Cărți din care au de învățat și părinții și copiii: seria Emoțiile Sarei

Citesc și scriu despre emoțiile copiilor de mulți ani. Am fost la cursuri și conferințe ca să învăț să le fac față și în tot ce am făcut, mi-am dorit să-mi văd copiii fericiți.

Am citit foarte multe cărți despre emoțiile celor mici, cărți nu doar destinate adulților, ci și copiilor. Și am citit aceste cărți și împreună cu copiii mei. Dar cred că pe undeva, de-a lungul, drumului, am ratat o informație esențială.

Evident că mereu am știut că e ok să-ți lași copilul să-și gestioneze (în opoziție cu ”să-și îndepărteze”) emoțiile și că emoțiile negative nu sunt ceva rău. Ceea ce nu am realizat până acum, când am citit seria Emoțiile Sarei, este că nu există emoții bune și rele.

Ele sunt bune și rele în funcție de context. Furia poate fi și bună (atunci când copilul își ventilează unele frustrări acumulate) dar poate fi și rea (atunci când este distrugătoare). Și bucuria poate fi bună, la fel cum poate fi și rea (atunci când ai face orice pentru a o obține).

Cumva mi-am dat seama că scopul suprem al nostru, al părinților, nu trebuie să fie să avem copii care au mereu doar emoții ”bune” pentru că ele, duse la extrem, pot dăuna la fel de mult ca cele rele.

Seria Emoțiile Sarei este prima alegere a editurii Bookzone, care își lansează o colecție de cărți pentru copii. Sunt cărți foarte bine alese care să vină atât în sprijinul părinților, cât și al copiilor. Și nu mă pot abține să nu vă spun că, împreună cu Bookzone, pregătim o surpriză pentru cititorii mari și mici. Dar despre asta, altă dată 😀

Seria cuprinde patru cărticele ilustrate scrise de Cecile Alix și ilustrate de Claire Frossard care pun în opoziție câte două emoții, una considerată rea și una considerată bună: tristețea și bucuria, furia și liniștea, frica și curajul, timiditatea și încrederea în sine.

Fiecare povestioară este precedată de o pagină cu recomandari din partea lui Florence Millot, un renumit psiholog pediatru francez. Pentru fiecare emoție, Florence ne spune de ce este bună acea emoție, în ce fel reprezintă ea o provocare pentru copil și în ce fel pentru părinte. Sunt trei paragrafe atât de bine sintetizate încât înlocuiesc o mulțime de materiale mult mai stufoase pe acest subiect.

De asemenea, la finalul fiecărei povestioare, avem și un exercițiu pe care copilul îl poate face pentru a deveni mai conectat cu sine, cu emoțiile sale și cu propriul corp. Sunt exerciții de mimică, de respirație, de mișcare, de proiectare și veți vedea că sunt foarte ușoare.

Pachetul de 4 cărți din seria Emoțiile Sarei costă doar 50 lei (redus cu 39%) pe site-ul Bookzone și merită fiecare leu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.