Lecturi pentru preadolescenți: În tabără la schi, editura Epica

Cartea asta, În tabără la schi, mi-a atras atenția într-un catalog al editurii Epica și, după descriere, am știut imediat că vreau s-o citesc. Ba chiar i-am pus-o Elizei în bagaj când a plecat la schi, dar așa cum am pus-o, așa am găsit-o în troller, pentru că nu s-a atins de ea. În schimb, primeam în fiecare seară notificare că și-a mai instalat un joc pe telefon. Dar, mă rog, discuția e despre altceva, nu? 😀

Cartea asta are patru mari atuuri principale:

  • în primul rând este și pentru fete și pentru băieți (da, da, știu, nu există cărți pentru fete și cărți pentru băieți, doar că… există), pentru că cei doi protagoniști (Mouse și Jack) își împart, în capitole separate, vocea naratoare.
  • este o carte despre cum să faci față eșecului și consecințelor care vin cu acest eșec
  • este despre perioada aceea stânjenitoare dintre pre- și adolescență, când încă nu stăpânești foarte bine relațiile dintre sexe și nu-ți stă gândul decât la sexul opus. Pe care habar nu ai cum să-l abordezi.
  • are mult umor, mai ales că acolo apare și un hamster ascuns, niște furișări în toiul nopții, achiziția de pocnitori și alte farse relativ inofensive.

Povestea pe scurt:

Mouse (porecla protagonistei) este dată afară de la școala de balet la care fusese admisă cu ovații și trebuie să se întoarcă înapoi la școala de la care a plecat. Nu este prea fericită, deoarece atunci când a plecat a rupt total legăturile cu grupul ei de prietene, iar acum nu vrea să se întoarcă înfrântă, să-și recunoască eșecul.

Mama ei, însă, decide că o modalitate potrivită de a se reconecta cu foștii colegi e să meargă cu ei în tabără la schi, în vacanța intersemestrială.

Jack are problemele lui legate de fete și visul lui și al prietenilor lui este să se cupleze cât mai repede cu niște fete, pentru a deveni experți la sărutat și, desigur, populari.

Cum faci față eșecului

Una dintre temele principale ale cărții este cum faci față eșecului și cum să treci peste sentimentul că i-ai dezamăgit pe toți cei dragi. Mouse a fost dată afară de la școală pentru că nu se ridicase la înălțimea cerințelor de acolo. Asta se poate întâmpla oricui și în România, chiar zilele trecute mi-a povestit cineva de un copil care s-a transferat în clasa a zecea la un liceu foarte competitiv și nu a făcut față, așa că în semestrul al doilea s-a întors la vechiul liceu.

Problema lui Mouse nu este doar că trebuie să recunoască în fața tuturor că a dat greș, ci că, suplimentar, se simte vinovată că a luat locul altcuiva: și prietena ei cea mai bună din liceu își dorise să intre la acea școală prestigioasă de balet. Numai că Mouse a prins locul, iar Lauren, nu, și apoi Lauren s-a lăsat de balet, renunțând cu totul la pasiunea ei.

Deși inițial, Mouse își dorește să se ascundă în baie și să nu mai iasă de acolo, până la urmă, alături de oamenii potriviți, reușește să iasă din cochilie și să se împace cu ideea că viața ei a luat o altă turnură.

Evident, și în această carte avem clișeul fetele populare/rele versus fetele tocilare/ciudate, dar cumva autorul reușește să le arate latura umană a tuturor, chiar dacă nu merge foarte în profunzime.

Tot pe tema eșecului personal, Eliza a mai citit zilele trecute o carte de benzi desenate: Îndrăznește să dezamăgești, de la editura Arthur, am scris despre ea în articolul Cărțile lunii ianuarie.

Relațiile dintre sexe

În cartea asta, toate personajele bâjbâie în relația cu sexul opus. Chiar și cel mai popular și mai adorat băiat se simte nesigur și are complexele lui. Nu există tactici de abordare a sexului opus care să meargă la sigur și majoritatea interacțiunilor dintre fete și băieți sunt pe principiul ”trial and error” (încercare și eșec).

Cartea asta le arata preadolescenților că nimeni nu e așa de priceput la treaba asta, oricât de multă nonșalanță ar afișa și că, uneori, persoana potrivită pentru tine nu e cea mai frumoasă sau cea mai populară, ci cea care te face să râzi, căreia îi poți spune secretele tale sau care împărtășește aceleași pasiuni cu tine.

E o carte foarte drăguță, numai bună de citit în tabără, undeva între 11 și 14 ani, zic eu. Chiar dacă e vorba despre o tabără la schi, cu siguranță o puteți cumpăra și pentru taberele de vară.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.