Aperitive sau cină ușoară cu felii de brânză de capră pane

Știu că sună cam dubios titlul, adică nu e capra pane, ci brânza 😀 😀 😀 E ca în bancurile alea cu ”vindem papuci pentru femei din plastic”, dar chiar că n-am știut cum să pun altfel. Adică poți zice ”cașcaval pane”, dar ”brânză pane” simplu nu exprimă exact ce vreau eu să spun 😀 Așa că vă rog să-mi acordați îngăduința voastră pentru această exprimare.

Ce vă propun eu astăzi e o experiență a gusturilor și nu doar o rețetă. Am fost pur și simplu fermecată de rezultatul unor acțiuni, în sine, extrem de simple și pe care orice persoană care gătește, oricât de începătoare ar fi, le știe.

Adică, pe bune acum, cine nu știe să facă un banal șnițel? Măcar teoretic și tot știi. (Acu ar fi momentul să vă povestesc cum am făcut eu în adolescență șnițel punând făină de porumb în loc de făină de grâu în compoziția pentru panadă, că na, nu exista sau nu aflasem eu de pesmet atunci și panada se făcea ca un aluat subțire, ca de clătite, în care îmbrăcai carnea 😀 )

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă. O să vă ia maxim douăzeci de minute să faceți cina asta (sau aperitivele, dacă vreți) și asta cu tot cu etapele intermediare și spălat vase 😀

Ingrediente: un rulou de brânză de capră cu ierburi La Colline, un ou, pesmet panko, sparanghel proaspăt (găsiți la Lidl sparanghel proaspăt la 8-9 lei legătura), o lingură de făină de grâu.

Pesmetul Panko, pentru cine n-a auzit de el, este un pesmet mai mare, de origine japoneză. Orice prăjiți cu pesmet Panko iese super crocant și mult mai sănătos decât cu pesmetul clasic (atât de sănătos cât poate fi ceva prăjit) pentru că acest tip de pesmet nu absoarbe uleiul la fel de mult ca cel clasic.

În plus, are o textură mai aerată și asta permite alimentelor îmbrăcate în pesmet Panko să se gătească diferit de cele îmbrăcate în pesmetul clasic. Îl găsiți în magazinele asiatice, în Lidl când e Săptămâna asiatică și prin hipermarketuri o variantă autohtona produsă de Băneasa care e destul de bună.

Dacă nu aveți rulou cu ierburi, puteți alege orice rulou simplu dar va trebui să îl presărați, apoi, cu un amestec de ierburi uscate, după preferințe (ierburi de Provence, de exemplu). Rulou se ține la congelator 10 minute, timp în care bateți oul într-un vas și presărați pesmet Panko în alt vas, apoi puneți puțin ulei într-o tigaie anti-aderentă.

În paralel, pregătiți sparanghelul (rupeți părțile lemnoase) și puneți o oală cu apă cu sare la fiert.

Scoateți ruloul și dați drumul la foc sub tigaie. Cu un cuțit bine ascuțit, tăiați ruloul în aproximativ opt felii. Feliile se vor mai deforma sau sfărâma la tăiat, dar nu uitați că e brânză: o puteți modela la loc.

Puneți puțină făină pe tocător și dați feliile de brânză prin făină, apoi prin ou și la final prin pesmet Panko. Prăjiți feliile în tigaia încinsă, câte puțin pe fiecare parte. Eu am fost nevoită să le întorc și un pic pe laterale pentru că am pus extrem de puțin ulei, în încercarea de a reduce conținutul caloric.

Opăriți și sparanghelul câteva minute, apoi îl scurgeți de apă.

Feliile de brânză se scot și se dau deoparte. Tigaia se șterge cu un șervețel de hârtie apoi se pune în ea un cubuleț mic de unt. Când se topește, se adaugă sparanghelul și se ”tăvălește” puțin prin untul încins, nu mai mult de un minut.

Serviți feliile de brânză ca aperitiv, cu măsline cu ierburi înfipte în ele sau ca fel principal (o cină ușoară) cu sparanghelul alături și un pahar de vin rece. Eu am pus alături un Zeppelin, e un vin pelin spumant, dar am bănuiala că un vin alb ar merge mai bine.

Și trebuie să vă arăt interiorul, e genial, nu seamănă deloc cu chestia aia gelatinoasă din interiorul cașcavalului pane (dacă nu v-ați prins până acum, mie nu-mi place cașcavalul pane 😀 )

One Reply to “Aperitive sau cină ușoară cu felii de brânză de capră pane”

  1. Arata foarte elegant!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.