Instrumente muzicale: Tamburină cu clopoţei pentru colindat

Am tot vrut să fac această tamburină cu clopoţei pentru colindat de când am primit cartea Să confecţionăm instrumente muzicale de la editura Casa, din care am făcut castanietele din linguri de lemn. Varianta prezentată în carte e decorată diferit de a mea, dar ideea de bază este aceeaşi.

Materiale: o cutie rotundă de la brânză topită, un set de şase clopoţei, aţă mai groasă (eu am folosit mouline), bandă adezivă (scotch), un adeziv puternic, carton sau hârtie pentru decorat, de preferat aurie sau argintie, un cercuitor – este un cutter circular cu care am tăiat cercurile pentru acoperit cutia.

tamburina-cu-clopotei
Partea aurie

Cercuitorul nu este obligatoriu, puteţi tăia discurile şi cu foarfeca, dar ies nişte cercuri perfecte, aşa că merită investiţia, mai ales că nu costă o avere. Veţi putea face discuri de hârtie de mai multe dimensiuni şi, în plus, taie şi hârtie mai groasă şi carton subţire, durează 5 secunde sau mai puţin să tăiaţi un disc de hârtie, iar dacă aveţi de tăiat multe, ca pentru aceste globuri, o să economisiţi o groază de timp.

Mod de lucru

Desigilaţi cutia de brânză topită şi decojiţi toată banda de pe lateralele cutiei. Cu ajutorul unui raportor, stabiliţi locul celor şase clopoţei, astfel încât să se afle la distanţe egale unul de altul. După ce trageţi de banda care prinde capacul de cutie, o să rămână un spaţiu îngust între cele două elemente (cel puţin la cutia mea, de la brânza topită la vache qui rit). În spaţiul acela veţi prinde clopoţeii.

Clopoţeii se prind cu aţă (puneţi-o în două, ca să fie mai rezistentă) – cu un ac mare se dau două găuri în fiecare loc şi se leagă clopoţeii. Capetele aţelor se trag pe deasupra spre interior şi se lipesc cu scotch de interiorul pereţilor. Asta ajută şi la întărirea pereţilor, ca să nu se rupă din cauza aţei.

tamburina
Partea argintie

Ungeţi cu lipici marginile şi puneţi capacul. Lăsaţi la uscat, cu o carte mai grea deasupra. Între timp, decupaţi discurile de hârtie sau carton pentru decorat. Eu am folosit pentru o faţă un carton argintiu reciclat (partea interioară a unei cutii de bomboane de la Lidl), iar pentru spate un carton auriu (un suport de tort). Ungeţi cu lipici cutia de brânză topită şi lipiţi discurile decorative pe deasupra.

Lăsaţi-o la uscat, cu o carte grea deasupra (eu am pus şi o carte şi un ghiveci cu flori), apoi puteţi scoate tamburina cu clopoţei la colindat. Nu uitaţi să vă faceţi şi o traistă pentru colindat, reciclând un sac şi nişte elemente din fetru de pe un ciorap.

Cam așa se desfășoară ședințele de pozat la mine:

tamburina-cu-zurgalai

6 Replies to “Instrumente muzicale: Tamburină cu clopoţei pentru colindat”

  1. Violeta.argatu says: Reply

    F tareeee!
    O mai ai? :))))

    1. Da, încă mai rezistă 😀 Am dosit-o, evident, că altfel nu mai ajungem la colindat cu ea.

  2. buna ziua,
    imi spuneti va rog de unde ati luat clopoteii?am cautat peste tot la noi si nu gasesc si dsoara mea are nevoie sa faca un instrument muzical pentru proiectul de la muzica si i-a placut foarte mult aceasta tamburina .daca nu gasesc cu ce asi putea inlocui clopoteii ?va multumesc.

    1. Bună ziua, da, i-am luat de la Casa Retro acum un an: http://casaretro.com/product_info.php/info/p18310_Set-6-clopotei-rotunzi-metal-1-8cm–cod-16—-culori-uni.html
      La Casa Retro au tot felul de modele de clopoţei, dar aceştia erau cei mai mari. Mai au şi la Daco un set, se cheama zurgălăi, aceia s-ar putea găsi şi în librării. Dacă nu-i găsiţi pe nici unii, eu într-un an am reciclat de la nişte decoraţiuni de Crăciun 😀

    2. Da, setul de clopoţei e luat de la Casa Retro, sunt de 1,8 cm: http://casaretro.com/product_info.php/info/p18310_Set-6-clopotei-rotunzi-metal-1-8cm–cod-16—-culori-uni.html
      Alte variante ar mai fi setul de zurgălăi de la DACO, dar sunt mai mici: https://www.dacomag.ro/alte-accesorii/5365-accesorii-craft-ad080-zurgalai-daco.html
      Pe cei de la DACO e posibil să-i găseşti prin librării sau hipermarketuri la secţiunea crafts.
      Dacă nu găseşti, uită-le la decoraţiuni de Crăciun mai ieftine, eu într-un an i-am reciclat de la o cordeluţă cu coarne de ren care avea agăţaţi de ea mai mulţi clopoţei.

      1. multumesc de raspuns

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.