La ce vârstă le cumpărăm fetelor prima bustieră-sutien?

Pentru că îmi dau seama că blogurile pe teme de preadolescenți și adolescenți sunt aproape inexistente la noi (sau poate nu am dat eu peste ele – vă rog link dacă știți/aveți asemenea blog), mă gândeam să încerc să abordez unele subiecte care v-ar putea interesa, fără să le leg neapărat de niște experiențe din viața noastră. După cum vă puteți imagina, nu pot discuta pe blog despre aspectele private ale vieții Elizei, însă pot porni de la ele pentru a atinge anumite subiecte mai sensibile.

Categoria se va numi Pre-teen tips (scuze, dar nu am găsit în română o denumire la fel de scurtă și sugestivă) și înseamnă ”sfaturi pentru și despre pre-adolescenți”.

Așa că încep cu asta: la ce vârstă le cumpărăm fetelor primul sutien și, mai ales, de unde?

O să încep prin a spune că, în opinia mea, sutienul e un obiect care are, la bază, două funcții: să susțină și să acopere. Mai exact, să susțină sânii și să acopere mameloanele, pentru a nu se distinge prin materialul bluzei.

Evident, ca orice obiect funcțional, a căpătat și valențe estetice: un sutien trebuie să fie și frumos, dintr-un material de calitate, să se intuiască o croială bună pe sub bluză sau să se vadă un decolteu dantelat de brallete pe deasupra unei bluze mai decoltate.

Pentru fetițe, însă, sutienele nu sunt doar inutile, ci pot fi și dăunătoare, dacă sunt alese în mod greșit. Chiar dacă au pieptul în creștere, nu au nevoie de susținere. Prin urmare ajungem la cea de-a doua funcționalitate, și anume acoperirea.

Sunt adult, deci am trecut și eu prin etapa asta. Și am multe prietene și cunoștințe care au avut aceleași experiențe ca mine. Când începeau să ne crească sânii, începeau să îi remarce și ceilalți. Se făceau diverse comentarii iar băieții chiar încercau să ne pipăie. Și mi-am promis că atunci când fiica mea va ajunge la etapa asta, nu voi permite să i se întâmple și ei asta.

Am în anturaj multe fetițe de 12-13 ani, care sunt în creștere și care se plâng de dureri de sâni, în special la atingere. Ele spun că bustierele simple din bumbac nu le ajută și că s-ar simți mai confortabil dacă ar avea încă un strat protector în zona sânilor, mai ales la orele de sport.

Cu gândul la asta, am achiziționat la un moment dat dintr-un magazin o bustieră cu aspect de sutien, care avea un strat extrem de subțire de ”burete” (îi spun burete, dar nu e, e ca o vatelină subțire) și de care s-a bucurat foarte mult una dintre aceste fetițe, considerându-l foarte util și comod.

Prin urmare, când am găsit într-un outlet un produs similar, pe care scria 10-11 ani și care avea și o idee incipientă de cupă, l-am luat, gândindu-mă la Eliza. Doar că s-a dovedit a fi mic, sutienul nefiind deloc calibrat pentru toracele unei fete de 10-11 ani, ci mai degrabă pentru una de 6!

Asta mi-a dat de gândit, pentru că e limpede că, deși există o piață pentru așa ceva, producătorii nu știu ce caracteristici trebuie să aibă produsele lor! Așa că e musai să probați sau să fiți atenți la specificații, dacă le cumpărați online.

Pentru mine, vârsta ideală de a cumpăra o bustieră tip sutien (adică fără cupă, dar cu un material protector mai gros) este momentul în care încep să le crească sânii și se plâng de dureri și, mai ales, dacă fata e mai mare de 12 ani, chiar dacă nu i-au crescut sânii, dar se văd prin tricou. Achiziția unui sutien/a unei bustiere dublate nu ține doar de comfort, ci și de dorința de a o proteja de priviri rău intenționate!

