Dacă nu ne ducem noi la natură, vine ea la noi!

Ei, e un pic exagerat titlul, dar eu cam așa am început să simt lucrurile. Că trebuie să-mi aduc eu natura în casă, nu să mă mai duc eu la ea, pentru că nu prea mai am pe unde s-o vizitez în condiții sigure, momentan.

Așa că iată câteva metode prin care, deși stau în casă, reușesc să mă simt mai aproape de natură.

1. Dimineața, la prima oră, deschid puțin geamul și aerisesc toată casa. Mirosul acela de aer proaspăt (deși încărcat de poluarea din București) mă face să mă simt un pic mai bine. E drept că e gălăgie și praf de la renovările de vizavi, dar măcar am sentimentul că e aer proaspăt 😀 Am tot zis că investesc într-un purificator mai mare, dar nu am reușit.

2. Din rarele noastre plimbări, îmi aduc în casă diverse roade ale naturii: castane, măceșe, păstăi de salcâm, tot felul de bobițe care nici măcar nu știu ce sunt, frunze, crenguțe. Le pun prin casă, se joacă copiii cu ele și, când le văd, mă duc cu gândul la plimbări și toamna pe coclauri.

3. Îmi cumpăr flori. Am acum o mică florărie la parterul blocului și îmi mai cumpăr de acolo flori de toamnă. Culorile florilor de toamnă mi-au încântat mereu privirea și, pe vremuri, când mergeam la serviciu, cumpăram mereu buchețele de flori de grădină de la bătrânelele de la metrou. Mi-e dor de buchetele acelea de crizanteme de grădină, de ochiul boului, de dumitrițe sau de cârciumărese.

4. Cumpărăm fructe de toamnă și multe legume, care să ne ducă cu gândul la ceva cultivat afară, sub soare. Pere de toamnă, gutui, struguri, ultimele roșii chiar dacă arată lovite și nu prea apetisant, gogoșari, varză. O vizită la piață (foarte rară și ea) mă ”curăță” de toți banii din portofel pentru că pur și simplu nu reușesc să mă abțin în fața tarabelor pline.

5. Mi-am atârnat la bucătărie sub candelă, un buchet de busuioc și unul de cimbru, precum și un șirag mic de ardei iuți roșii. Pe pervaz am o gutuie pe care nu mă îndur s-o mănânc și câteva scoici culese de copii de la mare. Până și planta mea verde, artificială, de pe pervaz de afară (nu pot ține plante naturale din cauza porumbeilor) reușește să-mi smulgă un zâmbet când o privesc.

6. Și, pentru că ne spălăm pe mâini mult mai des ca înainte și ne dezinfectăm și asta ne afectează filtrul lipidic natural al pielii, am apelat și la produse de îngrijire mai blânde cu pielea noastră, odată ce am trecut de pragul acela emoțional al achiziției impulsive de săpunuri și loțiuni antibacteriene sau dezinfectante agresive.

(P)

Cea mai recentă descoperire sunt produsele de la Dr Bronner, un producător de cosmetice cu ingrediente certificate organic, vegane, de proveniență fair trade și netratate pe animale. Și toate ambalajele sunt 100% din plastic reciclat! Adică grijă maximă pentru natură, din toate direcțiile. Căci motto-ul lor este:

In all we do, let us be generous, fair & loving to Spaceship Earth and all its inhabitants. For we’re ALL-ONE OR NONE! ALL ONE!
În tot ceea ce face haideți să fim generoși, corecți și iubitori față de Nava Pământ și față de toți locuitorii săi. Pentru că suntem toți pentru unul și unul pentru toți.

Săpun organic inodor pentru piele sensibilă

Pentru că aveam mâinile foarte uscate de la săpunurile antibacteriale și pentru că, până la urmă, experții s-au pus de acord că orice săpun e bun atât timp cât te speli corect pe mâini, am ales, în cele din urmă, un săpun cu ingrediente mai puțin agresive și fără miros, destinat bebelușilor sau epidermei sensibile. Este un săpun de tip sugar-soap, adică săpun cu zahăr. Iată ce spune producătorul despre acest săpun:

Zahărul din trestie de zahăr organică, cu remarcabile atribute de hidratare, vine în completarea formulei, inclusiv cu o delicioasă textură cremoasă și ineditul său aspect de caramel lichid. Sugar soap-ul conține și extract de shikakai organic, provenind din păstăile cu semințe ale arborelui sud-est asiatic de acacia concinna, care este folosit în India de milenii drept tratament ayurvedic pentru piele și păr.

Ador acest săpun, într-adevăr textura este foarte lejeră și nu-mi mai simt mâinile așa de uscate. Cu siguranță, nu mai am nevoie chiar de fiecare dată să mă dau cu cremă după spălare. Și, cu doi copii acasă, vă dați seama că am nevoie să mă spăl foarte des pe mâini sau să spăl multe vase, să fac curățenie, să spăl și să strâng rufe.

După folosirea atâtor detergenți casnici, de cele mai multe ori fără mănuși (doar la spălatul aragazului folosesc), am nevoie și de o cremă de mâini. Am ales, desigur, o cremă cu aromele mele preferate: portocală și lavandă.

