La borcan – Dulceaţă de smochine ca la Sviniţa

oala-cu-dulceata-de-smochine

Pun pariu că multă lume nu ştie că există în ţara noastră o zonă unde smochinii cresc la marginea drumului aşa cum cresc corcoduşii în restul ţării. Sviniţa e epicentrul acestei zone, un sat în care se vorbeşte mai mult sârbeşte decât româneşte, dar aflat totuşi pe teritoriul României, în judeţul Mehedinţi.

Am reuşit să ajung anul acesta la Festivalul Smochinului de la Sviniţa şi, chiar dacă e departe, vă recomand să-l treceţi pe listă pentru anul viitor. Nu e o desfăşurare nemaipomenită de forţe, sunt doar câteva tarabe cu dulceţuri, smochine proaspete, ţuică de smochine şi opinci din piele sau cu talpă de cauciuc.

Seara au loc manifestări artistice la care toată lumea e binevenită. Sviniţa e un sat care mi-a adus aminte de Troina, o localitate din Sicilia, aflată pe o coastă stâncoasă şi construită în etaje. Parcă eram în altă ţară!

Atunci când am ajuns la festival, tocmai începuse concursul de dulceaţă de smochine – gospodinele dăduseră foc sub pirostrii şi făceau, pe îndelete, dulceaţa. M-am învârtit printre ceaune şi cazane, am inspirat mirosul delicios şi am stat de vorbă cu femeile care învârteau în dulceaţă.oala-cu-dulceata-de-smochine

ceaun-cu-dulceata-de-smochine

Nu e greu să faci dulceaţă de smochine şi, cu toate astea, ele se plâng că tinerele nu mai învaţă să facă dulceaţă. Mai jos puteţi vedea un reportaj făcut de TVR2 în care apar şi eu pentru două secunde.

Pentru dulceaţă pregătiţi smochinele rupându-le codiţele. Fierbeţi siropul din zahăr, apă şi zeamă de lămâie. Zahărul se pune în jumătate faţă de cantitatea de smochine, pentru că fructele sunt foarte dulci! Când se încheagă siropul (stă pe dosul lingurii), adăugaţi fructele întregi şi lăsaţi la fiert până se pătrund şi dulceaţa trece testul farfurioarei.

dulceata-de-smochine-pe-farfurioara

Rezultă o dulceaţă căreia pe drept cuvânt i s-ar putea spune “elegantă”, bună de servit la ocazii speciale.

borcane-cu-dulceata-de-smochine

Toate fotografiile sunt făcute la Festivalul Smochinului de la Sviniţa din 19 august 2017. Alte reţete de dulceţuri găsiţi accesând categoria La Borcan de pe blog.

2 Comment

  1. Extrem says: Reply

    Sincer n-am mancat in viata mea asa ceva. De unde as putea sa achizitionez niste borcanele ?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Nu ştiu, prin magazinele mari nu am văzut. Doar pe la târgurile de producători, probabil.

Leave a Reply