5 cărți pentru copii de autori români de cumpărat în 2022

2022 a început cu multe proiecte, dar și cu o totală lipsă de chef, așa că nu mă pot lăuda până acum cu nimic notabil făcut, citit, vizitat, experimentat. Dar pot să scriu despre câteva cărți pentru copii de autori români, care mi-au atras atenția pe finalul anului trecut și care au îmbogățit biblioteca noastră și pe a celor cărora le-am dăruit aceste cărți.

Epoca mea de aur, Daniel Horia, editura Grafic (Arthur)

Eliza a citit prima cartea asta, apoi a venit la mine super emoționată și mi-a spus că trebuie s-o citesc și eu: “Epoca mea de aur”, un roman grafic de Daniel Horia (editura Grafic/Arthur). Cartea i-o dădusem tot eu să se documenteze pentru un proiect despre copilăria în comunism pe care îl făcea pentru ora de istorie opțional.

Până la urmă am citit cu toții cartea (Eliza, eu și soțul) și am dezbătut pe marginea ei. Deși prezintă amintirile unui copil de 5 ani despre comunism, cartea nu este pentru copii așa mici, pentru că atinge și subiecte mai sensibile (avortul în comunism, de ex sau relația dintre părinții lui), însă pentru Eliza a fost perfectă.

Cartea prezintă viața unei familii ceva mai înstărite în anii 80 (bunicii aveau casă în Cotroceni, de ex, aveau relații mai sus-puse, congelatorul plin de carne se menționează la un moment dat), dar cu toate neajunsurile sociale ale vremii (magazinele goale, șpăgile date în cafele și Kent, comportamentul nesuferit al vânzătoarelor, agresivitatea cadrelor didactice, lipsa generală de omenie, cu puține excepții).

Sunt surprinzătoare câteva dezvăluiri foarte intime din viața părinților lui Dani și as fi curioasa să aflu dacă a avut permisiunea lor pentru a le dezvălui. Dar cum arta nu se face fără sacrificiu, dezvăluirile respective adaugă o oarecare greutate poveștii.

Un volum care nu trebuie sa vă lipsească din casă și un prim pas excelent pentru a vă pune copiii în tema cu comunismul.

Ana și cele 1906 povești, Iulia Negroiu, editura Aramis

O carte cu parfum de epocă și aromă de șerbet, o poveste care îi pune pe copii în contact cu Bucureștii anilor 1906, când s-a deschis Expoziția Generală Română în Parcul Carol. Cititorii o vor însoți pe Ana Demetriade, protagonista cărții, prin Bucureștii din trecut, de la casa ei de pe strada Salcâmilor, până la Școala de Fete, pe Calea Victoriei, la librăria Socec, la terasa Oteteleșanu, la cofetăria Riegler, la hotel Bulevard și, în cele din urmă, la Expoziție în Parcul Carol.

Cartea oferă o ocazie minunată cititorilor de a se conecta cu istoria României în 1906, prin multiplele referințe la personalitățile politice și culturale ale vremii sau la obiceiurile locuitorilor capitalei. Însă, mai presus de orice, vor afla cum trăiau copiii acelor vremuri, ce ocupații aveau, ce învățau la școală, ce citeau, cu ce se îmbrăcau și cu ce se jucau, ce anume le producea bucurie.

A fost o lectură plăcută, pe care aș recomanda-o de la 10+ Textul este complex și necesită abilități mai dezvoltate de citire și înțelegere (și eu am căutat pe Google unii termeni).

Întâiul meu cuvânt de pionier, Adina Rosetti, ilustrații Dan Ungureanu, editura Arthur

O apariție îndelung așteptată în literatura română pentru copii, cartea Adinei Rosetti vine, cumva, în completarea romanului grafic al lui Daniel Horia. Acțiunea se petrece în noiembrie și decembrie 1989, înainte și după cel mai important eveniment din istoria României moderne.

Ada este o fetiță de 8 ani care așteaptă cu nerăbdare să fie făcută pionieră. Numai că o serie de evenimente, aparent fără însemnătate, o fac pe Ada să pună la îndoială ”zălogul de legământ” față de Partidul Comunist.

