Ghidul fetelor – 50 de lecţii despre cum să-ţi iubeşti corpul

Ghidul fetelor – 50 de lecţii despre cum să-ţi iubeşti corpul aflat în plină transformare este o apariţie recentă la Editura Cser – editură parteneră a editurii Casa din Oradea. Este o minune de carte, atât ca text, cât şi ca ilustraţie, şi este un volum binevenit pentru pre- şi adolescentele care se află în plină transformare, stare de confuzie şi senzaţia că nimeni nu înţelege prin ce trec.

Cover.indd

Spre deosebire de multe alte ghiduri pentru fete pe care am mai avut ocazia să le consult, cel de faţă se deosebeşte, în primul rând, prin tonul umoristic cu care abordează diverse chestiuni legate de pubertate dar şi prin faptul că pune foarte mult accentul pe partea emoţională.

Autoarea, Marawa Ibrahim, s-a inspirat din propria ei adolescenţă atunci când a scris cartea, aşa că a pus acolo tot ce şi-ar fi dorit ea să ştie la acel moment. În materie de cărţi de dăruit (pre-)adolescentelor noastre, aceasta ocupă, la acest moment, locul I în topul meu personal.

Corpul adolescentei trece prin multe schimbări, aşa că autoarea analizează tot ce ţine de ten (coşuri, puncte negre), pilozitate, forma sânilor, kilograme în plus, vergeturi, transpiraţie, menstruaţie dar şi diverse aspecte legate de sănătate: infecţii urinare, infecţii vaginale, dureri diverse.

82_83

La nivel emoţional, Marawa le povesteşte fetelor cum e cu senzaţia că te afli mereu în centrul atenţiei, cum e când te simţi împiedicată şi cu limba legată, cum e cu inimile frânte, cu furtunile hormonale, cu relaţiile dintre fete, cu relaţii cu părinţii, cu diferenţa între imaginea proiectată în mass media şi imaginea reală a femeilor. Poveştile amuzante despre situaţiile stânjenitoare în care s-a trezit Marawa de multe ori vor face cu siguranţă deliciul cititoarelor, căci nu există să nu treci prin unele dintre acestea măcar o dată în viaţă.

Pe tot parcursul cărţii, autoarea îndeamnă fetele să se iubească aşa cum sunt, să se îngrijească de fizicul şi psihicul lor, să mănânce sănătos, să facă mişcare, să spună “nu” drogurilor şi fumatului,  să-şi pună creierul la treabă, să-şi urmeze visurile şi să nu se dea bătute niciodată.

“Corpurile noastre sunt UIMITOARE şi capabile de lucruri minunate. Vremurile actuale reprezintă o perioadă grozavă în care să fii femeie – nu trebuie decât să studiezi puţin ca să afli că femeie n-a fost chiar răsfăţată de-a lungul istoriei – dar acum ne croim drum prin secolul XXI, spulberând pretutindeni stereotipurile. Poţi face ORICE doreşti cu viaţa ta! Zboară în cosmos! Pune bazele unei companii care produce periuţe de dinţi organice! Fă un milion de copii! Până când te vei lămuri ce şi cum, hormonii îţi vor mai da de furcă, dar odată atins acel moment, viaţa ta va fi mai agreabilă ca niciodată. CUNOAŞTEREA ÎNSEAMNĂ PUTERE. Află cum funcţionează corpul tău şi cum să-l faci să lucreze în beneficiul tău.”

Trebuie neapărat să menţionez aportul lui Sinem Erkas, artist vizual, la ilustrarea acestei cărţi, pentru că fără ilustraţiile ei minunate s-ar fi pierdut o mare parte din farmec. Când spun ilustraţii, să nu vă gândiţi imediat la desene, ci la o combinaţie de fotografii reale cu recuzită, colaje din hârtie, diverse compoziţii artistice, toate extrem de expresive.

12-23-page-003

Notă:

Am câte ceva de obiectat la traducerea cărţii, sunt câteva scăpări, adesea minore, însă ce mi-a atras cel mai mult atenţia e traducerea lui “spots” (pot doar bănui că acesta e termenul original) cu “pete” în loc de “coşuri”. Se vede cât se poate de clar din imagini şi din text că e vorba de coşuri, nu de pete, şi cred că ar fi fost un termen mai adecvat.

12-23-page-006

Cartea include un capitol scurt despre relaţiile sexuale (cu sugestia ca acestea să înceapă cât mai târziu, când corpul şi psihicul sunt pregătite) şi nişte pagini destul de sugestive cu organul genital feminin reprezentat cu ajutorul unor decupaje din hârtie (nu fotografii reale). Cine se ştie mai pudic, ar face bine să răsfoiască această carte într-o librărie, înainte de a o cumpăra.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.