeu – muzee și case memoriale din Iași

Pentru că după Paști am reușit să ajung câteva zile la Iași, la mama, am profitat de ocazie să dau o fugă la Bojdeuca Ion Creangă pentru a-mi împrospăta amintirile din tinerețe și pentru a cumpăra seria Scriitori de poveste, pe care o ochisem încă de când am citit despre ea în contextul FILIT Iași.

Colecția Scriitori de poveste este o inițiativă a Muzeului Literaturii Române Iași și își propune să aducă publicului 11 volume cu biografii romanțate ale scriitorilor care au muzee sau case memoriale în orașul și județul Iași. Un volum costă 12 lei și e destul de subțire, dar, din câte am citit eu până acum, sunt foarte interesante.

Am profitat de ocazie și am vizitat câteva case memoriale din Iași, unde am fotografiat și cărțile. Pe unele le-am vizitat și în interior, pe altele doar în curte sau peste gard, iar altele erau închise pentru restaurare și, momentan, inaccesibile publicului. O să vă povestesc pe larg despre două dintre cele mai interesante și despre o altă casă memorială, care nu face parte din Complexul Muzeal al Literaturii Române, dar care mi s-a părut foarte interesantă.

Bojdeuca Ion Creangă

Se află pe strada Simion Bărnuțiu nr 4, Iași, și este primul muzeu memorial literar din România. Recent a aniversat 100 de ani de existență (în 2018). Toate poveștile și amintirile lui Creangă au fost scrise aici, unde scriitorul l-a avut în gazdă și pe poetul Mihai Eminescu.

Program de vizitare: Ma-Du 9-17.00. Prețul biletului, când am fost noi, era 9 lei/adult, 2 lei/copil.

Curtea Bojdeucei este foarte frumoasă, cu băncuțe așezate sub cireși plini de roade. În jurul datei de 1 iunie, aici se desfășoară și diverse manifestări literare pentru copii. Din spatele căsuței, se întinde priveliștea spre dealul Țicăului, acum mai puțin spectaculoasă ca acum 20 de ani când eram eu elevă la un liceu din zonă, dar la fel de frumoasă.

Interiorul este micuț și modest, cu două camere scunde și un cerdac închis. Doamna muzeograf o să vă povestească câte ceva despre Creangă și șederea lui în căsuță, dar și despre istoricul muzeului.

Muzeul Poni-Cernătescu

Muzeul de chimie sau Poni-Cernătescu face parte din Complexul Muzeal Național Moldova Iași și se află la o distanță foarte mică de mers pe jos de Bojdeuca Ion Creangă, chiar vizavi de o veche intrare a elevilor de la Liceul Mihai Eminescu. Am învățat atâția ani la liceul acela, dar niciodată n-am știut că, vizavi, în curtea aceea frumoasă, cu multă verdeață, se află un muzeu.

Muzeul se află pe strada Mihail Kogălniceanu nr 7B, Iași, stradă care se cheamă așa pentru că un pic mai la vale se află și Muzeul Mihail Kogălniceanu. Programul de vizitare este Ma-S 10-17.00, taxa pt adulți este 8 lei, pentru copii 4 lei, iar în vacanțe, elevii au intrare gratuită.

De cum intri în curte, ești fermecat de frumusețea spațiului verde, bine îngrijit. Muzeul este curat și elegant, cu multe exponate interesante. Însă, de departe, copiilor o să le placă în laborator, unde există și un ecran interactiv.

În cadrul muzelui Poni-Cernătescu se desfășoară multe ateliere de științe, așa că ar fi ideal să vă țineți la curent cu evenimentele lor, dacă sunteți din Iași, ca să mergeți cu copiii (ai voștri sau cu clasa):

Cea mai frumoasă sală a muzeului este, desigur, subsolul amenajat ca o mină, cu o expoziție de cristale. Copiii mei (amândoi!) au fost fascinați de această zonă întunecoasă, cu vitrine în care tronau zeci de cristale culese de Petru Poni.

Casa memorială Mihail Sadoveanu

După o pauză de energizat cu ceva de băut și de mâncat la un bistro din zonă (Bistro Felix), am plecat cu forțe proaspete spre Casa Mihail Sadoveanu. Dacă sunteți cu mașina, n-o să fie greu să ajungeți acolo. Dacă sunteți pe jos, fie urcați dealul Copoului până vi se urăște, fie luați autobuzul 36 exact până în poarta casei.

Casa memorială Mihail Sadoveanu se află pe Aleea Mihail Sadoveanu nr 12, Iași, iar noi l-am vizitat chiar în ajunul Sărbătorii Liliacului, care are loc anual în curtea casei. Îmi aduceam aminte de Sărbătoarea Liliacului de când eram elevă de gimnaziu și doamna de engleză ne-a dus o dată sau de două ori acolo.

Curtea casei este impresionantă, cu aleile mărginite de arbuști înalți de liliac. Florile erau abia deschise când am fost noi, iar parfumul lor era încântător. Am făcut o grămadă de poze, de mi-a fost și greu să le selectez ulterior.

Casa Sadoveanu beneficiază de ghidaj audio prin aplicația izi.TRAVEL. Puteți accesa fișierele audio scanând codul QR de la intrare. Noi am beneficiat și de ghidajul doamnei muzeograf, care a răspuns la toate întrebările noastre curioase despre viața și opera lui Sadoveanu.

Un lucru nou pe care l-am aflat acum este că drepturile de autor ale lui Sadoveanu sunt încă la moștenitori, care refuză să dea permisiunea pentru a fi re-editate operele lui. Prin urmare, dacă aveți cărți vechi de Sadoveanu, păstrați-le, s-ar putea să citească tot de pe ele copiii voștri.

Sadoveanu era mare pasionat de șah, și a scris chiar o carte despre asta. În muzeu, există și câteva înregistrări cu vocea lui Sadoveanu citind poezii de Eminescu. Se pare că el a fost primul abonat radio din țară, atunci când s-a înființat primul post de radio din România.

După vizita la Casa Sadoveanu, am plecat spre Grădina Botanică (relativ în zonă), unde am admirat o splendoare de lalele. Puteți vedea albumul foto pe pagina de Facebook a blogului.

Iar în afară de muzeele vizitate, am mai realizat fotografii și la Casa memorială George Topârceanu și la Casa memorială Otilia Cazimir.

Dacă vizitați aceste case memoriale, nu uitați să descărcați fișa de vizitare a muzeului! Cu siguranță o să vreți să scrieți câteva impresii în ea!

Distribuie acest articol pe Facebook dacă ți-a plăcut și vrei să le spui și prietenilor! Apasă pictograma cu Facebook de mai jos! Iar dacă vrei să fii la curent și cu celelalte articole din serie, abonează-te la blog sau dă like paginii de Facebook Blog Laura Frunză.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.