Idei de aperitive calde

Ştiţi vorba aia românească “socoteala de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg”? Aşa am păţit şi eu ieri. Am pornit la drum (în bucătărie) să gătesc ceva rapid pentru cină şi care să poată fi luat şi a doua zi la pachet la serviciu. Numai că am ajuns acasă şi unele ingrediente erau congelate, pieptul de pui a fiert mai greu ca niciodată, în bucătărie era o căldură infernală de nu puteai sta şi eu alergam de la o oală la alta şi de la un ingredient la altul până am căzut lată la 12.30 noaptea, cu o mică pauză de degustare (adică cină). Am gătit aşa: pateuri din aluat de foietaj umplute cu ciuperci, cu caşcaval, cu caş de oaie, cârnaţi în foetaj, crenvurşti în foietaj, brioşe din foeitaj cu bacon, ardei şi ceapă verde, salată de ciuperci cu usturoi şi salată de pui cu chipsuri (da, nu strâmbaţi din nas, e absolut extraordinară).

Maratonul acesta culinar s-a mai datorat şi faptului că încerc diverse reţete de aperitive pentru o viitoare sărbătorire în familie şi vreau să fac o serie de aperitive gătite, nu să servesc salam săsesc, şuncă de Praga umplută cu salată de crudităţi şi roşie cu brânză  😀 Am găsit aici mai multe idei de aperitive deosebite şi de acolo m-am inspirat pentru salata de ciuperci, pentru brioşele din foietaj şi pentru salata de pui cu chipsuri.

Pozele nu sunt prea grozave pentru că sunt făcute la 12 noaptea, dar cred că o să vă facă poftă cu siguranţă.

DSC04886

DSC04881

Şi off-topic, ştie cineva ce fruct e ăsta? L-am găsit pe jos în Herăstrău şi, deşi m-am uitat peste tot să identific copacul din care a căzut (nu că informaţia asta m-ar fi ajutat la ceva) nu l-am găsit. Noi îi spunem fructul-creier din cauza aspectului, dar aş fi curioasă să ştiu denumirea adevărată.

DSC04879

Later edit: fructul se numește măclură.

Save

11 Comment

 1. Lili says: Reply

  Buna, ceva rezultate la rugamintea mea?

  1. frunzalaura says: Reply

   Lili, ti-am raspuns la postarea la care mi-ai lasat primul comment.

 2. balanuca says: Reply

  E fruct de platan:) aveam noi unul in curtea liceului…. e cam cat un mar mai mare, nu? si lipicios cumva pe dinauntru

  1. frunzalaura says: Reply

   Da, e mare cat un mar, nu stiu daca e lipicios inauntru ca n-am ajuns la disectie 😀 Multumesc pentru lamuriri.

 3. ayandari says: Reply

  Laurassssssss eu cred ca innebunesc daca mai rasfoiesc blogul asta ! Nu numai tort, poti pune parintilor si ceva aperitive?:-D Doamne esti o gospodina desavarsita !!

 4. Fructul se cheama MACLURA.
  Si eu eram disperata ca nu stiam ce e, noroc cu o studenta la silvicultura.
  Noi facem un macerat (in alcool)din fruct pe care il folosim pentru dureri reumatismale, infectii, entorse,herpes,etc, cu rezultate excelente.

  1. Laura Frunza says: Reply

   Nicoletta, ai dreptate, am googalit si raspunsul tau este cel corect. Numai ca peste tot se mentioneaza ca planta e toxica, asa ca ai grija cum o folosesti.

 5. Am uitat sa spun: solutiile sunt pentru aplicatii externe. Si au folosit zeci de persoane de cand stim noi!
  Acum fiecare face ce si cum crede ca e mai bine.

 6. In the United States, we call that fruit “Horse Apple.” The are found around my mom’s property. People in her area believe they repel scorpions so they cut the fruits open and toss them under the house.

  1. Laura Frunza says: Reply

   How interesting! Thank you!

 7. Super, si eu aveam aceeasi nedumerite referitor la acest fruct… 🙂

Leave a Reply