Cum să faci o cutie senzorială plus idei de jocuri cu ea

Prima oară am văzut o astfel de cutie senzorială la Orăşelul Cunoaşterii. E printre primele exponate, imediat cum intri, pe dreapta. Bagi mâinile în ea şi încerci, pe pipăite, să rezolvi un puzzle din lemn. Eliza a fost aşa de încântată de cutia şi puzzle-ul ăla că s-a jucat aproape numai acolo.

Apoi, când Adinei i-a venit ideea să facem un joc senzorial la Bookfest pentru cartea Conni o ajută pe mama, mi-am adus aminte de cutie şi am zis: stai aşa, că fac eu ceva mişto de tot. Şi aşa am produs cutia asta. (Scuze pentru poze, sunt făcute seara, după ce se culcau copiii).

Materiale: o cutie mai mare (eu aveam una roşie, din carton gros, cu toarte din şnur), un cutter ascuţit, pânză/fetru sau nişte mâneci reciclate, pistol cu silicon fierbinte sau un adeziv puternic gen Silipici, o bucată de plexiglas (eu am sacrificat o ramă foto mare de la Ikea). În loc de plexiglas, puteţi folosi acetofan (folia aceea mai groasă de la cutiile cu jucării) sau direct o cutie rămasă de la o jucărie mai mare.

Mod de lucru

Primul pas a fost să decupez cele două găuri pentru mâini. Le-am măsurat în aşa fel încât să mă asigur că îmi încap şi mâinile unui adult acolo, aşa că au dimensiunea unui capac de borcan de 800 de grame. Le-am tăiat parţial cu un Cercuitor, apoi am finalizat cu un cutter.

cutie-senzoriala_fata

Următorul pas a fost să tai fereastra, pe partea opusă găurilor pentru mâini. Fereastra e utilă pentru a vedea puzzle-ul făcut, de exemplu, sau pentru ca ceilalţi copii să dea indicii, în cazul în care folosiţi cutia pentru un joc de grup. Am măsurat fereastra, să fie cu un centimentru mai mică decât plexiglasul, ca să-l pot lipi pe interior.

cutie-senzoriala_fereastra

Ca să mă asigur că nu se vede în interiorul cutiei prin găurile pentru mâini, am pregătit două manşete pe care le-am lipit pe interior. Eu intenţionam să le cos din fetru şi să le strâng cu elastic, dar am găsit prin cutia cu de toate nişte pantalonaşi bufanţi de bebe, i-am tăiat în jumate, am cusut marginea şi le-am lipit pe cutie cu pistolul de lipit. Coincidenţa a făcut să fie în carouri roşii şi albe şi să se asorteze perfect la cutia roşie.

cutie-senzoriala_mansete

cutie-senzoriala_final2

La final, am uns marginea plexiglasului cu Silipici şi am lipit-o în dreptul ferestrei. Am pus câteva cărţi pe interior şi am lăsat la uscat peste noapte.

cutie-senzoriala_final1

Idei de jocuri

  • Puneţi în cutie câteva obiecte uzuale pe care copiii să le identifice doar prin pipăit. Noi am făcut asta la atelierul de la târg şi a fost foarte distractiv. Adina a pregătit lucruri care se găsesc în casă, cu trimitere la povestea din carte: un tel, cârlife de rufe, un ghem de sfoară, o monedă, o lingură, un burete etc. Încercaţi să puneţi lucruri fabricate din materiale diferite: plastic, lemn, metal, pânză.

 

  • Pregătiţi un puzzle din lemn cu piese mari, din acela pentru bebeluşi şi îndemnaţi copilul să-l facă doar pipăind piesele.
  • Puneţi în cutie câteva figurine din lada de jucării a copilului şi îndemnaţi-i să ghicească ce personaj e, doar pipăindu-le. Dacă nu reuşeşte, ajutaţi-l cu indicii.
  • Puneţi în cutie câteva cuburi de construit şi rugaţi copilul să facă o construcţie care să stea în echilibru.
  • Puneţi în cutie câteva litere sau cifre din lemn sau plastic şi rugaţi copilul să identifice litera sau cifra.

8 Replies to “Cum să faci o cutie senzorială plus idei de jocuri cu ea”

  1. Vai, ce mult îmi place ideea asta! O să mă apuc și eu să confecționez o cutie pentru nepoțica mea. Am timp, nu are decât 3 luni jumate :). Mulțumesc pentru idee! 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Cu drag, spor la lucru!

      1. multumesc mult pt raspuns, laura. seara lina!

  2. multumim pt supeeeer ideeeee!
    dar cam ce dimensiuni are cutia?
    seara placuta!

    1. Laura Frunză says: Reply

      A mea are 35x28x20, dar poţi adapta ideea cam la orice dimensiune

  3. Violeta Argatu says: Reply

    Taree!!
    Tre s’o fac ei eu. Cred că adaptez simai bag un joc: mănâncă ce nimerești :)))

  4. Violeta Argatu says: Reply

    Executam!
    Cam o ora a fost liniște și paceee!
    Am avut activități pt fiecare varsta
    Maria a avut misiunea cea mai simpla: să ghicească ce animăluț a scos din cutie (am pus animăluțe d’alea din cauciuc). A ghicit,pipăind,c’a scos oaia.
    Mult mai tare cutia decât m’asteptam ;).
    Mâine mă duc în pod sa’i aduc ouăle alea Tomy(cred că le stii-jumatati, la cutie galbena). N’am pus mâncare,că mi’a fost milă de cutie :d. Dar o s’o fac și p’asta :d

    1. Laura Frunză says: Reply

      Ce faaaain! La tine e mişto că sunt mai mulţi şi se joacă împreună 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.