Istoria ilustrată a românilor pentru elevi – editura Litera

O apariţie interesantă şi utilă a acestui final de vară este, cu siguranţă, Istoria ilustrată a românilor pentru elevi de Magda Stan, la editura Litera. După ce am răsfoit-o eu pe îndelete, i-am pus-o Elizei în biblioteca din camera ei, ca s-o aibă la îndemână pentru clasa a patra, când va începe să studieze noţiuni de istorie şi istoria României.

istoria-ilustrata-a-romanilor-pentru-elevi-3d

Având în vedere că volumul acoperă istoria spaţiului carpato-danubiano-pontic din preistorie şi până în prezent, cred că este util din clasa a patra şi până într-a opta, deoarece în fiecare dintre aceşti ani şcolari se studiază anumite aspecte ale istoriei românilor.

Nu am răsfoit decât manualul de clasa a patra şi puţin programele de la ciclul gimnazial, aşa că nu-mi dau seama de complexitatea manualelor, însă sunt convinsă că detaliile, ilustraţiile, fotografiile şi hărţile prezente în Istoria ilustrată a românilor pentru elevi vor fi de mare ajutor pentru aprofundarea cunoştinţelor.

istoria_ilustrata_romanilor_elevi_interior_42-43

Accentul acestui volum este pe ilustraţii: fotografii reale după izvoare istorice, fotografii cu situri istorice şi construcţii (fotografii actuale), reproduceri ale unor opere de artă,  reproduceri ale unor fotografii istorice, fotografii cu personalităţi, reconstituiri ale unor scene istorice, hărţi. Toate acestea îi vor ajuta pe copii să-şi facă o imagine detaliată a unor perioade şi evenimente din istoria poporului român.

istoria_ilustrata_romanilor_elevi_interior_84-85

Una dintre secţiunile mele preferate este caseta cu “Istorie trăită”, unde găsim citate din scrierile unor contemporani cu acele epoci – pasaje din literatură, documente istorice, articole din ziare, cuvântări etc. Istoria se împleteşte cu literatura, în acest volum fiind menţionaţi şi diverşi cărturari, scriitori şi poeţi care au scris despre ţară sau au fost implicaţi în politica ei.

Volumul are coperţi cartonate şi dimensiunea de 21,5x29cm. Este integral color şi are 112 pagini. La editura Litera, în colecţia de istorie publicată cu ocazia Centenarului, 100 de ani. Marea Unire a Românilor,  mai găsiţi şi un volum dedicat copiilor mai mici, Istoria ilustrată a românilor pentru copii (tot de Magda Stan), şi unul dedicat adolescenţilor, Istoria ilustrată a românilor pentru tineri (Ioan-Aurel Pop).

Save

2 Replies to “Istoria ilustrată a românilor pentru elevi – editura Litera”

  1. Pentru geografie ce recomanzi?

    1. Deocamdată nimic, nu ştiu nicio carte similară, dar pe geografie. Am scris la un moment dat despre o carte de la editura Aquila, care mi-a plăcut, dar nu ştiu dacă au mai retipărit-o: https://www.laurafrunza.com/2014/11/19/romania-carte-pentru-copii/
      Nici eu n-o mai am, ca să o recitesc în condiţiile de acum, să ştiu dacă e utilă pentru copiii care încep să înveţe la şcoală noţiuni de geografie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.