Turist în România: pe urmele ișlerului brașovean

Nu mai mănânc dulce de ceva timp dar când am văzut anunțul Breslei Cârciumarilor Brașoveni cu privire la adoptarea ișlerului ca desert tradițional al Brașovului, am zis că musai trebuie să merg să-l încerc.

Pentru cine nu știe, ișlerul este un desert format din doi biscuiți cu nucă, lipiți cu cremă de cacao și îmbrăcați în ciocolată. Fiecare cafenea/restaurant vinde un ișler ușor diferit, care să se potrivească cu profilul lor culinar.

Am plecat cu ideea de a testa cinci ișlere: la Tekafe și Croitoria de Cafea (cafenele), La Vatra Ardealului, Simplu, Luiza Tante (brutării și cofetării), Dei Frati și Next Door (restaurante). Am sfârșit prin a mânca doar trei, despre care vă povestesc în cele ce urmează.

Ca preambul, vreau să vă spun că eu iubesc orașul Brașov, merg acolo de mulți, mulți ani, am prieteni și rude și, de obicei stăteam la ei. De data asta (cu pandemia și toate cele) am închiriat un apartament în regim hotelier chiar în Centrul vechi al orașului, pe Republicii.

Am realizat abia ajunsă acolo că a fost o idee proastă 😀 În mod evident, străduțele respective sunt pietonale iar noi aveam o tonă de bagaje. Vă dați seama că m-a bombănit soțul că am luat cazare fix pe Republicii, dar a fost frumos, totuși, să poți ieși și intra direct în miezul acțiunii.

Vineri seara am ajuns, ne-am cazat, apoi am ieșit să mâncăm. Am căutat cele două restaurante din Piața George Enescu (Dei Frati și Next Door), dar erau super pline, nu am reușit să găsim o masă. Idem și sâmbătă, nu am putut face rezervare, așa că ișlere de restaurant nu am testat deloc.

Până la urmă vineri seara, se făcuse deja 9 jumate în timp ce noi mai căutam restaurant, așa că am oprit la covrigăria Petru unde am luat două felii de pizza și doi covridogi și am primit dublu la aceiași bani pentru că mai aveau puțin și închideau 😀 😀 😀

Sâmbătă de dimineață am fost să bem cafeaua la Tekafe (str Apollonia Hirscher nr 10, foarte aproape de Republicii) și am comandat și ișlerul.

A costat 16 lei, a fost foarte dulce, cu cremă de rom. Nu pot spune că a fost preferatul meu. L-am împărțit în patru și am mâncat fiecare câte un sfert. Am remarcat că această cafenea e foarte căutată, probabil că au cafea bună.

Eu nu sunt băutoare de cafea, iar soțului i-a plăcut mai mult cafeaua la nisip de la Saray, o cofetărie de pe Republicii.

Strada Republicii e foarte ofertantă în materie de gusturi, dar și de cadre pentru poze frumoase. Sunt câteva ganguri foarte frumos decorate, cum ar fi gangul de la Bibliotheque sau cel de la Casa Albert dar și aranjamentul cu flori artificiale de la un bar de vizavi de Saray (nu-mi aduc aminte numele și pe hartă nu-l găsesc)

Apoi am fost la Zoo Brașov, nu mai au așa multe animale și o parte este în construcție, dar a fost o plimbare plăcută. M-am amuzat că e pe mai multe nivele, cu scări și dealuri, așa că faci și mișcare când te plimbi pe acolo.

După Zoo, am oprit la cofetăria La Vatra Ardealului (str Gheorghe Barițiu 14), de unde am luat ișlerul lor și niște prăjiturele pentru că urma să mergem într-o vizită.

Ișlerul de la Vatra Ardealului a costat 8 lei și a fost de-a dreptul decadent. O idee mai puțin dulce, cu multă nucă în biscuiții extrem de fragezi și un strat subțire de gem, cu o alună întreagă deasupra. Crema tot cu aromă de rom.

Foarte bun ni s-a părut. Tot așa, l-am împărțit cu Eliza, că eu nu pot mânca un biscuite din ăsta întreg. Recomand cofetăria, au prăjituri din ingrediente naturale și arată foarte bine toate! Și atmosfera a fost foarte prietenoasă, doamna de la tejghea mi s-a părut drăguță.

Am fost apoi în vizită la o prietenă și seara când am ajuns la cazare ni s-a întrerupt curentul, așa că ne-am culcat devreme 😀

Duminică dimineața ne-am trezit devreme și am mers la Croitoria de cafea (Iuliu Maniu 17) în căutarea ișlerului lor cu cafea. E un pic mai departe de Republicii, pe jos, și dacă nu sunteți atenți, riscați să treceți pe lângă ea, cum am pățit noi. Sigla nu e foarte vizibilă.

Ne-am dus degeaba pentru că nu aveau ișler. Soțul a băut o cafea și Vlad a mâncat un fursec și am pornit înapoi spre Republicii, unde ne-am îndulcit cu parfe și cassata brașoveană de la o cofetărie tradițională pe care nu aveți cum s-o ratați acolo.

După aia am vizitat Strada Sforii (nu poți veni în Brașov fără s-o vezi, deși e foarte aglomerată) și m-am minunat într-un magazin de decorațiuni din Piața George Enescu (Deco Cult scrie pe bon, nu-mi aduc aminte dacă în realitate se chema altfel) de florile din porțelan absolut superbe!

Următoarea pe listă a fost Cofetăria Luiza Tante, care e mai departe de centru, pe strada Lunga nr 244. Ișlerul lor a costat 6.2 lei și cred că mi-a plăcut cel mai mult, pentru că nu avea aromă de rom, iar crema și stratul de deasupra erau din ciocolată neagră. Deci a fost și cel mai puțin dulce.

Am încheiat ziua la mall Coresi de unde ne-am luat mâncare pentru drum și am admirat dubițele recondiționate de la Decât o Dubă, în care funcționează o mică piață volantă.

Cu mâncarea luată la pachet am făcut un picnic într-o pădure undeva după ieșirea din Brașov, spre Cheia. A fost foarte plăcut!

Edit:

Încă un ișler delicios încercat la Brașov a fost cel de la cofetăria/gelateria Emma la Dolce de pe Republicii, în martie 2022. Ișlerul lor e format din patru biscuiți, lipiți doi câte doi cu gem de zmeură și perechile lipite cu o cremă de ciocolată, iar pe deasupra au o cremă de fistic. O minunăție!

One Reply to “Turist în România: pe urmele ișlerului brașovean”

  1. Mihaela Dumitriu says: Reply

    Ce poze frumoase ați făcut!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.