Ilustrațiile acestei cărți sunt, pur și simplu, perfecte. Copiii încrâncenați de la început versus copiii zâmbitori de la final, micile detalii inserate pe tot parcursul cărții, micșorarea sau augmentarea unor elemente, a unor imagini pentru a sugera emoțiile. Dan Ungureanu a făcut o treabă excelentă cu ilustrația unei povești minunate.

Morala pe care trebuie s-o rețină toți copiii noștri este că e suficient ca un singur om să se întrebe dacă e bine ceea ce face pentru ca întreaga istorie a unui popor să fie schimbată.

Cum să fii cool la școală, Gabriela Maalouf și Adriana Mitu, editura Bookzone

Asociația Părinților Isteți, împreună cu colaboratorii săi permanenți, specializați în psihologia copilului și în prevenirea și combatearea bullyingului, Adriana Mitu și Gabriela Maalouf, lansează cartea “Cum să fii cool la școală” – Educație fără bullying.

Recomandată copiilor de 8-12 ani, într-un format pe placul copiilor, cu ilustrații moderne realizate de Șerban Andreescu, cartea conține poveștile cu cazurile cele mai întâlnite de bullying în mediul școlar, este ușor de citit și plină de provocări și jocuri de autocunoaștere.

Cartea îi poate inspira deopotrivă și pe părinții și profesorii care vor să facă o educație fără bullying și să prevină agresiunile din mediul școlar primar și gimnazial. Beneficiind de experiența specialiștilor, care au lucrat la legea care previne bullyingul în România, cartea este un sprijin valoros pentru copii, pentru toți cei implicați în prevenirea și rezolvarea cazurilor de bullying în mediul educațional.

Cartea “Cum să fii cool la șoala” ajunge ușor la sufletul copiilor, căci conține povestiri cu personaje implicate în diverse genuri de situații, din care învață să recunoască tipurile de bullying, cum pot apela la sprijinul adulților din viață lor, cum pot să fie martori activi implicați în prevenirea bullyingului, cum se pot ajuta și cum își pot ajută prietenii să nu devină victimele bullyingului. Cartea se bucură deja de susținerea părinților care au citit-o și a influencerilor care s-au confruntat cu această problema în copilăria lor.

Ultimul capitol al cărții este dedicat adulților de încredere din viața copiilor școlari, către care aceștia sunt încurajați să se deschidă, și conține informații-resursă despre legislația care previne și combate bullyingul, precum și programe sociale care le pot fi de ajutor în cazul în care se confruntă cu acest fenomen. (preluare din comunicatul de presă).

Măriuca în căutarea magiei Crăciunului, Ileana Iliescu, editura Curs

Cartea asta l-a însoțit pe Vlad din prima zi a lunii decembrie până în seara de Ajun. N-aș ști să vă spun de ce tocmai cartea asta a fost cea care a prins, deși a mai început încă vreo trei scrise pe același sistem, de povești de Advent. Lui Vlad îi plac poveștile cu personaje umane, cu acțiuni în care se recunoaște.

Deși am citit de nenumărate ori și serii cu animale și am dosit o serie cu Minecraft de la Aramis, doar ca să n-o mai citim încă o dată, preferatele lui vor fi mereu cărțile cu copii asemenea lui (de aia e mega fan al seriei Conni, de exemplu).

Iar faptul că a cunoscut-o pe adevărata Măriuca la lansarea cărții, că a auzit-o pe Ileana Iliescu povestind despre geneza cărții, l-a făcut și mai interesat și mai curios și i-a dezvoltat o legătură personală cu această carte.

Volumul conține 24 de povești în care personajul principal, Măriuca, învață să aibă răbdare în așteptarea celui mai important eveniment al lunii decembrie: Crăciunul. Măriuca face o mulțime de activități împreună cu părinții, care o învață să fie mai generoasă și mai răbdătoare și să se bucure de tot ce are de oferit fiecare zi, pe rând.

3 Replies to “5 cărți pentru copii de autori români de cumpărat în 2022”

  1. Epoca mea de Aur și Intaiul meu cuvânt de pionier le am citit înaintea voastra :))). Într-adevăr, sunt deosebite și chiar isi merita locul în biblioteca. Pe celelalte nu le avem, le ati citit voi înaintea noastră :))).

  2. Am pus pe lista “Ana și cele 1906 povesti” pare pe placut fetitei.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Mai ales ca o cheama Ana 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.