Manifestul banilor bine-crescuți și 5 lecții utile de educație financiară

Cu siguranță la noi s-au scris deja câteva cărticele pe tema educației financiare, dar nici una atât de amuzantă, de bine structurată și de non-didactică precum Școala banilor bine-crescuți. E suficient să vă dați seama că e treabă serioasă cu acest volum doar citind numele autorului: Cristina Andone, deja cunoscută la noi pentru seria nemaipomenită dedicată unora dintre cei mai reprezentativi compozitori din lume.

Pe Cristina o cunosc personal și știu cât de riguroasă este și cât de mult se documentează atunci când scrie o carte. Prin urmare, nu am avut nici cea mai mică îndoială că acest volum de educație financiară va fi unul extrem de reușit.

Cartea începe cu Manifestul banilor bine-crescuți, câteva afirmații de bun simț despre ce sunt și ce nu sunt banii și despre cum îi poți face să lucreze în favoarea ta. Cartea nu îi învață pe copii cum să facă mulți bani, nici pe departe. Misiunea ei e să îi învețe să aibă o relație bună cu banii, să înțeleagă că banii nu sunt ceva rău, dar nici ceva care ne definește ca oameni, prin absența sau prezența lor în cantități variabile.

Păstrează, plătește, împrumută, investește, donează – acestea sunt cele cinci degete ale mânuirii drepte a banilor.

Cartea le oferă copiilor cinci lecții despre bani cu ajutorul unor povești scurte și al unor concluzii trase la finalul acestora, un fel de ”idei de luat acasă și de meditat la ele”, dacă vreți să le spuneți așa:

  • Când și de ce să împrumuți bani. Cum să-ți dai datoriile. Când și de ce să dai bani cu împrumut.
  • Când și dacă merită să-ți asumi riscuri.
  • Cum să devii mai chibzuit cu banii pe care îi ai
  • Prețurile: justificate sau nu? Când să cumperi mai ieftin și când, nu.
  • Nu cheltui tot ce ai, pune deoparte pentru zile negre.
  • Economisește! Principiul ”economidei”.
  • Banii (resursele) trebuie să circule pentru binele societății.

Vă spun sincer că eu, ca adult care a fost deja la niște cursuri de educație financiară, am înțeles unele principii mult mai bine și mai ușor din această carte. Prin urmare, nu o recomand doar copiilor ci și adulților, s-ar putea să aibă foarte multe de învățat din ea!

Vârsta recomandată: 6+ Pe site-ul editurii Univers puteți vedea câteva pagini din interior.

One Reply to “Manifestul banilor bine-crescuți și 5 lecții utile de educație financiară”

  1. Trebuie s-o caut și eu. Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.