Turist în România – Poiana Narciselor de la Șercaia

Mi-am dorit foarte mult să văd narcisele în sălbăticie, chiar erau pe lista mea de flori sălbatice de vizitat în habitatul lor, și m-am bucurat că am ajuns, pe ultima sută de metri, la Poiana Narciselor de la Șercaia, județul Brașov.

A fost o zi cu peripeții, că altfel nu se putea cu noi, dar, deși am mers cu mașina 9 ore (patru ore jumate dus, patru jumate întors), pot să spun că a meritat. (Nu știu dacă soțul meu sau Vlad ar zice același lucru 😀 😀 😀 Noroc că Eliza nu era cu noi, că altfel ar fi bombănit de numa’)

Am ajuns la Șercaia pe final de sezon, pe 25 mai. Narcisele deja erau foarte puține, cea mai mare parte trecute dar și culese. Zona în care se află este Rezervație naturală și eu știu că din rezervații naturale nu se culeg flori. Și oricum, de ce le-ai culege? Ce să faci cu ele, că ți se usucă în mașină până acasă? Cât pot costa niște narcise de simți nevoia să chelești o poiană sălbatică să iei un buchet acasă?

În fine, nu mă băgați în seamă, eu nu înțeleg nevoia asta a omului de a lua ceva după el (și de a mai și lăsa) oriunde se duce. Și eu mai culeg câte o floare pentru ierbar sau o pietricică, o scoică, dar numai după ce mă asigur că nu mă aflu în rezervații naturale sau că nu fac rău naturii culegând ”ceva-ul” ăla de acolo.

În orice caz, din ce înțeleg, nu ar fi ilegal să culegi narcisele. Dacă nu e, eu vă zic doar că n-ar trebui s-o faceți, pentru că, în timp, ca orice flori culese intensiv, nu se vor mai reproduce cu aceeași intensitate. În loc de poiană, o să avem trei narcise ici și colo.

Dacă vreți să mergeți anul viitor, v-aș recomanda week-end-ul de la mijlocul lui mai și să faceți în așa fel să ajungeți acolo spre seară. O să fie lumină mai bună de poze, eu am făcut doar câteva poze de aproape, dacă încercam să fac o poză cu poiana, nu se vedea mai nimic, ardea soarele foarte tare.

Traseu: din București am mers spre Valea Prahovei, apoi spre Râșnov, Șinca Veche, Ohaba, Șercaia. Există parcare unde poți lăsa mașina, chiar la intrarea în rezervație. Nu se plătește intrare. De acolo o luați pe jos pe cărare până ajungeți la narcise.

La întoarcere, noi am făcut și un picnic sub un copac, pentru că încă încercăm să evităm locurile aglomerate, popasurile, benzinăriile, terasele. O să vă povestesc și despre cum e să pleci cu mâncare la tine în excursii de o zi și cum (încă încerc să) mă organizez.

După picnic, am plecat spre Ohaba, să vizităm Moara cu apă. Auzisem lucruri frumoase despre ea, dar am văzut-o doar peste gard (și chiar era frumoasă) pentru că sâmbăta este închisă. Verificați programul de funcționare înainte să mergeți.

La Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche nu am mai mers, am vizitat-o acum câțiva ani, dar dacă sunteți în zonă, nu o ratați.

După ce Vlad a aruncat niște pietricele în apa morii de la Ohaba, am plecat spre ”muzeul cu dinozauri”, adică la Dino Parc, unde ne-a bătut Vlad la cap să mergem. Parcul era abia deschis și cam pustiu, cu locurile de joacă închise și extrem de puțină lume.

În liniștea de acolo, totul părea mai mare, mai exagerat, sunetele dinozaurilor mai puternice, așa că Vlad s-a speriat și ne-a cerut să plecăm. Norocul nostru e că aveam un voucher de acces primit acu vreun an și îl folosisem pe ăla, că dacă dădeam 80 de lei și ieșeam după 20 minute, mă ofticam 😀 😀 😀 Am dres sperietura cu o mașinuță cumpărată de la magazinul de suveniruri și am plecat în căutarea înghețatei 😀

Părerea mea e că cei de la Dino Parc ar trebui să mai ajusteze prețul biletelor, având în vedere că nu beneficiezi de aceleași atracții în condițiile astea de restricții, dar, în fine, probabil că au și ei multe pierderi de recuperat. Și e chiar plăcut să te plimbi prin parc, chiar dacă locurile de joacă, muzeul interior și cinematograful sunt închise.

La întoarcere, am urcat cu tractorașul până la Cetatea Râșnov și am văzut-o doar pe dinafară. Dacă aveți copii mai mari, probabil că merită o vizită, noi o s-o trecem pe listă când vom ajunge în zonă cu Eliza.

După Dino Parc și o rătăcire prin Poiana Brașov, ne-am întors acasă, absolut epuizați, cu o oprire să fac și eu poză la maci.

Dar eu tot m-am bucurat că am văzut narcisele și nici n-am ajuns bine acasă că am început să planific următoarea ieșire la flori, în Ciucaș 😀 Dar despre asta, dragii babei, vom povesti în alt articol. Voi pe unde ați mai umblat?

2 Replies to “Turist în România – Poiana Narciselor de la Șercaia”

  1. Multumim pentru aceste imagini frumoase si pentru info! 🙂

  2. Wow. Asta a fost one day trip? Vlad a rezistat eroic.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.