Jocurile copilăriei, Sonja Danowski, editura Signatura

Azi e Ziua Internațională a Prieteniei, așa că vreau să vă recomand o carte puțin mai neobișnuită, una care se duce mult spre zona de artă pentru copii: Jocurile copilăriei de Sonja Danowski, traducere Marilena Iovu, editura Signatura.

Pe Sonja Danowski o știu de mai demult, îi ador ilustrațiile. Nici n-aș ști să vă spun ce îmi place mai mult la stilul ei de ilustrație, poate bogăția detaliilor de pe pagină, tenta vintage a desenelor, felul în care ilustrațiile completează povestea cu detalii suplimentare sau felul în care ilustratoarea este capabilă să redea sentimentele pe chipurile desenate ale protagoniștilor.

Mai am o carte ilustrată de ea, Darul magilor, la fel de frumoasă. Este și nu este o carte pentru copii, căci e povestea unui cuplu care își sacrifică cele mai de preț posesiuni pentru a-i face o bucurie celuilalt, în fapt, o poveste despre dragoste și ce suntem capabili să facem pentru ea. Darul magilor e la reducere acum pe site-ul editurii, în caz că doriți să o adăugați la colecție.

De altfel, cred că volumele Sonjei Danowski sunt și pentru adulții cu suflet de copil, cei care iubesc literatura pentru copii și cărțile ilustrate la fel de mult precum iubesc cărțile pentru cei mari.

Cartea de azi a venit ieri într-un colet de la draga de Marilena, care mereu se asigură că nu citesc de zece ori aceeași poveste cu Manny Iscusitul 😀 😀 😀 și a fost prima carte aleasă din teanc de către Vlad, care a avut răbdare să o citesc până la final.

Nici nu are cum să nu fie prima alegere din orice teanc, chipurile superbe ale copiilor de pe copertă parcă îți spun: ”hai să ne cunoști, joacă-te și citește cu noi!”

Cartea spune povestea a trei copii: Petru, Paula și Radu. Petru și Paula sunt frați, le place să se joace împreună cu marionetele și să-și imagineze tot felul de povești. Radu e copilul din vecini, nou-venit, cu o colecție impresionantă de vehicule de jucărie, care desconsideră păpușile, ba chiar calcă pe una.

Însă Petru și Paula continuă să încerce să-l atragă pe Radu în jocul lor, chiar dacă Petru devine, pentru o vreme, fermecat de jocurile și jucăriile lui Radu și refuză să se mai joace cu Paula vechile lor jocuri.

Am ales s-o recomand pentru Ziua Prieteniei pentru că e o carte despre mai multe tipuri de prietenii:

– cea între frate și soră, o camaraderie creată și întărită prin joacă și pe baza a interese comune, nu doar pe faptul că sunt frate și soră.
– cea care începe un pic abrupt și care, la început, se consolidează prin intermediul unor jucării atrăgătoare și apoi continuă, la greu și chiar și atunci când este pusă la încercare.
– cea dintre un copil și jucăriile lui, fie că acele jucării devin o a doua voce, fie că sunt doar instrumente de manipulat, a căror acțiune stârnește plăcere și intermediază conectarea.

Deși am tresărit un pic la începutul cărții, pentru că părea să ducă în direcția veșnicului conflict dintre jucăriile cu care creezi un joc și jucăriile care îți dictează de la început cum să te joci, m-am bucurat să văd că Jocurile copilăriei nu cade în capcana asta.

Copiii se bucură în egală măsură și de păpușile de mânuit și de elicopterul cu telecomandă, însă și mai mult se bucură atunci când cele două tipuri de jucării se pot combina într-un joc și mai frumos.

One Reply to “Jocurile copilăriei, Sonja Danowski, editura Signatura”

  1. Multumim pentru recomandare! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.