Loțiune de corp hidratantă și calmantă cu portocală și lavandă

Această loțiune are un miros natural și delicat, care mă duce cu gândul la o băutură fermentată de lavandă pe care am cumpărat-o astă vară la un eveniment de la un câmp de lavandă. Tot cu citrice și flori de lavandă era făcută acea băutură (un fel de socată) pentru că mirosea exact la fel. Loțiunea asta nu are, nici pe departe, mirosul artificial al altor produse cu arome similare.

Loțiunea are capacitate mare de emoliere, așa că trebuie aplicată în cantitate mică și poate fi folosită pe toată pielea (mâini, corp, chiar și față dacă aveți un ten mai puțin pretențios). Conține, de asemenea, și ulei de jojoba care imită grăsimea naturală a pielii, așa că sigur n-o să mai aveți pielea uscată. Pe mine m-a ajutat foarte mult, mai ales pe mâini, unde din păcate, arăt de 50 și ceva de ani, nu de 40 cât am acum (dar cred că îmbătrânirea prematură a mâinilor mele e ceva genetic).

Balsam de buze fără gust și miros

Știm deja că tot ce punem pe piele ajunge, într-o cantitate oarecare și în interiorul nostru, și asta e cu atât mai mult valabil la balsamul de buze. Eu sunt dependentă de balsamul de buze de ani de zile, mi se usucă în permanență buzele, așa că am balsamuri prin toate poșetele și trusele de cosmetice.

Am testat de-a lungul anilor zeci de branduri (și nu exagerez, am inclusiv balsamuri aruncate după o singură folosire) și cu siguranță prefer balsamurile fără niciun fel de miros sau gust. Este desigur, o alegere personală, știu și oameni care le preferă pe cele cu miros.

Balsamul de la Dr Bronner, din aceeași gamă cu săpunul, este potrivit și pentru copiii care au probleme cu uscăciunea buzelor (cum e Vlăduț, care are mai mereu răni pe buza de jos), având doar ingrediente naturale și certificate organic în compoziție.

Eu comand produsele online (tocmai ca să evit ieșitul afară), dar le găsiți și în diverse magazine fizice.

9 Replies to “Dacă nu ne ducem noi la natură, vine ea la noi!”

  1. Îmi place felul în care ai făcut trecerea de la natură la produse, chiar cred că se potrivește. Am tot auzit lucruri bune despre Dr. Bronner, iar loțiunea aia cu portocală sună minunat. Cred că o să fac o comandă zilele astea :D.
    p.s. îmi plac super mult pozele, sunt minimaliste și fresh!

    1. Lotiunea chiar e minunata, o ador! Multumesc pentru aprecierile la adresa pozelor 🙂

  2. Ioana Marinescu says: Reply

    Și ritualurile mele de “natura” sunt asemănătoare. Am amenajat pe balcon un colt tematic, pe care îl schimbam în funcție de anotimp. A fost cu scoici, nisip, melci, etc, acum e cu frunze, ghinde, castane, dovleci. Difuzez uleiuri esențiale în fiecare seara și dimineața, seara din cele cu lavanda, cedru, portocale, dimineața menta, lămâie, rozmarin, etc. Încercăm sa mâncăm fructe și legume de sezon, mai mult ii iese Anei decât mie, dar na. Interesante produse, loțiunea aia de corp mi-a atras atenția în mod deosebit

  3. Am auzit lucruri bune despre acest brand. Este de testat 🙂

  4. Interesante produse. Sapunul lichid si balsamul ma intereseaza si pe mine. Este interesant cum de doua zile curat doua masute de lipici amestecat cu plastelina.

    Cand imi fac timp o sa pun si eu de o comanda.

  5. Am incredere in recomandarea ta, asa ca am intrat pe site si-am comandat lotiunea de corp cu portocala si lavanda + balsamul de buze cu portocale si ghimbir pentru doua cadouri de Craciun pe care le voi trimite in familie. Mi-am luat si mie, desigur, ambele produse.
    Multumesc pentru ca ai scris! N-am auzit pana acum de Dr. Bronner.

    1. Cu drag, mulțumesc și eu pentru încredere!

  6. Tocmai mi-a venit si mie comanda de la Dr. Bronner’s. Voiam sa te intreb: cum dilezi sapunul?
    Am citit undeva ca proportia este de 3 parti apa si una de sapun. Am pus intr-o sticla asa pentru a-l folosi ca gel de dus, insa este foarte lichid asa. In rest, senzatie fresh (am luat sapunul cu menta), merge vara de minune (lasa o senzatie de racoare cateva minute). Urmeaza sa il folosesc si ca sampon, sa vad ce rezultate am. Lotiunea mi se pare ca mai degraba are mai pregnant mirosul de lavanda decat pe cel de portocala. Mie imi place, desi e usor cam intens pentru persoanele care nu sunt obisnuite cu mirosurile acestea mai “brute” (doua colege de-ale mele au strambat din nas). Multumesc de recomandare!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Eu nu diluez sapunul lichid. L-am folosit asa, eu am avut direct recipient cu pompita. Lotiunea aia e preferata mea, aseara Vlad mi-a zis: ”ce miroase asa? Miroase a flori!” Dar da, stiu ce spui, eu de ex nu suport mirosul de unt de shea sau de vanilie in cosmetice.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.