Crăciunul de Mihail Aldașin – o carte menită a deveni tradiție

Eu ador cărțile de Crăciun. Le iubesc pe toate, indiferent în cel fel sunt legate de Crăciun. Îmi plac cărțile care vorbesc despre generozitate, despre comunitate, despre familie, despre brăduți, Moș Crăciun, Steaua Crăciunului, fursecuri, zăpadă, tradiții și cadouri.

Am o mulțime de astfel de cărți și le citesc cu drag copiilor mei, ba chiar mă bucur și eu de ele. Iubesc și partea comercială a Crăciunului și, slavă Domnului, și eu contribui din plin la ea.

Însă realitatea e că există foarte puține cărți de Crăciun care să redea adevărata semnificație a Crăciunului: nașterea Domnului. Și, printre ele, cu siguranță cea care se remarcă cel mai tare este Crăciunul de Mihail Aldașin și publicată la editura Frontiera.

Am mai răsfoit și în trecut cartea Crăciun (acum aflată la ediția a doua), dar abia acum am citit-o cu atenție și am remarcat detalii care mi-au scăpat în anii anteriori.

Și mi-am adus aminte de o chestie pe care o vedeam prin filmele americane, când personajele, ajunse la maturitate, povesteau că în copilărie, li se citise la fiecare Crăciun fie Colind de Crăciun de Dickens, fie A Visit from Saint Nicholas de Clement Clarke Moore și că asta devenise o tradiție în familia lor.

Și m-am gândit că dacă aș face o tradiție cu lectura anuală a unei cărți în pragul acestei sărbători, atunci cu siguranță această carte ar fi Crăciunul. Pentru că, pur și simplu, le are pe toate în ea.

Pe lângă povestea nașterii Domnului (descrisă începând cu momentul în care Maria primește vestea că va rămâne gravidă cu un prunc și acesta va fi Fiul Domnului), cartea are și toate celelalte simboluri asociate de obicei cu Crăciunul: generozitatea, înțelegerea dintre oameni și animale, pregătirile, steaua, darurile.

Singura care lipsește este zăpada pentru că Aldașin a respectat perioada istorică și zona geografică în care se întâmplă acțiunea și acolo plouă de Crăciun, nu ninge 😀 (mi-a plăcut maxim asta!)

Povestea conține și citate din Biblie și relatează pe înțelesul copiilor toate acțiunile pre- și post-mergătoare nașterii Domnului: vestea, relația Mariei cu Iosif, sarcina, chemarea la recensământ, adăpostirea în grajdul dărăpănat (îmi place felul în care Maria și Iosif repară și deretică grajdul, pregătindu-se pentru sosirea Pruncului), nașterea, vizitele primite.

În afară că este figura sfântă pe care o știm, Maria este înfățișată ca o mamă iubitoare și grijulie. Ea alăptează și îmbăiază Pruncul. Iese afară după vreascuri, ca să nu-l trezească pe Iosif, adormit de oboseală. Pune pruncul într-un coș și îl leagănă. Îi aude fiecare scâncet. Primește vizitele magilor, ale păstorilor și ale animalelor și găsește puterea de a le zâmbi blând tuturor.

Cartea asta se regăsește și sub formă de animație. Mihail Aldașin, scenarist, regizor și pictor, a lucrat pentru studiouri de animație faimoase din Rusia, iar Crăciunul este cel mai cunoscut scurt-metraj al său, câștigător a nenumărate premii la festivalurile de film din Europa. Îl găsiți pe Youtube.

Recomand Crăciunul pentru combinația bine dozată de relatare biblică, cu o tușă de lirism, cu împletirea armonioasă a simbolurilor legate de Crăciun și cu doza subtilă de umor pe care o conține. Ilustrațiile cu nuanțe sepia care par mereu să fie înconjurate de o aură luminoasă completează perfect această poveste minunată.

Iar dacă și vouă vă plac cărțile editurii Frontiera la fel de mult ca și nouă, merită să urmăriți canalele lor de social media în perioada de după 1 decembrie, pentru că va fi o mega desfășurare de forțe în cadrul proiectului Povești pentru Advent: între 1 și 25 decembrie, pe canalele lor, veți găsi câte o activitate legată de cărțile lor.

Cont Facebook editura Frontiera

Cont Instagram editura Frontiera

Vor avea jocuri și concursuri, întâlniri cu autori și ilustratori, dar și conținut de aprofundare a lecturilor oferit în premierã și exclusivitate. Iar pentru asta, cei de la editura Frontiera s-au pregătit cu reduceri de 25% la o comandă mai mare de 150 de lei. Folosiți codul ADVENT25 la comandă pentru a beneficia de această ofertă.

Printre cărțile pe care le cunosc mai bine și le recomand de la Frontiera (în afară de Crăciunul, desigur) se numără Willie Fulg de Nea, Cum crește grădina mea, Străbunicul meu Emil Racoviță, Supa de pietre și Din fericire.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.