Băieții la 12-14 ani: cum să discuți cu ei despre dragoste și relații (1)

Am tot vorbit despre fete până acum, așa că am hotărât că e momentul să acord atenție și băieților. Chiar dacă Vlad mai are până ajunge la pre-adolescență (slavă Domnului!), eu am început deja să mă informez despre asta și absolut întâmplător am dat peste o carte foarte bună, apărută în 2013 la Corint Junior: Ghidul pentru băieți în materie de fete, de Gary J. Campbell și Frank C. Hawkins.

Este o carte excelentă pentru băieții de 12-14 ani care vor să înțeleagă cum funcționează relațiile romantice dintre băieți și fete. Cartea vine cu multe exemple și sfaturi practice și este un ghid care nu ar trebui să lipsească din casa unui băiat aflat la început de pubertate.

Pentru că e o carte apărută mai demult, care nu mai e în stoc în librării sau pe site-ul editurii (căutați-o la bibliotecă sau scrieți editurii că o vreți, poate îi convingem s-o re-editeze) și pentru că vreau să mă asigur că informația ajunge la cât mai mulți părinți, am spicuit din ea câteva idei principale pe care eu cred că ar trebui să le abordați în discuțiile cu băieții voștri.

După mintea mea, eu aș zice că mama ar trebui să poarte conversația asta, ca să-i explice mai bine cum vrea să fie tratată o fată și ce așteptări are. Însă și tatăl are un rol important: îi poate povesti cum a curtat-o pe mama lui sau ce greșeli a făcut în trecut în relațiile cu fetele.

Important e să discutați la timp lucrurile astea, cam până în 13-14 ani, pentru că după aceea, vor deveni prea orgolioși sau prea închiși în sine, ca să mai accepte sfaturi amoroase de la părinți.

Îmi dau seama că e greu pentru voi, ca părinți, să deschideți genul acesta de discuții. Nu e ca și cum luați băiatul la o cafea și îi țineți o teorie cu articolul meu listat în față. Genul acesta de conversații se poartă la momentul potrivit și asta înseamnă să vă țineți antenele mega-deschise la semnale.

Eu discut cu Eliza lucruri legate de relații când îmi povestește de altcineva, când vedem cupluri pe stradă, când vedem unele lucruri la televizor etc. Prindeți din zbor orice ocazie și dezvoltați ideea.

Subiecte de tratat cu băieții voștri – idei principale

Schimbările hormonale se petrec în momente diferite pentru fete și băieți.

Pentru cei mai mulți băieți, pubertatea începe în jurul vârstei de 12 ani. În cazul fetelor, acest proces începe uneori mai devreme. Asta înseamnă că la gimnaziu, cel mai multe fete vor fi mult mai mature fizic și emoțional decât băieții, dezechilibru care se reglează abia la liceu.

Prin urmare fetele vor deveni interesate de băieți înainte ca băieții de vârsta lor să devină interesați de ele. Această diferență de sincronizare poate provoca neînțelegeri și poate răni sentimentele, atât ale fetelor, cât și ale băieților.

Cum faci cunoștință cu o fata?

Prin prieteni comuni, interese comune sau te prezinți singur. Ce potențiale subiecte de conversație ați putea avea? E important ca, mai întâi, să te împrietenești cu fata pe care o placi, ca să vezi dacă e posibil să fie mai mult decât atât între voi. Cunoașterea unei fete necesită timp. Ai răbdare!

Ce gândește ea? Cum afli dacă te place și ea?

Să-i spui unei fete că o placi poate fi înfricoșător. Unii băieți nu ajung să-și mărturisească sentimentele de teama că ar putea fi respinși. Poți reduce șansele de a fi rănit sau de a te simți prost, dacă îți acorzi timp să înțelegi semnalele trimise de fată.

Fiecare fată spune ”îmi place de tine” într-un mod diferit: îți zâmbește, ascultă ce îi spui, se uită mult înspre tine, prietenele ei chicotesc și șușotesc când treci pe lângă ele, încearcă să fie în preajma ta, îi întreabă pe prietenii tăi despre tine (printre altele).

Ce vor fetele?

Fiecare fată vrea ceva diferit de la un tip. De asta e important să fii tu însuți, să nu pretinzi că ești altcineva, pentru că atunci relația nu va merge pe termen lung.

Cum spui concret ”Îmi place de tine”?

Există multe modalități de a spune asta, fără să o spui chiar cu aceste cuvinte: o inviți să faceți ceva împreună (în primă fază, în grup: la un meci, o piesă de teatru, o ieșire cu gașca,  o acțiune de voluntariat sau sportivă, o ieșire la pizza cu colegii), te duci să o vezi atunci când are o activitate (de ex, joacă teatru sau dansează sau are un concurs la sport).

Dacă fata nu este interesată, ea îți va refuza invitațiile. Și pentru ea este mai ușor să refuze, dar și pentru tine va fi mai ușor să accepți refuzul, decât dacă ți-ar fi spun în față ”nu te plac”.

Ce să nu faci când lucrurile nu merg bine

Dacă fata știe că ești interesat de ea, dar ea nu pare tocmai interesată, retrage-te și nu insista foarte mult. Celor mai multe fete nu le place să se simtă presate de un băiat. Nu încerca să să o faci să te placă, ești stăpân pe sentimentele tale, nu și pe ale ei. Nu o critica față de alți băieți, nu încerca să o impresionezi cu gesturi mărețe și nu încerca nici să o faci să-i pară rău pentru tine.

Dacă fata spune nu

Poate ați ieșit împreună în grup sau poate ai crezut că primești semnale de la ea. Sau poate chiar te-a tachinat și a flirtat cu tine, dar a dovedit clar că nu este interesată. Dacă simți că asta te afectează foarte mult, încearcă să-ți umpli timpul cu alte activități, petrece timp cu prietenii, discută cu un adult de încredere. Nu uita că nu e singura fată de pe lume.

Nu încerca să o faci să se răzgândească, nu te enerva, nu adu intermediari să intervină pentru tine, nu-ți plânge de milă, nu o vorbi de rău, nu-i trimite mesaje nepotrivite pe telefon sau rețelele de socializare. Încearcă să rămâneți prieteni. Timpul vindecă rănile.

Când ești îndrăgostit de o ”inabordabilă”

Inabordabila e fata aceea super populară, sau o vedetă sau poate chiar o profesoară. E greu să ai sentimente pentru o fată care nu-ți răspunde, sau nu poate să-ți răspundă la ele. Încearcă să cunoști fete de vârsta ta care sunt în anturajul tău: colege de școală sau vecine de cartier. Chiar dacă ți se pare că nu vei mai iubi niciodată, te asigur că vei întâlni o fată pe care să o placi și care să simtă același lucru pentru tine.

Cum să spui tu nu unei fete

Nu spune “da”, doar pentru că ți-e greu să refuzi. Răspunde sincer și la obiect. Nu da răspunsuri care ar putea s-o inducă în eroare. Fii politicos. Fii ferm. Fii discret, nu le spune prietenilor sau colegilor că ea te-a invitat undeva și tu ai refuzat-o. Nu fă haz pe seama ei, indiferent cum ți se pare ție că e. Nu uita că e foarte greu să-ți aduni curajul să recunoști față de altcineva că îl placi.

 

Va urma

 

Cover photo by Karolina Grabowska from Pixabay

One Reply to “Băieții la 12-14 ani: cum să discuți cu ei despre dragoste și relații (1)”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.