Cum să faci un costum de astronaut din materiale reciclate

În ritmul în care scriu eu pe blog o să ne crească copiii mari și o să citească articolele astea pentru copiii lor 😀 Dar promit că e din motive obiective (folosesc timpul pentru a traduce și a vă aduce cărți frumoase). Deci, chiar dacă Săptămâna Verde a venit și a trecut, iată cum puteți face și voi acasă un costum de astronaut din materiale reciclate.

M-am inspirat de pe Pinterest, unde veți găsi nenumărate variante, chiar mai complicate de atât, dar eu am preferat să păstrez totul foarte simplu.

Materiale

Pentru cască: un balon mai mare, hârtie de ziar (eu am folosit pliante de la magazin și știu persoane care au folosit cu succes hârtie igienică), aracet (am cumpărat aracet de construcții și l-am diluat cu apă), acrilic alb.

Pentru bluză: o bluză albă cu mânecă lungă, carioci (textile sau markere permanente)

Pentru jet-pack: un dreptunghi de carton, 1 metru de elastic alb, două sticle de plastic (eu am folosit Pepsi de 1,5 l), vopsea spray argintie, hârtie creponată sau de mătase portocalie, galbenă, roșie (puteți folosi și fetru).

În plus: pistol de lipit, pensule, foarfece și câteva logo-uri scoase la imprimantă (dacă le puteți lamina, ar fi super, dacă nu, eu le-am lipit cu scotch pe deasupra)

Mod de lucru – CASCA

Luați în calcul că vă trebuie cam trei zile pentru cască, deoarece tot ce e făcut cu tehnica papier mache se usucă greu. Se umflă balonul suficient de mult încât să rezulte ulterior o cască prin care să intre capul copilului. Se toarnă aracetul într-o tăviță și se diluează cu apă (cam în proporție de 2 la 1). Se rup fâșii de hârtie, se înmoaie în aracet și se pun pe balon. Va trebuie să puneți cam trei straturi, ca să rezulte o cască suficient de rezistentă. Eu am pus doar două și a doua zi am remarcat că era cam subțire și am mai pus unul.

Atârnați la uscat până se întărește (nu deasupra unui calorifer sau altă sursă de căldură, pentru că se poate înmuia balonul și se strică forma!).

După ce s-a întărit, se sparge balonul cu un ac (să facă poc și să se strângă singur de pe cască). Se decupează viziera și se ajustează marginile. Se vopsește casca cu acrilicul alb. Se lipesc logo-urile NASA și ce mai vreți voi pe ea.

Eu i-aș fi adăugat și o vizieră dintr-o folie de acetofan (plasticul acela transparent de la cutiile de jucării), dar n-am avut și nici n-am vrut să mă complic, riscam să-l topesc cu pistolul de silicon și nici să nu stea bine.

Mod de lucru – JET-PACK

Sticlele de plastic se pun într-o cutie sau în exterior și se vopsesc cu sprayul argintiu. Recomand vopseaua spray pentru că prinde foarte bine, într-un strat uniform. Am luat-o dintr-un magazin de bricolaj și n-a fost scumpă. Tot cu ea am vopsit și dreptunghiul de carton.

Se decupează flăcările din hârtie (eu am desenat liber cu creionul) și se lipesc pe gura fiecărei sticle. Se măsoară și se taie elasticul pentru bretele, care se lipește pe o parte a dreptunghiului de carton.

Pe partea cealaltă se lipesc sticlele, cu gura în jos.

Mod de lucru – BLUZA

M-am inspirat după un model de pe Pinterest, am trasat conturul cu creionul și am acoperit cu carioca. Am lipit și niște logo-uri printate și întărite cu scotch.

În partea de jos a avut niște pantaloni albi, de la un costum de karate.

Pentru că am primit diverse comentarii pe Facebook, aș vrea să lămuresc și aici un lucru: Vlad a fost implicat în crearea costumului, în măsura abilităților lui. A vopsit, a întins hârtie cu aracet, a conturat cu carioca, a făcut cam tot ce a putut. E drept că nu l-a creat el cap-coadă, pentru că este foarte energic și își pierde repede interesul. Probabil că un copil mai mare l-ar putea face singur.

Ne-a luat cam trei zile să-l facem (o vineri dimineața și un weekend), pentru că noi avem o mulțime de alte activități pe lângă, aproape niciodată nu stăm acasă la sfârșit de săptămână. Oricum, până nu se usucă papier mache-ul, nu prea ai ce face.

Nu e primul costum pe care îl improvizez pentru Vlad. Cumpăr doar dacă nu am de ales și trebuie ceva special, altminteri improvizez pe bani puțini. Nu doar pentru că nu vreau să dau 100+ de lei pe un costum (pentru că am dat, de ex pe costumul de ren de la serbarea de la grupa mare), ci și pentru că nu vreau să mai adun în casă chestii de care nu pot să scap ulterior (deși am vândut costumul de ren unei mame de la grădiniță anul următor 😀 )

Iată câteva exemple de costume improvizate: costum de albinuță pentru serbarea de vară, costum de jandarm pentru Săptămâna Meseriilor, costum de pitic poștaș pentru serbarea de iarnă.

Pentru costumul de albinuță am vopsit cu dungi un tricou galben și am cumpărat un set de aripioare și antenuțe. Am scris mai detaliat pe blog aici.

Pentru costumul de jandarm, s-a îmbrăcat în blugi negri și tricou negru pe care am lipit o siglă imprimată de pe net. A avut pe cap cagula de schi, mănuși fără degete (mănuși de bicicletă vopsite cu vopsea textilă neagră) și niște accesorii cumpărate cu câțiva lei din Jumbo (pistol și cătușe).

Pentru costumul de pitic, s-a îmbrăcat cu niște blugi vișinii, o cămașă verde, o vestuță tricotată de bunica lui, o curea făcută de mine din panglică neagră plus cataramă din spumă argintie și un fes lung cu clopoțel în vârf (cumpărat de o prietenă din Anglia dintr-un magazin care acum se găsește și în România, dar poate fi înlocuită cu orice fes roșu-verde mai fistichiu). A avut atârnată pe umăr o poșetă de-a Elizei care s-a potrivit perfect cu rolul lui de poștaș.

Costumele copiilor nu trebuie să coste o avere și cred că cel mai frumos lucru e să le faceți voi pentru ei sau împreună cu ei, dacă se poate, evident. E posibil să nu puteți improviza un costum și să trebuiască să-l cumpărați, dar căutați, înainte, pe Pinterest, pentru că e plin de idei bune și creative acolo!

Voi ce costume ați improvizat pentru voi și pentru copii? Eliza e la vârsta la care își improvizează singură costumele și nici nu-ți mai dai seama ce sunt! 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.