Unde am văzut eu până acum asemenea bustiere tip sutien:

  • în offline, în toate magazinele cu haine de copii, gen Pepco, H&M, C&A (mărimi de la 65A), Kik, Smyk (la Smyk am văzut unul la 15 lei absolut adorabil).
  • online, pe site-ul Bonprix, unde au o varietate de modele și culori. Le găsiți dacă vă uitați la categoria ”fete” – ”lenjerie” – ”tricouri și sutiene”. Se numesc ”sutien bustieră” sau ”sutien” simplu și au mărimi începând de la 128/134. Am făcut o comandă aici, bustierele simple au fost foarte bune, însă sutienele, nu, circumferința e prea mică pentru Eliza la mărimea 152-158 și le-am returnat.

Dacă am printre cititoare mame de fete mai mari, m-aș bucura să aflu părerile lor despre acest aspect, dar și experiențele pe care le-au avut în copilărie cu achiziția acestui obiect de lenjerie intimă. De asemenea, dacă aveți recomandări de magazine unde se mai găsesc astfel de bustiere-sutien, lăsați-mi link sau recomandarea în comentarii și o voi adăuga la articol.

10 Replies to “La ce vârstă le cumpărăm fetelor prima bustieră-sutien?”

  1. Eu am luat bustiere de la Uniconf si sutiene din magazinul C&A. Pt noi au fost ok.

  2. mda… mandra este si ea in aceiasi situatie. ( 1 1ani) anul asta i-am achizitionat primul costum de baie cu sutien /bustiera dar fara burete, si primele bustiere de luat pe sub tricou. dar le-am luat simple, nu a fost cazul de dublura ( la urma urmei daca e sa se loveasca doare ca naiba ( scuze limbajul) si daca are intaritura). le-am vazut impreuna si pe cele cu intaritura, ( burete chiar in cazul costumelor de baie si a zis ca inca nu le intelege utilitatea – in primul rand ptr ca nu se potrivesc bustului lor – a probat unul de curiozitate si era imens bustul 😉 ) si pe cele simple. si-a ales simple. dupa cum spuneai cele cu burete nu sunt adaptate ptr ele, sunt chiar mici pe torace. am vazut in pepco, carrefour ( de la tex cred) cred ca si C&A sau H&M ( dar nu m-am uitat la preturi. studiem – cred ca va cere singura la un momentdat

  3. Am cateva rezerve in privinta purtarii bustierelor care seama cu un sutien. Sau, de fapt, in privinta purtarii vreunui sutien/bustiera in adolescenta in mod permanent:
    – nu va deforma oare forma sanilor (care sunt in crestere)?
    – oare nu ofera si o anume sustinere (chiar daca nu au balene sau push-up), fapt care va duce la lasarea sanilor mai devreme decat ar fi normal?
    In adolescenta eu n-am purtat deloc, mai degraba aveam grija la bluzele si tricourile pe care le alegeam, eram foarte, foarte atenta sa nu se vada nimic (exemple: sa aiba un desen in zona bustului sau volanase in zona bustului, sau sa nu fie prea subtire, sau sa aiba un imprimeu de genul material bleumarin cu bulinute albe, sau sa fie buzunare in zona bustului etc.). E adevarat ca acum 20 de ani nu existau asa multe posibilitati. Ma simteam oarecum ciudata pentru ca am inceput sa ma dezvolt devreme (in jur de 8-9 ani). Cu toate astea bustul n-a crescut foarte mult, ci inceeet, cate putin, pana pe la 20 de ani (daca nu am kilograme in plus port 80B); probabil asa eram programata genetic, nu stiu.
    Mama mi-a cumparat abia prin liceu vreo trei bustiere din bumbac subtire care cred ca aveau si putin elastan si le purtam pe acelea cand era nevoie (de exemplu cand iesem cu bicicleta).
    Abia pe la 20 de ani mi-am cumparat (singura) primul sutien si-am inceput sa port. Mie mi se pare ca purtarea permanenta a sutienului duce la o anumita lasare a sanilor (e un lucru pe care l-am observat la mine dupa ce-am inceput sa port).

