Hai cu mine la muzeu – Muzeul Național de Istorie a României

Al șaptelea articol din seria Hai cu mine la muzeu ne poartă azi dincolo de ușile mari ale Muzeului Național de Istorie a României, unde am ajuns mai mult de nevoie, decât din plăcerea de a vizita. Eliza a avut de făcut un proiect pentru ora de istorie despre Regina Maria și, pentru documentare și pentru a face rost de niște materiale, am ales să vizităm MNIR.

Am ales o dimineață de vacanță pentru această vizită, ca să avem timp suficient să bântuim prin muzeu. Scopul nostru a fost să vizităm expoziția temporară Semper Uniti, dedicată celebrării centenarului și a expoziției permanente Tezaur. Am sărit expoziția Lapidarium, pentru că deja ne lungiserăm foarte mult cu celelalte săli și nu am mai avut timp, iar copia Columnei lui Traian am văzut-o mai de la distanță.

Amplasament

Muzeul Național de Istorie a României se află pe Calea Victoriei nr 12. Se ajunge ușor de la Unirii, traversând Lipscaniul, admirând clădirea BNR și forfota Centrului Vechi.

Taxă de acces: 10 lei adult, 2 lei copil.

Program de vizitare: L-Ma închis, Mi-Du 9-17.00 (program de iarnă)

Scurt istoric

Muzeul a fost înființat în 1970 și este considerată prima cea mai complexă instituție muzeală de acest tip din România (muzeu de istorie și arheologie). Deține cele mai importante și mai prețioase exponate istorice de pe tot teritoriul țării.

Exponate

Așa cum vă spuneam, noi am vizitat zona de Tezaur, unde se află piese din aur și alte metale și pietre prețioase găsite pe teritoriul României de la primele civilizații care au locuit acest teritoriu și până la ultimele familii regale.

Toate piesele sunt superbe, dar bijuteriile sunt cu adevărat deosebite, am fost impresionată de lucrătura lor rafinată și mi-am imaginat cum a fost pentru tinerele doamne și domnițe ale României să poarte așa ceva.

Muzeul mai are în patrimoniu și coroana de oțel a regilor Carol I și Ferdinand I și coroana Reginei Maria, exponat pentru care ne și duseserăm, de altfel, dar care se afla împrumutat unei expoziții din străinătate. Din acest motiv, vom reveni la muzeu pentru că, în graba noastră, am ratat multe piese importante. Puteți citi mai multe detalii despre piesele din Tezaur aici.

Pentru mine a fost interesant să văd unele dintre cele mai recente exponate – brățările de aur de la Sarmizegetusa, găsite în perioada 1990-2000 și braconate întocmai ca într-un film american. Sunt atât de frumoase, aproape magice, iar unele cântăresc și aproape un kilogram, ceea ce mă face să mă întreb cât aur a avut țara asta a noastră la un moment dat, până a fost jefuită de toată lumea care a trecut pe aici.

Nouă ne-a plăcut foarte mult vizita la muzeu, am plecat cu informația și materialele necesare pentru proiect și ne-am promis că vom reveni pentru a vizita și Lapidarium-ul, eventual cu un ghid care să ne însoțească, să ne povestească istoria celor mai deosebite exponate.

Dacă mergeți, nu uita să descărcați fișa de vizitare muzeu, material pe care l-am pregătit special pentru cititorii blogului meu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.