Cele mai bune ghiduri pentru fetele pre- și adolescente (1)

De-a lungul timpului am strâns o grămadă de cărți pentru fete, diverse ghiduri despre pubertate și viață, în general, despre schimbările fizice dar și despre cele psihice, cărți cu idei practice sau cărți inspiraționale care să le ajute pe fete să navigheze apele tulburi ale (pre-)adolescenței.

O să vi le prezint și vouă, lăsând la latitudinea voastră ce cărți considerați potrivite pentru copiii voștri. Sfatul meu este să le răsfoiți în librării înainte de a le comanda, pentru a vă asigura că sunt conforme cu valorile familiei voastre. Dețin toate cărțile despre care vorbesc în aceste articole, deci prezentarea e bazată pe impresia mea personală (și în unele cazuri a Elizei) și, desigur, subiectivă.

52 de probleme ale adolescentelor și cum să le rezolvi, Alex Cooper-Hodson, editura Aramis

Acu ce să zic, nu pot spune că aveam mare încredere într-o carte despre adolescente scrisă de un tip, dar i-am dat o șansă și e chiar ok, răspunsurile sunt de bun simț, iar cele 52 de situații, selectate de Alex Cooper-Hodson din scrisorile primite la redacție, sunt reprezentative pentru o gamă destul de largă de probleme cu care se pot confrunta adolescentele.

Cartea e împărțită în cinci capitole, fiecare reprezentând un aspect al vieții fetelor: probleme legate de propriul corp, probleme legate de psihic și sănătatea mentală, viața sentimentală și socială, dependențe, sex și decizii dificile (gen avort sau dacă să renunți la facultate sau nu) și siguranța personală.

Fiecare problemă e prezentată sub forma unei scrisori de la o fată de 13-18 ani și răspunsul lui Alex, plus câteva testimoniale ale unor alte fete care au trecut prin ceva similar. În majoritatea răspunsurilor, Alex recomandă o mai bună comunicare cu părinții și adulții responsabili din viața fetelor, precum și sfaturi punctuale, practice, demonstrând, în același timp empatie și înțelegere pentru situația prin care trec fetele care apelează la rubrica lui.

Mi-a adus un pic aminte de rubricile similare pe care le citeam în revista Bravo când eram eu adolescentă și cred că genul acesta de rubrică ar mai prinde și acum, dacă în spatele răspunsurilor s-ar afla cineva instruit corespunzător pentru asta. Între timp, cartea lui Alex Hooper-Hodson e chiar utilă și vă recomand s-o aveți în bibliotecă pentru fetele de 13+.

Tot la Aramis, găsiți și varianta pentru băieți, 52 de probleme ale adolescenților.

Ghidul Fetelor la pubertate, Anita Naik, editura Aramis

Tot la Aramis găsiți o carte de Anita Naik, Ghidul fetelor la pubertate. E o carte pentru fetele la care intervine debutul pubertății, pentru fi conștiente și a recunoaște semnele acestei schimbări. Cred că fetele de aproximativ 9-11 ani ar putea găsi această carte interesantă.

Cartea abordează într-o manieră simplificată, dar concisă, toate schimbările fizice și psihice care intervin în corpul fetelor la pubertate: creșterea sânilor, faptul că fiecare fată se dezvoltă într-un ritm diferit, problemele de piele, transpirația și igiena personală, apariția părului de pe corp, menstruația, schimbările de dispoziție, alimentația și tulburările alimentare, importanța sportului și a mișcării, stima de sine, nevoia de intimitate.

La fiecare capitol, există și sfaturi practice despre cum să-ți alegi primul sutien, cum să abordezi problema coșurilor, cum să scapi de părul nedorit de pe corp, ce materiale sanitare să folosești la menstruație etc.

De asemenea, cartea conține și un capitol despre sex (explicat schematic, pe înțelesul copiilor) și câteva pagini despre pubertatea băieților, cumva pentru a face o comparație.

99 de întrebări și răspunsuri doar pentru fete, Sabine Thor-Wiedemann, editura Niculescu Kids

Este o carte foarte drăguță, cu tot felul de întrebări pe care și le-ar pune fetele de 12+ despre creștere, relații, prietenii, transformările corpului, băieți, greutate, aspect fizic, ce gândesc ceilalți, haine, igienă, dragoste și sex, siguranță personală, drepturi și îndatoriri etc.

Atenție, această carte este ceva mai explicită decât altele de genul acesta la capitolul sex și nu este chiar pentru toată lumea. Ar fi bine să o răsfoiți în librărie înainte să o cumpărați. Abordează teme precum relații între persoane de același sex, pierderea virginității, sexul oral, zone erogene, ”petting”, masturbare, poziții, cum e prima oară, protecție dar și chestiuni mai problematice precum pedofilia, acordarea consimțământului, pornografia, relațiile virtuale, bolile cu transmitere sexuală, prostituția, sado-masochismul.

Să nu vă imaginați că sunt îndemnuri la sex, ci sunt lucruri simple, explicate foarte pe scurt (fără imagini, dar cu unele ilustrații mai haioase, deși nu chiar pe placul tuturor 😀 ), pe înțelesul copiilor mai mari și sunt, poate lucruri, pe care nu reușiți să le explicați voi sau poate nu găsiți cuvintele potrivite.

În orice caz, chiar dacă nu vreți s-o dați copiilor, puteți păstra cartea asta pentru voi, ca să vă ajute să răspundeți cât mai sincer (și scurt, dacă țineți neapărat) la unele întrebări incomode care, vreți nu vreți, vor apărea la un moment dat și sunt sigură că preferați să le explicați voi copiilor și nu să le afle de la prieteni.

Fete sau băieți, în fond ce contează? Geraldine Maincent, editura Niculescu Kids

Tot de la Niculescu Kids vă recomand o carte care mi se pare foarte interesantă. Într-o manieră amuzantă, cartea încearcă să demonteze diverse prejudecăți despre fete și băieți, analizând din punct de vedere istoric situația femeilor în societate: faptul că nu au avut dreptul la proprietate, că ele însele au fost considerate proprietatea bărbaților, că nu au avut dreptul la funcții importante etc.

Alte întrebări la care cartea răspunde: de ce nu sunt femei preoți, de ce unele fete poartă văl, de ce femeile sunt în continuare mutilate, abuzate sau lipsite de drepturi în unele părți ale lumii, de ce există preconcepția că roz e pentru fete și albastru pentru băieți, de ce se joacă fetițele cu păpușile, de ce bărbaților nu le place să plângă, ce este machismul, ce este misoginismul, când au început fetele să poarte pantaloni, e adevărat că fetele sunt mai bune la școală și băieții la sport și ce clișee legate de fete și de băieți există.

Cartea nu e propriu-zis un ghid al fetelor, dar mi se pare utilă atât pentru fete cât și pentru băieți în procesul de creștere, pentru a nu perpetua preconcepții și clișee legate de diferențele dintre sexe.

Și dacă tot suntem la acest subiect, al preconcepțiilor și clișeelor, aici găsiți pentru descărcat (în mod legal) o cărticică în limba engleză denumită Artsy boys and smelly girls, destinată copiilor mai mici.

va urma

2 Replies to “Cele mai bune ghiduri pentru fetele pre- și adolescente (1)”

  1. Laura, pe care ai recomanda-o prima, pentru inceput, la 9 ani. Azi am gasit cartea “Girlology. In lumea fetelor” si eram convinsa ca ai descries-o aici, dar m-am inselat. Multumesc!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Pentru 9 ani, ca prima carte, ti-o recomand pe cea de la Curtea Veche, “Ce se intampla cu mine?”, e mai cumintica 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.