Cressida Cowell: Copiii trebuie să citească de plăcere

Cressida Cowell, cunoscuta autoare a seriei Cum să-ți dresezi dragonul, publicată la editura Nemira, revine cu o nouă serie plina de aventuri, care se petrec într-un alt timp, o lume magică a Războinicilor, a Magicienilor, a Giganților și a Spiridușilor. Prima carte din serie se numește Vrăjitorii de odinioară și tocmai ce a fost publicată și în România.

Eu nu am apucat încă să o citesc, așa că m-am gândit că v-ar plăcea un articol despre cum se străduie autorii de cărți pentru copii să îi facă pe aceștia să citească de plăcere. Cu acordul editurii și al autoarei, am preluat câteva paragrafe dintr-un interviu pe această temă, pe care Cressida Cowell l-a acordat pentru The Independent. Vă recomand să citiți integral interviul.

”Dacă vrem să le facem un bine copiilor noștri, nu e de ajuns să-i învățăm să citească, trebuie să-i învățăm să o facă din plăcere.

Cercetătorii arată că cititul de plăcere este esențial pentru viitorul copiilor, pentru sănătatea lor mintală și pentru succesul lor profesional. Ca autor de cărți pentru copii, știu că asta este mult mai greu decât pare.

A putea citi pur și simplu nu are aceleași beneficii precum plăcerea cititului. Sigur că cititul în sine este o abilitate esențială, dar nici plăcerea actului nu trebuie subestimată.

Mulți părinți îmi spun cum cărțile mele au fost fundamentale în transformarea băieților lor în cititori avizi. Dar trebuie să spun că nu am intenționat ca băieții să fie publicul țintă, deși e mereu o plăcere să ți se spună că ai scris niște cărți eficiente. Nu vreau să scriu nici cărți pentu fete, nici cărți pentru băieți. Nu îmi plac generalizările despre comportamentul băieților și fetelor, pentru că ele devin foarte ușor profeții doar fiindcă au fost enunțate.

Nu cred că genul protagoniștilor mei este problema: am pierdut socoteala câți băieți de nouă ani spun că eroina din Cum să-ți dresezi dragonul, Camicazi, este personajul lor preferat. De aceea cred că e important ca fetele și băieții să citească aceleași cărți. Fetele au nevoie să vadă alte fete ca eroi puternici și dinamici, la fel și băieții.

Cum faci copiii să citească de plăcere într-o lume în care televiziunea și filmele le intră în cap de mici, ca un soi de magie? Copiii încep să asocieze cărțile și tot procesul de înțelegere pe care-l presupune cititoul cu ceva dificil, mai ales dacă au dislexie sau alte probleme. Eu mă străduiesc să le schimb această impresie. Îmi scriu acțiunea cărților ca să fie dinamică și incitantă, întrerup textul cu cât mai multe ilustrații nebunești și interesante, ca să invit copiii să intre în poveste și să rămână până la final. Fac copertele strălucitoare și colorate pentru ca lor să li se pară ca niște dulciuri, nu ca varza de Bruxelles de exemplu.

Sfatul meu? Dacă nu-i interesează cărțile de la școală, luați-le altele de la librărie. Nu vă forțați copiii să termine o carte care nu le place. Fiți atenți la ce anume îi interesează: chiar există o carte pentru fiecare. Continuați să citiți cu ei și după ce pot citi singuri. Încercați să citiți împreună zece minute pe zi. Poate fi greu să găsiți timpul pentru asta dar fiți siguri că nu e nevoie să fie toate odată, pot fi zece minute adunate pe parcursul zilei.

Am scris Cum să-ți dresezi dragonul și Vrăjitorii de odinioară ca să poată fi citite cu voce tare, deoarce cărțile citite cu vocea părinților rămân cu tine toată viața și transmit un mesaj important: cărțile contează, cărțile sunt ceva puternic și magic, ceva care-l poate face pe tatăl tău să plângă sau pe mama ta să râdă, și cuprind o înțelepciune care îți poate schimba viața.

Dacă vrem ca copiii noștri să reușească în viitor, am face bine să readucem bucuria cititului în centrul educației și în viața de familie. Ideea de a face fiecare copil să citească de plăcere nu este opțională, ci imperativă.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.