Singurul eşec adevărat este dacă te dai bătut! Rosie Revere, fetiţa inginer

Rosie Revere, fetiţa inginer este a doua carte de Andrea Beaty cu ilustraţii de David Roberts tradusă la noi, pe lângă Iggy Peck, micul arhitect despre care v-am povestit aici. Din serie mai face parte o carte, Ada Twist, Scientist, care va apărea şi în România, completând colecţia de cărţi inspiraţionale pentru copii.

Rosie este o fetiţă pasionată de invenţii şi de construit tot felul de maşinării din lucruri colectate din gunoaie. Dacă pe vremuri, Rosie era mândră de ceea ce construia, atunci când un unchi a râs de una dintre invenţiile ei, Rosie a devenit mai restrasă şi a început să-şi ascundă munca de ceilalţi copii sau adulţi.

Într-o zi pe Rosie o vizitează stră-stră-mătuşa Rose, care îi povesteşte că, în tinereţe, a construit avioane, dar că niciodată nu a zburat cu ele deşi şi-a dorit foarte mult. Şi atunci ce se gândeşte Rosie? Să construiască o maşinărie de zburat pentru mătuşa ei. Dn păcate, însă, brânzocopterul apucă doar să se ridice în aer şi se prăbuşeşte. Distrusă, Rosie se gândeşte să renunţe pentru totdeauna la invenţii.

rosie-revere-fetita-inginer

Numai că mătuşa ei este o femeie specială şi îi spune lui Rosie că brânzocopterul ei a fost un mare succes, pentru că s-a ridicat în aer, iar pentru o primă încercare e suficient. “Primul tău eşec strălucit a fost un succes răsunător!” îi spune mătuşa ei, şi completează: “singurul eşec adevărat este dacă te dai bătut!”

Mătuşa lui Rosie, această femeie care înţelege pasiunea nepoatei ei pentru inginerie, ne duce cu gândul la simbolul feminismului în America: Rosie the Riveter, al cărei slogan era: We can Do It (Putem s-o facem!) Inspirată dintr-o femeie reală, care a lucrat, într-adevăr, într-o fabrică de bombardiere, Rosie the Riveter este reprezentată sub forma unei femei cu batic roşu cu buline albe şi cu mânecile salopetei suflecate. Mătuşa din carte poartă şi ea un batic roşu, pe care îl dăruieşte nepoatei, încurajând-o să nu renunţe niciodată la visul ei de a deveni un mare inginer.

Dacă aţi citit Iggy Peck, micul arhitect, veţi fi surprinşi să descoperiţi în Rosie Revere un alt tip de personaj. Iggy e un copil încrezător, care nu renunţă niciodată şi mereu îşi asumă ceea ce face, pe când Rosie se descurajează uşor, e timidă şi se ascunde de ceilalţi. Fiecare aparent eşec pare să o convingă şi mai tare să renunţe la visul ei, iar dacă nu ar fi fost mătuşa Rose să-i spună cuvintele potrivite, cine ştie dacă Rosie n-ar fi renunţat să ajungă un mare inginer?

Cartea asta, în afară că îi învaţă pe copii că fiecare aşa zis eşec e doar o experienţă de învăţare, ne ajută şi pe noi, părinţii, să găsim cuvintele potrivite pentru a-i încuraja să meargă mai departe atunci când se simt insuficient de buni la ceva. Aşa cum spuneam despre Iggy că ar trebui să se găsească în biblioteca oricărui copil, la fel spun şi despre Rosie, cu menţiunea că e obligatoriu de avut în bibliotecă de orice fetiţă şi ideal de avut în bibliotecă de orice băiat, pentru a îndepărta din mintea lor, încă din copilărie, orice stereotip de gen ar încerca societatea să li-l bage pe gât. Orice copil poate fi orice îşi doreşte, indiferent dacă e fată sau băiat şi singura condiţie e să munceşti suficient de mult pentru asta!

Aici puteţi citi un fragment din carte.

4 Replies to “Singurul eşec adevărat este dacă te dai bătut! Rosie Revere, fetiţa inginer”

  1. Îmi plac cărțile acestea. Sunt mai interesante decât cele din copilăria noastră cu iezi mâncați de vii și cu fetițe măritate cu forța cu castori sau lăsate de părinți prin pădure.

    1. M-ai facut sa rad cu iezii mancatii de vii :))) Chiar ai dreptate oricum, dar si acelea te invatau cate ceva important chiar daca aveau un stil mai ..sa zicem macabru.

      1. Laura Frunză says: Reply

        Era macabre, da, dar să nu uităm că basmele clasice sunt scrise conform unor anumite epoci. Poate acum ni se par nepotrivite, dar atunci erau ceva natural, copiii erau mult mai expuşi decât acum unor evenimente nefericite şi adesea se foloseau genul acesta de poveşti înfricoşătoare pentru a-i educa.

  2. Toma Tantica says: Reply

    Chiar îmi plac cărțile astea!!Când vă fi bebe mai mare ii voi lua si eu..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.