Cinci cărți Young Art de dăruit adolescenților de 14+

Văd adesea pe grupuri și primesc și în privat întrebări cu privire la ce cărți putem dărui adolescenților, și mă refer aici la categoria de vârstă 14+ Și jur că dacă mai văd pe undeva recomandate Căsuța din preerie sau Anne de la Green Gables, o să explodez. Pentru că după aia se plâng oamenii că nu citesc copiii lor și doar ei le-au pus la dispoziție cărți frumoase….

Ideea e următoarea: un copil sau un adolescent care e foarte pasionat de citit va citi cărți de mai multe tipuri și, ocazional, va încerca și ceva nou. Dar, în general, adolescenții vor cărți cu care să se identifice, care să le vorbească pe limba lor. Iar după 14 ani, le plac poveștile de dragoste frumoase, un pic triste, și cărțile despre prietenii deosebite, despre momente care au reprezentat o cotitură în viața protagoniștilor.

Așa că dacă aveți adolescenți care citesc din ce în ce mai rar sau mai deloc, oferiți-le cărți mai pentru sufletul lor, cărți din care să vadă că nu doar ei se simt ca și cum nu și-ar găsi locul, că nu doar ei au lumi interioare complexe pe care adulții nu le cunosc și nu doar ei au visuri mărețe pe care adulții nu le înțeleg. Și, în fond, nu doar ei au probleme mai mult sau mai puțin serioase, cu efecte mari sau mici pe termen lung.

Prin urmare, iată sugestiile mele pentru adolescenți: cinci cărți de la Young Art (divizia editurii Art) care fac fix ce am povestit mai sus. Vor fi emoționante, amuzante, pline de sensibilitate, cu puțină dragoste, un pic de suspans și multă, multă tinerețe exuberantă.

Și soarele e o stea, Nicola Yoon

Carte ecranizată sub același titlu, filmul se găsește pe HBO Go. Este despre doi adolescenți complet diferiți care ajung să se îndrăgostească unul de altul în doar câteva ore petrecute împreună: Natasha, o fire pragmatică, tocmai urmează să fie deportată în Jamaica, iar Daniel, un visător aflat într-o dilemă legată de viitorul său.

Aveți două opțiuni legate de copertă: cea clasică și ediția tie-in (cu imagine din film):

Autoarea s-a inspirat destul de mult din propria sa viață în scrierea acestei cărți și, deși nu știm cum se termină cartea, povestea autoarei a fost una cu final fericit. Printre subiectele abordate se numără și dorința adolescenților de a nu-și dezamăgi părinții versus impulsul de a-și urma propriul drum, complet diferit de așteptările adulților.

Absolut tot, Nicola Yoon

Carte ecranizată sub același titlu, momentan nu l-am găsit pe vreo platformă de streaming online. Evident, tot despre adolescenți este vorba și tot despre o dragoste aparent imposibilă: Maddy suferă de o boală rară care o face să stea izolată în casă, fără niciun contact cu lumea exterioară. Olly este noul ei vecin. Cei doi încep să corespondeze pe email și așa se înfiripă o prietenie care, dusă mai departe, ar putea avea un deznodământ tragic.

Când ți se pune pata, Wendelin Van Draanen

Carte ecranizată cu titlul Juli și Bryce (titlu original: Flipped). O poveste destul de interesantă despre pasiunile alea adolescentine care te consumă și care, adesea, sunt nefondate, pentru că rareori îți cunoști foarte bine obiectul admirației. Ba chiar s-ar putea ca, odată ce ajungi să-l cunoști, să nu mai simți același lucru.

Pe lângă lecții de viață, cartea asta mai are și umor și o protagonistă care crește găini în curtea din spate și se cațără într-un pom ca să-i împiedice pe oameni să-l taie, așa că n-ai cum să n-o îndrăgești.

Porcarul, Paul Zindel

O carte despre doi adolescenți de clasa a zecea care provin din familii alienate și care se apucă să facă farse la telefon. Doar că într-o zi dau peste Angelo Pignati, un bătrânel care le spune bancuri la telefon și îi invită la el să le dea zece dolari pentru presupusa organizație caritabilă în legătură cu care sunaseră. Și așa se leagă o prietenie între cei trei, care le va schimba tuturor viețile.

Eleanor & Park, Rainbow Rowell

O carte despre inocența primei iubiri, mai ales dacă ea se înfiripă între doi tineri marginalizați: Eleanor este supraponderală și prost îmbrăcată cu mari probleme acasă (tată vitreg alcoolic, părinți biologici neimplicați), Park (fiul complet ne-atletic al unui tată instructor de arte marțiale) e pasionat de muzică și benzi desenate. Când Eleanor se așază lângă el în autobuzul școlar, niciunul nu-și imaginează că relația lor va evolua spre ceva mai mult decât prietenie.

De aceeași autoare, mai găsiți la editura Art și Fangirl.

2 Replies to “Cinci cărți Young Art de dăruit adolescenților de 14+”

  1. Eleonor&Park am citit-o si eu si ,desi nu mai am de mult 14 ani, mi-a plăcut enorm. Pur si simplu doream sa nu se termine. Iar cand am terminat-o de citit primul gand a fost ca i-as cumpăra oricand continuarea.

  2. Dar “Anne de la Green Gables” si “Căsuța din preerie” nu sunt potrivite pentru adolescenti 14+, ci pentru copii de 10 ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.