Cărți noi despre natură pentru Ziua Pământului 2021

Anual, pe 22 aprilie, se sărbătorește Ziua Pământului, ocazie bună să discutăm despre planeta noastră, despre ce putem face ca s-o protejăm și despre toate minunățiile pe care ni le oferă în fiecare anotimp.

Si pentru că editura Univers Enciclopedic Junior are o mulțime de cărți pe tema asta, am selectat pentru voi câteva dintre noutăți. Nu uitați că tot la ei pe site găsiți unele dintre cele mai bune cărți despre ecologie pentru copii în limba română, în variante cartonate, cu clapete.

Întrebări și răspunsuri despre plastic, Katie Daynes, ilustrații de Marie-Eve Tremblay

Unul dintre dușmanii cei mai mari ai planetei noastre este plasticul, care ne-a invadat pur și simplu existența atât de mult, că probabil îl găsim și-n mâncare. E important să încercăm nu doar reutilizarea și reciclarea plasticului, ci și reducerea consumului de plastic.

Cartea conține multe întrebări și răspunsuri despre plastic, lucruri care ne vor uimi și pe noi, adulții, nu doar pe copii. Uneori am impresia că faptul că citesc atât de multe cărți alături de copiii mei mă educă și pe mine, nu doar pe ei.

O carte excelentă care nu ar trebui să lipsească din bibilioteca niciunui mic ecologist. Cartonată integral, 4+

Cine a furat ouăle de Paște? Pirkko Vainio

O carte foarte drăguță cu ajutorul căreia îmbinăm și discuțiile despre Paștele care se apropie, cu cele despre natură. Mi-a plăcut că îmbină o tradiție de Paște (căutarea ouălor colorate) cu o poveste despre evoluția naturii primăvara.

Max, stăncuța, fură ouăle ascunse de bunică pentru nepoți, pentru că își dorește să aibă și el ouă în cuib. Dar Nico, veverița, îl îndeamnă să le pună la loc și să aștepte să aibă propriile sale ouă. La final, Nico îi face lui Max cunoștință cu Mia și cei doi ajung, în cele din urmă, să aibă un cuib plin de ouă.

Copertă cartonată, 3+

Mi-au plăcut ilustrațiile și felul în care autorul (care este și ilustratorul cărții) a ales să decoreze ouăle de Paște.

Prieteni nedespărțiți. Oul misterios, Michael Engler, ilustrații Joelle Tourlonias

Cei doi prieteni, ariciul și iepurașul, găsesc un ou pe care îl îngrijesc, cu rândul, pentru a afla ce fel de pasăre iese din el. Surpriza vine la final, când apare și mama puiului din ou.

Mi s-a părut amuzant faptul că cei doi prieteni rostogolesc oul pentru a-l duce la soare și reușesc să-l umple de pete de la iarbă și flori. Pornind de la asta puteți încerca o activitate cu transfer de culoare de pe plante pe hârtie, ca aici.

Necartonată, 3+

Primăvara micuței Mimi, Lilo Neumayer, ilustrații Julia Gerigk

Dacă ați citit Primul Crăciun al micuței Mimi, atunci o cunoașteți deja pe măgărușa Mimi. Exuberantă și nerăbdătoare, Mimi trăiește acum prima ei primăvară, cu aceeași încântare cu care ar face-o oricine care ar vedea pentru prima dată renașterea naturii după o iarnă lungă și friguroasă.

Necartonată, 4+

Micuțul strop de ploaie, Melanie Joyce, ilustrații Gina Maldonano

La cât a tot plouat în ultima vreme, cartea asta e binevenită, ca să îi facem pe cei mici să înțeleagă că și ploaia are utilitatea ei. Micuțul strop de ploaie este o carte despre circuitul apei în natură: despre picătura de ploaie care cade din nor, intră în pământ, ajută florile să crească, devină rouă și apoi se evaporă și se întoarce în nor.

Necartonată, 3+

Cea mai frumoasă floare, Anne Shuttlewood 

O carte despre puterea transformatoare a naturii, dar și despre prietenie și înțelegere față de cineva diferit. Micuța Aricioaică are o grădină minunată pe care o îngrijește cu devotament, însă la un moment dat descoperă că cineva i-o distruge peste noapte.

Oricât ar munci s-o repare, o găsește din nou distrusă. Când găsește ”vandalul”, Micuța Aricioaică se împrietenește cu el și, la final, descoperă care este cea mai frumoasă floare din grădina ei.

Necartonată, 3+

Primăvara. Natura se trezește la viață, Sean Taylor, Alex Morss, ilustrații Cinyee Chiu

Aceasta este preferata mea mea dintre toate, deoarece îmbină povestea unui tată care iese în grădină cu fiicele lui cu informații practice despre schimbările aduse de primăvară naturii.

Alături de tată, fetițele remarcă lumina, căldura și mirosul naturii. Sunt atente la cât de activă este natura în perioada asta, la flori, la insecte, la mormolocii de broaște, la păsările care își fac cuib. Ele ajută la munca în grădină și învață că fiecare vietate, de la cea mai mică râmă ascunsă în compost și până la cele mai mari, are rolul ei în natură.

Citind-o, îi puteți încuraja și voi pe copii să facă așa cum face micuța Ileana: să sară, să zboare, să bâzâie sau să ciripească. Și, desigur, dacă aveți o grădină, puteți ieși afară să observați toate miracolele naturii primăvăratice.

Cartonată, 4+

Cărți cu clapete. Anotimpurile și vremea, Holly Bathie, ilustrații Melisande Luthringer

O carte despre toate anotimpurile și un exercițiu bun pentru copii să învețe să se bucure de fiecare anotimp în parte și să nu aștepte, de fiecare dată, să vină următorul sezon, care pare mereu, mai bun decât prezentul.

Clapetele îi vor ajuta pe copii să înțeleagă cum se schimbă natura în fiecare anotimp, dar și diferitele fenomene meteo.

Cartonată integral, 3+

Descoperă natura!, Christine Kugler

O carte de căutare despre un grup de excursioniști care fac un traseu prin natură pentru a ajunge la un loc de campat. Copiii vor vedea în paginile cărții tot felul de peisaje, animale, plante, oameni, semne ale intervenției omului în natură, activități rurale specifice etc.

Sunt multe lucruri de identificat și de urmărit între filele cărții și multe discuții care se pot purta cu copiii pe marginea acestora.

Necartonată, 4+

One Reply to “Cărți noi despre natură pentru Ziua Pământului 2021”

  1. O selectie minunata de carti, multumim!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.