Hai cu mine la muzeu – o vizită la Țiriac Collection

Nu știu exact ce anume ar trebui să catalogheze o destinație drept muzeu (poate există un anume statut al muzeelor?), dar, din punctul meu de vedere, Țiriac Collection se încadrează destul de bine la categoria asta. Cel puțin la mine pe blog.

E drept că nu e doar o expoziție de mașini de lux/de epocă, ci și o etalare a bogăției și opulenței unei singure persoane, dar eu tot m-am bucurat că a ales s-o împărtășească publicului și la niște tarife de intrare foarte mici, din punctul meu de vedere.

Noi am vizitat expoziția într-o sâmbătă dimineața, chiar la deschidere, când căutam ceva de făcut cu copiii într-un loc care să nu fie aglomerat. A fost o idee bună pentru că nu era deloc aglomerat, mai ales că afară era o zi însorită și majoritatea oamenilor au ales destinații de plimbare la exterior.

Amplasament

Clădirea care adăpostește Țiriac Collection se află pe Calea Bucureștilor 289 în Otopeni. Noi am ajuns cu mașina, nu știu cum se ajunge cu transportul în comun (e lângă Miniprix Otopeni, deci puteți combina cu o sesiune de shopping 😀 )

Taxă de acces: 15 lei/adulți. Pentru elevi si pensionari, tariful este 7.5 lei. Copiii sub 7 ani, persoanele cu handicap si ghizii muzeelor au acces gratuit. Nu au taxă foto, puteți să fotografiați cât și cum doriți (taxa foto la muzee mi se pare cea mai mare aiureală din istorie, oricum)

Program de vizitare: vineri-duminică, 10.00 – 19.00.

Istoric

Expoziția a fost deschisă în noiembrie 2013 și aparține cunoscutului om de afaceri și tensimen Ion Țiriac. Are o suprafață de aproximativ 4300 metri pătrați și în jur de o 160-170 de mașini, expuse prin rotație (colecția personală fiind mult mai mare, undeva la 400 de mașini).

Exponate

Conține, în principiu, mașini de lux, restaurate complet și funcționale, dar veți găsi și o mașină vintage de pompieri, un food truck, minibusuri Volkswagen, motociclete etc. Nu-mi aduc aminte dacă am văzut vreo mașină românească, dar nu cred 😀 Cea mai veche este o mașină din 1899.

Expoziția este singura din lume care deține toate cele 7 modele Rolls Royce Phantom ale seriei I-VII, inclusiv 2 modele din seria a IV-a, cea mai exclusivistă generație Rolls Royce construită vreodată și destinată doar familiilor regale și șefilor de stat (au existat doar 18 astfel de mașini).

În expoziție există și o mașină cu autograful Simonei Halep, un Trabant albastru dăruit de tenismenă colecționarului în 2018.

Eu nu mă pricep la mașini, dar tot mi-a făcut plăcere să vizitez expoziția, minunându-mă de culori, de modele, de sigle, de vehiculele restaurate etc.

Copiii au mers plini de uimire de la una la alta, iar Vlad s-a îndrăgostit de o motocicletă cu ataș 😀 Dintre toate mașinile expuse acolo, lui fix la motocicleta aia i-a rămas gândul.

Recomand expoziția tuturor părinților și copiilor pasionați de mașini, vor avea ce învăța și admira din această vizită.

2 Replies to “Hai cu mine la muzeu – o vizită la Țiriac Collection”

  1. Mulțumim mult pentru idee, nu știam că se poate vizita, și, cum avem în familie 3 pasionați de mașini, următoarea ieșire acolo o facem 😉

    1. Laura Frunză says: Reply

      Sigur o să vă placă! Răbdare să aveți, să parcurgeți toate informațiile de pe tăblițe, eu n-am putut, Vlad trăgea de noi de la o mașină la alta, nu avea răbdare să stea să se uite la fiecare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.