Un week-end mamă-fiică – Maratonul activităţilor ştiinţifice şi artistice

Week-end-ul acesta care a trecut l-am dedicat în întregime Elizei. Nu a fost uşor, ba dimpotrivă, a fost extrem de obositor pentru amândouă, dar, în timp ce ea a făcut faţă cu brio, eu am realizat că genul ăsta de maratoane nu mai sunt pentru mine şi trebuie s-o iau mai uşor.

Iniţial trebuia să fie un week-end dedicat câtorva activităţi din cadrul Bucharest Science Festival, dar, pentru că mai aveam câteva ore libere, am sfârşit prin a înghesui mai multe lucruri.

Preambul la week-end: Joi

Am deschis oficial seria de activităţi legate de Bucharest Science Festival cu o vizită la cinematograful VR din Veranda Mall, unde am văzut un film drăguţ despre Univers, stele şi planete. Experienţa e foarte faină, cinematograful e deschis tot timpul, să mergeţi şi voi să vedeţi un film cu realitate virtuală, au tot felul de opţiuni, şi filme la care doar te uiţi, dar şi unele în care interacţionezi cu personajele sau acţiunea.

vr-cinema-veranda-mall

Dar cea mai frumoasă realitate, tot cea din jurul nostru a fost, pentru că am prins şi noi răsăritul acela spectaculos, cu cerul roşu. Chiar Eliza a fost cea care l-a remarcat şi mi-a atras atenţia, eu mă uitam în telefon să caut rezervarea la cinema, dar ea a fost cu ochii pe cer.

apus-de-soare-in-bucuresti

Sâmbătă

Am plecat de acasă la ora 11 către primul atelier din cadrul BSF 2018: Kid’s Lab – Purificarea apei. Am luat metroul şi apoi am mers pe jos o bucată de drum până pe strada Siriului, unde, la nr 42, puteţi vedea una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti. Aici îşi are sediul Planeta Ştiinţei, un club de educaţie ştiinţifică pentru copii.

planeta-stiintei_cladirea

planeta-stiintei_experiment

După ce am învăţat împreună cum se curăţă apa, folosind filtre şi diverse substanţe, am plecat spre Muzeul Antipa, cu gândul să participăm la vânătoarea de comori lingvistice “Vulpea se ascunde în cuvinte“, organizată de Institutul Camoes Bucureşti.

Din păcate, însă, nu am ajuns la timp să putem efectua vânătoarea de comori pentru că Eliza a insistat să ne oprim să mâncăm undeva. Cred că a fost cea mai mare greşeală a week-end-ului, ne-am oprit la o cafenea de la Piaţa Victoriei (ieşirea de metrou dinspre Guvern) şi am dat o căruţă de bani pe o mâncare care ar putea fi catalogată, cel mult, acceptabilă.

selfie-cu-noi-doua

Când am ajuns la Antipa, mai era vreo jumătate de oră până să se închidă evenimentul, aşa că nu mai era timp de vânătoare, însă, văzând-o aşa dezamăgită, doamna de la Institutul Camoes i-a dat Elizei un premiu de consolare: o sacoşică cu nişte pliante şi informaţii despre ţările din Comunitatea Europeană, un joculeţ şi un tricou. Ea a fost bucuroasă pentru “solniţa” aia cu diverse informaţii despre UE şi ne-am jucat cu ea până seara.

antipa_vanatoare-lingvistica

După Antipa, ne-am oprit la Art Walk Street – un festival outdoor de artă, şi am admirat câteva dintre operele de artă expuse pe trotuarul de la ieşirea de metrou Victoriei înspre Guvern. Am discutat cu Eliza despre ce înseamnă unele dintre ele (cele pe care le-am priceput şi eu sau cele care erau explicate în pliante). Apoi am plecat înapoi spre Planeta Ştiinţei, unde Eliza avea atelier despre Ştiinţa punerii de întrebări.

arta-stradala

La întoarcere, am vrut să ne întoarcem la Antipa pentru un atelier despre lilieci, dar ne-a prins un vânt groaznic şi eram îmbrăcate cam subţire, aşa că visam doar la ceaiuri calde şi pături. Cu toate astea, tot ne-am oprit să culegem ghinde şi crenguţe de copac-lampion.

copac-lampion

Seara când am ajuns acasă, am mai avut energie să coacem şi o prăjitură împreună. Am făcut reţeta asta de guguluf cu ciocolată albă şi zmeură, doar că am copt-o într-o tavă obişnuită.

Duminică

Duminică am plecat de acasă la 10.30 dimineaţa şi ne-am întors la 10.30 seara. A fost o zi foarte aglomerată, cu alergat şi ajuns la minut dintr-un loc într-altul.

De la 11.30 am fost la lansarea cărţii Ghidul micului astronom prin Univers, de Adrian Şonka, o lansare inedită a unei cărţi deosebite. Autorul, astronom la Observatorul din Bucureşti, le-a povestit copiilor despre soare şi planete şi până şi eu, adult, am aflat o mulţime de lucruri noi.

lansare-nemira_ghid

La ora 14.00 trebuia să fim la magazinul Kaufland de pe Barbu Văcărescu, citisem eu la colegele bloggeriţe că acolo, în parcare, se ţin nişte ateliere de educaţie alimentară pentru copii şi, cum Eliza are de făcut pentru şcoală un proiect legat de piramida alimentară, am vrut neapărat să ajungem şi acolo.

piramida-alimentara

Am fugit după autobuz de ne-au ieşit ochii, dar am ajuns la timp. Am vizitat împreună cele două rulote cu informaţii şi jocuri despre alimentaţia sănătoasă, Eliza s-a pozat cu piramida alimentară, apoi, după ce am învăţat chestii despre mâncatul sănătos, ne-am dus să mâncăm. Eliza a fost cuminte, şi-a luat nişte noodles de pui, dar eu am comandat jumătate de pui la rotisor cu cartofi prăjiţi 😀 Însă am renunţat la pâine, deci ceva, ceva tot am reţinut 😀 😀 😀

Rulotele mai stau o vreme în parcarea de la Kaufland Văcărescu, aşa că puteţi merge şi voi. Detalii aici.

