Activități de iarnă și Crăciun 2020 – felicitare cu LED-uri

Când o să vă mai întrebe copiii voștri la ce le folosește școala, să le spuneți că la făcut felicitări 😀 După cum se va vedea din articolul de azi, ori nu prea am dat pe la orele de desen și fizică, ori n-am învățat mare lucru din ele 😀

Acum ceva timp, făcând ordine și găsind un proiect de-al Elizei făcut la un atelier din cadrul Bucharest Science Festival (ca să vedeți de ce e bine să lasați copiii la ateliere 😀 ), mi-a trecut prin cap să fac o felicitare cu beculețe.

De la proiect la machetă, știți cum e, curge multă apă pe Dunăre. Așa și la mine, care ba n-am găsit LED-uri, ba sârme, ba cartoane, ba timp să le asamblez.

În cele din urmă, într-o duminică seara, m-am apucat de treabă, am mâzgălit niște elemente de iarnă pe un carton de felicitare încercând să semene cu un peisaj (inspirat după desene văzute pe net, desigur) și le-am conturat cu niște markere colorate.

Dar să începem cu începutul: materiale necesare.

Pentru felicitarea cu LED-uri aveți nevoie de: carton alb pentru felicitări, câteva LED-uri, sârmuliță subțire izolată, creioane sau carioci pentru desenat, bandă scotch și o unealtă de găurit. Eu am folosit un perforator cu o gaură care dă găuri oriunde vreți voi pe pagină, se cheamă Potricala și îl găsiți la Daco, e o chestie minunată.

Mod de lucru felicitare cu LED-uri

Pe fața felicitării se desenează/imprimă ce model vreți voi. Eu inițial am vrut să fac un brad și LED-urile să fie luminițele din el, dar apoi m-am răzgândit și am făcut un peisaj de iarnă cu stele. Am perforat câteva stele astfel încât LED-urile să încapă prin găuri.

Apoi am încercat, fără succes, să leg în serie câteva LED-uri, am folosit și rezistențe și nimic 😀 V-am zis că eu și fizica am fost ca baba cu mitraliera, ori am chiulit, ori pe o ureche mi-a intrat și pe alta a ieșit 😀

Așa că am apelat la varianta mai simplă, am legat fiecare led, individual, la baterie, ceea ce a generat o grămadă de cabluri care arată destul de urât pe dos-ul felicitării 😀 Ca să țină mai mult luminițele, am pus câte două la o baterie mai mărișoară, cam cât o monedă de 50 de bani.

Pentru asta trebuie să dezgoliți sârma izolată, cam 1-2 cm la fiecare capăt și să înfășurați firele metalice în jurul fiecărui ”crac” al LED-ului (scuze, nu știu cum se cheamă, v-am zis că n-am prea dat pe la fizică 😀 ). Apoi un capăt se bagă dedesubtul bateriei și unul deasupra, testați să lumineze, că nu merge așa cu oricare capăt dedesubt și oricare deasupra. Inversați-le dacă nu se aprinde becul. Lipiți toată tărășenia cu scotch pe dosul felicitării și băgați LED-urile prin găuri.

Cam ăsta e punctul în care am ajuns eu, cred că ar merge lipită încă o bucată de carton deasupra, să acoperim toată povestea cu bateriile și sârmulițele, dar eu n-am apucat să fac asta. Contez pe voi să lucrați mai curat decât mine, eu doar am vrut să vă arăt ideea.

Și, evident, dacă țineți neapărat, puteți discuta cu copiii voștri și despre legături în serie, circuite etc, chestii la care vă pricepeți 😀

Vă aștept cu poze pe Facebook dacă reușiți s-o puneți în practică, iar la categoria Activități de Crăciun puteți răsfoi toate ideile din anii anteriori, sigur o să găsiți ceva care să vă inspire.

2 Replies to “Activități de iarnă și Crăciun 2020 – felicitare cu LED-uri”

  1. Esti foarte ingenioasa si mai ales ai rabdare! Te felicit!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.