Scrisori din far – o carte despre prietenie și solidaritate umană în război

Treceam zilele trecute în revistă cărțile pentru copii pe tema Holocaustului, după ce cineva m-a întrebat la modul cel mai serios, despre cele două cărți despre Holocaust traduse de mine pentru editura Cartemma (Inima mamei mele și Promisiunea), dacă oamenii ar cumpăra așa ceva pentru copiii lor. Așa ceva, adică niște cărți triste, despre o pată incredibil de neagră pe fața istoriei, care nu trebuie să se mai repete niciodată.

La numărătoare mi-au ieșit puține cărți de care să știu eu (cu siguranță sunt mai multe, vă dați seama că nu am cum să le știu pe toate): Geamantanul Hanei, Jurnalul Annei Frank, Băiatul cu pijamale în dungi (dintre cele mai cunoscute), Am supraviețuit invaziei naziste (editura Gama), Numără stelele. O poveste din Copenhaga (editura Arthur).

Pentru adulți sunt foarte multe cărți, însă eu vorbesc aici doar de cele dedicate copiilor și scrise pe înțelesul lor.

La cele de mai sus, am adăugat recent și Scrisori din far de Emma Carroll, o carte care abordează, într-o manieră potrivită pentru copii, subiectul dureros al Holocaustului, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Olive are treisprezece ani și locuiește în Londra împreună cu fratele ei de opt ani, Cliff, și cu sora ei de 19 ani, Sukie. Și-au pierdut recent tatăl în război, iar mama muncește foarte mult la o tipografie. Într-o seară, cei trei copii ies la cinematograf, însă Sukie dispare în mod misterios să se întâlnească cu cineva.

Filmul este întrerupt de un raid aerian, în timpul căruia Olive este rănită, iar Sukie este dată dispărută. După acest raid, se decide evacuarea copiilor din Londra, iar Olive și Cliff sunt trimiși în Devon la Queenie, o femeie misterioasă despre care copiii cred că era prietena prin corespondență a lui Sukie.

Ajunși aici, Olive și Cliff descoperă un mediu neprietenos, totul în jurul lor pare să ascundă secrete, iar Queenie nici măcar nu pare să știe cine e Sukie. Și peste toate tronează marele far, salvare și pericol în același timp. În plus, apariția unei fete evreice din Kindertransport le va arăta tuturor că greutățile războiului au grade diferite și că unii oameni au suferit pierderi și umilințe dincolo de orice îți poți imagina.

Deși scrisă pentru copii, cartea nu cosmetizează foarte tare războiul: povestea morții mamei lui Esther și a fratelui ei este dureroasă și zguduitoare. Dar scopul autoarei nu este să înspământe copiii, ci să le arate că, și în cea mai mare suferință, există un dram de speranță, iar valori precum solidaritatea, prietenia, bunătatea, respectul, curajul, demnitatea pot rezista chiar și în cel mai crunt război.

În plus, misterul scrisorii codificate găsite în buzunarul paltonului lui Sukie va face lucrurile și mai interesante, pe măsură ce Olive începe să pună cap la cap niște lucruri, care îi leagă între ei pe Queenie, pe paznicul farului și pe sora ei dispărută.

Recomand cartea pentru 9+, e o lectură emoționantă și în același timp educativă despre ororile celui de-al Doilea Război Mondial, dar și despre viața de zi cu zi a copiilor din acele vremuri care se străduiau să trăiască, să învețe și să-și gestioneze emoțiile într-o perioadă plină de pericole și restricții.

Momentan, cartea poate fi comandată doar prin intermediul catalogului Printre litere (în școli), dar mai mult ca sigur o veți găsi și la Bookfest și, în curând, pe site-ul editurii Litera.

 

One Reply to “Scrisori din far – o carte despre prietenie și solidaritate umană în război”

  1. Buna! Eu am 10 ani si am citit Razboiul care mi-a salvat viata si Se numea Sarah, carti care m-au impretionat tare. Am povestit cateceva despre ele aici. Te invit sa imi spui cum ti se par. https://www.youtube.com/watch?v=WiUwlFIyLH8

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.