Cărțile lunii aprilie 2020 – partea a doua

Mă așteptam să citesc mai multe cărți în a doua parte a lunii, însă am întâlnit iar un blocaj, atât de timp cât și de dispoziție, și nu am mai reușit. Am început încă vreo două cărți pe lângă ce prezint aici, dar toate erau triste, cu războaie și pierderi umane și nu am mai rezistat, efectiv aveam nevoie de ceva mai vesel, să-mi mai ridic moralul și, cum nu aveam nimic de genul, n-am mai citit nimic.

Partea întâi aici.

Titus, tovarăș al crucii, Florence Morse Kingsley, editura Predania

O carte religioasă de citit în preajma Paștelui, ”Titus: Tovarăș al crucii” (sau Titus: Povestea primului om care a ajuns în rai) prezintă cititorilor de gimnaziu perioada premergătoare răstignirii lui Hristos din perspectiva unor oameni simpli care au fost martori istorici ai evenimentului.

Deși gândită și scrisă pentru copii, cartea este dogmatică și greoaie, pasajele parcă luate direct din Biblie sau din alte cărți sfinte se întind uneori pe pagini întregi în defavoarea acțiunii. De altfel, deși are 334 de pagini, cartea ar putea fi ușor rezumată la 150, dacă s-ar renunța la pasajele anevoios de citit de către copiii cărora le este destinată.

Cartea prezintă câteva luni din viața Mântuitorului, vizitele în cetatea Capernaum, intrarea în Ierusalim, răstignirea și Învierea. Găsim redate, din mai multe perspective, minuni precum înmulțirea pâinilor și peștilor, vindecarea orbului, a ologului, învierea lui Lazăr și a lui Ruth, mersul pe apă, Cina cea de Taină, precum și predicile ținute. În paralel, descoperim viața cetății în acele vremuri și gândurile unor oameni care au intrat și ei istorie pentru rolul jucat în acea perioadă: Anna și Caiafa, Pilat din Pont, Irod, Barabas, apostolii, tâlharii răstigniți alături de Iisus.

Per total o lectură bună pentru adulți pentru a ne reîmprospăta anumite cunoștințe biblice, mai ales în Săptămâna Mare, dar pentru copii cred că s-ar dovedi o lectură prea lungă și plictisitoare (poate doar ca un exercițiu de răbdare să meargă), inclusiv limbajul e pe alocuri învechit (felicitări traducătorului, deși dpdv al concordanței verbelor mai era de lucru, dpdv limbaj e excelent tradusă, dovedește o cunoaștere bună a textelor biblice și a limbii române arhaice).

În timp ce citeam capitolele despre chinurile și răstignirea lui Hristos, mă gândeam că parcă sunt prea explicite pentru copiii de gimnaziu, dar apoi am realizat că ei citesc chestii și mai nasoale în cărțile lor preferate (cu siguranță apar destule incidente de bullying și decese urâte prin cărți aclamate pentru copii), așa că nu cred să fie o problemă să citească așa ceva pe la 11-13 ani.

Destin de mamă, Dina Bento

Destin de mamă este o carte cu povești din viața unei familii tipice (mamă, tată, 2 copii). Poveștile sunt în așa fel scrise încât să deduci niște lecții din ele, așa că aș recomanda cartea femeilor care vor să aibă copii, celor gravide sau cu copii mici.

Genul acesta de cărți, deși nu explicit de parenting, pot fi de ajutor mai mult decât o carte de parenting scrisă din perspectivă științifică, pentru că ți-e mult mai ușor să empatizezi cu o mamă imperfectă, care se simte depășită, nervoasă, care întârzie sau uită ciorba pe foc sau mănâncă dulciuri după ce se culcă copiii seara.
Mi s-a părut o lectură agreabilă, mai ales că și eu am acasă un copil mofturos la mâncare, cred că acea povestioară mi s-a părut cea mai simpatică. În plus, a fost singura lectură amuzantă pe care am putut să pun mâna și chiar mi-a descrețit puțin fruntea.

Misterioasa afacere de la Styles, Agatha Christie, editura Litera

Prima carte polițistă în care apare Hercule Poirot, o lectură agreabilă și relaxantă, ca toate celelalte. Am fost dintotdeauna fană Agatha Christie și personajului Hercule Poirot, atât cel din carte, cât și cel de pe ecran, dar nu citisem niciodată primul volum, să aflu cum a ajuns Poirot în Anglia în timpul războiului și cum a ajuns să rezolve primul său caz.

Păsările dintr-o bună zi, Sally J. Pla, editura Corint junior

O carte emoționantă de la prima la ultima pagină. Și, deși e o carte plină de suferință, am simțit-o ca fiind optimistă și pozitivă.

Charlie e un copil de clasa a șasea care pare să sufere de un sindrom obsesiv compulsiv sau de o formă de autism. E obsedat de spălatul pe mâini, are tulburări de percepție senzorială și este foarte matur pentru vârsta lui. Mi-a adus aminte de micul Sheldon, deși Charlie nu pare să fie neapărat supradotat.

Charlie are o soră mai mare, Davis, în plină adolescență și cu probleme de amor și mai are și doi frați gemeni de 10 ani, care nu fac altceva decât gălăgie și mizerie toată ziua.

Mai are o bunică și un tată care se află în spital, ca urmare a unei explozii în timp ce se afla în Afghanistan. Starea neurologică a tatălui este gravă, dar există speranțe să își revină după încă o operație și o mulțime de terapii. Acesta este motivul pentru care este dus la o clinică aflată la 4000 de km distanță.

Copiii încearcă să ajungă și ei acolo, însoțiți de Ludmila, o tipă excentrică pe care ei abia o cunosc și care pare să aibă un interes ascuns în tatăl lor.

Călătoria lor spre Virginia, cu ocoluri pentru a vedea păsările dintr-o bună zi de pe lista lui Charlie, este o ocazie bună pentru cei patru copii să petreacă timp împreună și să se înțeleagă mai bine unul pe celălalt. Iar constatările lui Charlie cu privire la comportamentul păsărilor versus comportamenul oamenilor sunt pur și simplu deosebite. E o lectură minunată și v-o recomand din toată inima!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.