Seek’O Blocks – cuburile colorate care mi-au arătat că a (mai) crescut Vlad

Vlăduț este un copil care nu prea și-a arătat creativitatea până acum. Adică, dacă îi dai o cutie plină de cuburi, nu se va apuca să improvizeze diverse chestii complexe și să se joace cu ele. Maxim le va pune unele peste altele și le va dărâma cu un excavator de jucărie 😀

Stilul preferat de joacă al lui Vlad este șurubăritul 😀 Adică are motricitatea fină dezvoltată și creativitate (la făcut prostioare) dar le folosește pentru a se juca așa cum preferă el, de obicei cu uneltele reale din trusa lui tati. În loc să facă lego, preferă să desfacă șuruburile la canapeaua bunică-sii 😀

La aproape patru ani, Vlad are o înclinație clară spre jocurile de rol. De altfel, jucăriile lui sunt împărțite pe câteva zone de interes: are șorțul de bucătar și bucătăria cu accesoriile ei într-un colț, toate jucăriile legate de Patrula Cățelușilor într-un sertar, halatul și trusa de doctor într-un dulăpior, mașinile unelte pe un raft și seturile de soldat/pompier/constructor în alt sertar.

Și pentru că are multe jucării (deși mai puține decât avea înainte să intru eu în ele ultima oară 😀 ), pentru ziua lui am sugerat apropiaților câteva obiecte NON-JUCĂRII (un binoclu, o vioară, un aparat foto pentru copii) și, pentru că nu poți, totuși, să nu dăruiești și jucării unui copil de patru ani, noi i-am luat un set de joacă Seek’O Blocks de la editura Diana (pe lângă un set LOGICO și un set de șurubărit)

Seek’O Blocks sunt niște cuburi de construit cu diferite forme geometrice, care se prind între ele cu ajutorul unor țepi cu vârf rotunjit. Asta le face ușor de îmbinat de către copii, pentru a face diverse construcții. Noi avem setul de 90 de piese În oraș, cu covoraș de joacă de 1 m pe 1 m.

Ziua lui Vlad n-a venit încă, dar într-o zi când făceam ordine prin casă, Vlad a găsit setul de cuburi 😀 Se pare că nu ne pricepem foarte bine la ascuns 😀 Așa că a trebuit să i-l dăm.

Și așa am aflat și eu că Vlad a început să-și dezvolte imaginația și la jocurile de construit. Eu citeam lângă el pe canapea, în timp ce el se juca pe jos. Și soțul îmi spune: ai văzut că și-a construit singur niște mașini?

Eu văzusem mașinile, dar eram sigură că așa veniseră din cutie. Însă după o vreme, remarc un vehicul care semăna destul de mult cu o mașină de gunoi. Și l-am întrebat: Vlad, tu ai făcut mașina aia?

”Da”, zice Vlad, ”e mașina mea de reciclat cu cupă. Sunt sigur că există și în viața reală mașinile astea.” (”în viața reală” e noua expresie favorită a lui Vlad).

Mi-a picat fața un pic, mai ales că mai devreme, încercasem să mă joc cu el și mă rugase să-i fac o barcă. Îi făcusem barca, dar o dărâmase și când a încercat el să o reconstruiască, a făcut un model simetric și mai eficient decât al meu 😀

Covorașul de joacă e dintr-un fetru rezistent și e desenat în culori vii. Cuburile sunt ușoare, dacă aveți un copil care aruncă cu ele (cum avem noi, de asta am și renunțat la unele cuburi mai mari, din lemn, și le-am înlocuit cu unele mai micuțe), puteți sta liniștiți că nimeni nu va păți nimic. Nu știu cum sunt la călcat, că n-am îndrăznit, dar vă anunț 😀

Pe site-ul editurii Diana găsiți mai multe variante de Seek’O Blocks, fie împărțite pe tematici (La fermă, Povești), fie pentru construcții libere (seturi colorate de 75 de piese).

Ca orice alt fel de cuburi, și Seek’O Blocks pot fi folosite la diverse alte activități (dacă mai aveți răbdare pentru așa ceva 😀 ): numărat, sortat pe culori, identificat forme geometrice etc, iar covorașul de joacă poate fi folosit și pentru curse cu mașinuțe.

Spuneam ”dacă mai aveți răbdare pentru asta”, pentru că eu nu mai am. E adevărat că Vlad nu e genul de copil care să se concentreze prea mult la activități organizate, așa că după câteva încercări am renunțat să mai facem fișe sau activități planificate. Am o prietenă care a comandat recent jocuri și seturi educaționale de vreo 350 de lei de la editura Diana și îmi trimite mereu activitățile făcute cu copiii ei.

E drept că cei mici au mai multă răbdare la activități ”la măsuță” și poate folosi numărătoarea cu bile de sticle sau cele 100 de piese de lemn pentru descompunerea numerelor, dar la mine ar zbura toate pe sub canapea atât de repede, că nici n-aș apuca să le văd 😀

Care mai aveți băieți de vârsta lui Vlad? Cum stați cu joaca și activitățile, ce preferă?

2 Replies to “Seek’O Blocks – cuburile colorate care mi-au arătat că a (mai) crescut Vlad”

  1. un set asa nu am achizitionat pana acum, dar pare destul de interesant si cred ca va fi foarte incantat si baiatul meu

  2. Dobrișan Maria Ancuța says: Reply

    Mă bucur că și-a găsit o noua preocupare și o nouă pasiune. Să le folosească cu plăcere și să ai mai mult timp pentru tine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.