După Kaufland, am plecat spre Bricks4Kidz, în apropiere, unde avea loc atelierul de construcţie Iluzii Optice, tot în cadrul BSF 2018 (au avut tarife speciale, mai mici, pentru BSF). Spaţiul unde se desfăşoară atelierele de Lego este foarte mic şi nu au loc de aşteptare pentru părinţi, dar, din fericire, încă era plăcut afară şi am putut aştepta până la final, altfel ar fi trebuit să mergem la vreo terasă din apropiere şi, după nota de plată astronomică de sâmbătă, nu prea aveam chef de asta.

iluzii-optice-lego

Atelierul de Lego s-a terminat mai devreme decât credeam eu, aşa că am luat-o la goană spre următorul obiectiv: cinema Elvire Popescu, unde se desfăşura Anim’Est, festivalul de animaţie. Noi aveam bilete de la ora 20.00, dar ne-am gândit să prindem un film şi de la 18.00, ca să nu pierdem timpul acela intermediar.

animest-elvire-popescu

Am făcut o singură oprire, pe repede-înainte, la Mega Concept Store, de unde ne-am refăcut proviziile de apă şi ne-am răsfăţat cu câte o salată de fructe, apoi am fugit la metrou.

La Elvire Popescu am ajuns cu trei minute înainte de fix şi am mai prins bilete la un film animat foarte haios, Lumea lui Marnie, despre o pisică răsfăţată care îşi doreşte să devină agent secret.

De la ora 20.00 (după ce am mâncat sandvişul din ghiozdan – Eliza – şi nişte pandişpan luat la pachet – eu), am văzut un film de animaţie emoţionant – Cântecul mării, care ne-a impresionat atât de mult, încât ne-am dori să-l mai vedem o dată. Eliza a apreciat animaţia artistică, muzica şi povestea.

După film, am discutat despre emoţii, despre cum trebuie să-ţi trăieşti şi emoţiile negative, ca să le poţi depăşi, despre cum nu trebuie să te laşi împietrit ca să nu mai suferi. Este o minune de film, să mergeţi să-l vedeţi, mai e şi weekendul viitor, iar biletul are un preţ infim, 10 lei. Dacă nu ajungeţi la cinema, cu 2.5 lire îl puteţi vedea pe YouTube Movies.

Anim’Est mai are o grămadă de proiecţii faine şi în week-end-ul 6-7 octombrie, aşa că intraţi pe site şi alegeţi un film, n-o să vă pară rău!

A fost un week-end foarte frumos, m-am conectat mult cu Eliza, ne-am jucat, am discutat despre multe lucruri şi am petrecut momente frumoase împreună. Nu ştiu cât de curând vom mai reuşi să facem asta, dar mă bucur că am reuşit să ne umplem “cupa iubirii şi a răbdării” pentru o vreme, chiar o să avem nevoie amândouă.

9 Replies to “Un week-end mamă-fiică – Maratonul activităţilor ştiinţifice şi artistice”

  1. Un adevarat maraton ati facut voi acolo!!! Foarte faine toate activitatile! Oare Kaufland nu are si in orasele mai mici aceste ateliere de educatie alimentara?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Adriana, cel puțin câteva luni vor sta în București. Nu știu după aceea. Dar probabil că au investit ceva bani să doteze rulotele alea, așa că ar fi păcat să le parcheze undeva si sa uite de ele. Îmi închipui că, totuși, le vor duce prin țară după aceea. Eu n-am contacte de la ei, poate bloggerițele care au avut campanie cu ei să știe mai multe.

  2. Clar o sa aveti nevoie :), asta ca sa incep cu sfarsitul.
    Mi se pare ca ati facut foarte multe si numai citind toate cate ati facut ma umplu de energie. Imi aminteste de vremea cand mergeam cu Dante in multe locuri si la tot felul de activitati. Foarte frumos ati petrecut. Va invidiez un pic :).

    1. Laura Frunză says: Reply

      Da, a fost frumos! Dar nu mai repetăm prea curând. Următoarele week-end-uri sunt pline cu activități de familie, apoi vine frigul ăla rău și când e ger, nu am chef de preumblări prin oraș 😀

  3. Am citit ca v-ati distrat bine. Din cand in cand scot si eu cate o fata, separat, pentru un timp mama-fiica mare sau mama-fiica mica, dupa caz. 🙂 Mi se pare benefic.

  4. Foarte bine ai facut, sa stii ca si eu ma straduiesc sa recuperez timp de calitate cu fetita mea, ca, de cand a aparut baietelul, m-a acaparat total 🙂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Stiu cum e, cu greu reusesc si eu sa ii mai acord si ei atentie din asta calitativa, in afara de verificat teme, spalat, dat de mancare si 3 minute seara inainte de culcare cand mai vorbim si ne pupam de noapte buna.

  5. Wow, m-ai luat de departe la cantitatea de activități cu copilul per weekend 😂

    1. Laura Frunză says: Reply

      Doar în acel week-end, promit. În rest, tot tu ești campioană 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.