    In privinta baietilor care pipaie sau pun mana pe sani de-a dreptul (am avut asa un coleg care ii facea asta frecvent unei alte colege) … cred ca poate ar ajuta sa ne invatam fetele ca purtarea lor sa impuna un anume respect. Adica baietii sa nu-si permita chiar asa de usor sa faca asta (desi unii o vor face, din pacate). Eu n-am patit niciodata, dar ma revolta maxim acel coleg.

    Ca o concluzie … Mai degraba inclin ca adolescentele sa poarte ocazional sutien/bustiera pentru ca sunt in crestere. De exemplu, sa poarte la o petrecere (daca rochia nu se poate purta fara ceva pe dedesubt) sau in cazul in care fetita face sport intens. Depinde, desigur, de marimea bustului (un bust dezvoltat mult cred ca are nevoie, totusi).

    1. Laura Frunză says: Reply

      Cred ca e o abordare buna si asta, sa poarte bluze care nu lasa sa se vada sanii deloc. Insa, referitor la ce ai spus spre finalul comentariului: nu exista asa ceva “fetele sa se poarte ca sa impuna respect”. Poate doar daca sunt batause, altminteri, traim intr-o lume in care orice fata, de la cea mai populara, la cea mai retrasa, este agresata de un baiat care a fost prost educat acasa.

      1. Nici cele batause nu scapă. Mie mi-au crescut sânii foarte repede (au început să crească la 8 ani) și am fost nevoită sa mă apăr măcar de băieții de la scoala, unde mulți nu puteau trece pe lângă mine fără să pună mâna. Cum nu a interesat pe nimeni (dirigintă, profesori de serviciu pe coridor care se uitau fără sa intervină, părinți care ziceau să le spun profesorilor și ridicau din umeri), am început să mă apăr singură. Tot eu eram batausa, neadaptata, rea. Mama mea era frecvent chemată la școală, mama băieților niciodată. Ei doar glumeau, erau doar băieți…

  4. *desi unii o vor face oricum, din pacate

  5. Cristina Frasineanu says: Reply

    Nu știu dacă sutienul schimbă forma sau duce la lăsarea mușchilor, ce știu e că după o operație estetică de reducere (fără implant), unei prietene i-a recoimandat medicul să poarte 1 an bustieră și pentru susținere, și pentru formă. Nu zic că e fix același lucru, dar părea că medicul are părerile opuse. E bună ideea articolului și sunt utile recomandările.

  6. Da, e plina tara de bloguri pentru copii de varste mici si aproape nimic pentru tweens si teens. Avand in vedere ca fiica-mea cea mare are 12 ani, ea se simte cel mai confortabil cu bustiere dar bineinteles ca marimile nu au nici o legatura cu realitatea. Doar la C&A am gasit ceva ok si acoperitor din incercarile noastre (un timp a mers si H&M dar marimi mai mari), ea are deja 1.60 si ma revolt demult (ca si tine) pe tema sexualizarii fetitelor in special si hainele inadecvate varstei si marimilor. Sutienele mai toate au burete, nu inteleg de ce se fac asa pentru ca ar putea sa se faca tip t’shirt (acoperire completa) dar fara burete si fara sustinere.
    Raspunsul meu nu e valabil pentru toata lumea, varsta la care cumperi e varsta la care incep sa creasca sanii si fata nu se mai confortabil sa mearga la scoala fara bustiera. Fiica-mea nu suporta nimic mulat sau strans la bluze, e slaba si suntem totusi nevoiti sa luam multe lucruri de la femei deja, numere mici, fiindca cele pentru copii sunt cum sunt 🙁

    1. Laura Frunză says: Reply

      H&M marimi mai mari si la noi! Si zero chestii mulate sau stranse, prefera stilul baggy (sau lălâu, mai pe românește). Greu de găsit haine pe gusturile ei, recunosc!

  7. Iris Belașcu says: Reply

    Eu am 12 ani și am avut și eu o problemă asemănătoare. Căutam bustiere iar mereu mămica de probleme: -sunt prea mari, prea mici, cu burete dar nu era prea convenabil deoarece îmi era frică să nu râdă colegi că mi-am luat bustieră cu push up. Eu m-am obișnuit să port bursieră de sport (având în vedere că sunt și sportivă) sau din bumbac dar cărămizi un burete.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.