Fragment în avanpremieră: Beethoven și furtuna de sunete

Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii seriei Povești din Pădurea Muzicală de Cristina Andone, pentru că la editura Nemira a apărut un nou volum, intitulat Beethoven și furtuna de sunete.

În acest volum, Cristina Andone îl prezintă micilor cititori pe compozitorul Ludwig van Beethoven, iar furtuna lui muzicală se desfășoară între appassionato, energico și eroico.

Şi această poveste împletește într-o manieră prietenoasă informațiile serioase cu aventuri din Pădurea Muzicală, aducând copiii mai aproape de universul muzicii clasice.

Fragment în avanpremieră

Cum să te antrenezi ca dirijor

Învață să asculți sunetele din jur. Frunzele, apa, vocile, clinchetele, uruitul, vuietul, claxoanele – toate acestea sunt mai multe straturi ale aceleiași partituri: muzica unei zile din viața ta.

Cântă măcar la un instrument. Ca să știi să‑i conduci pe alții ar trebui să ai idee ce face fiecare. Asta nu înseamnă să fii mai bun decât interpreții din orchestră, ci să știi limitele unui instrument, dificultățile acestuia, dar și cât de departe poate merge.

Fii clar. Nu ezita. Nu reveni. Spune mereu limpede ce vrei de la ceilalți.

Învață să dai energie și inspirație. Cum asta? Imaginează‑ți că ești un foc la care cei din orchestră trebuie nu doar să‑și citească partitura și o înțeleagă mai bine, dar mai ales să se încălzească. Fii mai întâi tu cel foarte încântat, cel plin de energie. Entuziasmul, ca și plictisul, e contagios.

Tu ești doar unul. Cei din orchestră sunt mulți. În plus ți se par foarte pricepuți, mult mai pricepuți decât tine, fiecare la instrumentul său. Nu te lăsa copleșit de impresia aceasta. Dirijorul este un far pentru vasele care trebuie să ajungă în același port. Desigur, fiecare dintre interpreți este mai bun decât tine la a interpreta partitura sa. Dar tu ești mai bun decât fiecare dintre ei în a‑i aduce împreună.

Dirijorul este cel ce redă armonia. Claritatea. Și energia. Nu e puțin lucru.

Bagheta unui dirjor transformă haosul în muzică.

Un, doi, trei, și!

Curaj!

One Reply to “Fragment în avanpremieră: Beethoven și furtuna de sunete”

  1. Este superb.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.