Recomandare: cărți ilustrate pentru viitorii mari naturaliști

Ați auzit vreodată de Yuval Noah Harari? Este un istoric faimos, profesor de istorie la Universitatea din Ierusalim, și autor al cărții Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, pe care o găsiți la editura Polirom în formatul integral pentru adulți și în format de bandă desenată pentru copii (deocamdată doar Geneza).

În copilărie, Yuval Noah Harari a fost entuziasmat în mod deosebit de o carte enciclopedică ilustrată pentru copii, intitulată „Istoria omenirii” de Michel Lacre, care în anii 1959-1960 a fost tradusă din franceză în numeroase limbi, inclusiv în ebraică.

Dacă un copil din anii ’60 a fost fascinat de o carte ilustrată și a crescut pasionat de aceste aspecte ale lumii făcând o carieră din asta, de ce n-ar face același lucru și copiii noștri? La asta mă gândeam când răsfoiam câteva cărți noi apărute la editura Univers Enciclopedic Junior, cărți cu o tematică asemănătoare: științele naturale.

Poate unul dintre ei va crește și va ajunge următorul naturalist faimos al lumii, poate va deveni profesor, cercetător, biolog sau pur și simplu pasionat și protector al naturii.

Pentru asta e nevoie ca noi să le punem la dispoziție aceste cărți, eventual în mai multe formate sau cu diverse subiecte, pentru ca ei să găsească acel subiect care îi pasionează.

Așa că azi vă recomand câteva dintre cele mai noi cărți din biblioteca lui Vlad pe acest subiect. Ele au ajuns la noi înainte de sărbători, dar abia acum am reușit să le parcurg cu Vlad pe toate.

În seria Deschide și descoperă, avem două cărticele integral cartonate despre Căsuțele insectelor și Stupul Albinelor. Cărțile au clapete pe care copiii le pot ridica pentru a descoperi și mai multe imagini sau informații. Copiii vor afla multe informații despre insecte și nu doar despre cele arhicunoscute, ci și despre unele mai puțin cunoscute.

În colecția Cărți cu clapete, avem două cărți absolut superbe, format mare, cartonat integral: Să avem grijă de planeta noastră și Biologie. Ambele sunt minunate, dar mie mi-a plăcut foarte mult structura cărții Să avem grijă de planeta noastră și felul în care reușește să abordeze o mulțime de subiecte pe o suprafața redusă. Cartea prezintă majoritatea problemelor pe care le are planeta, precum și soluții la îndemâna tuturor pentru a o proteja.

Cartea despre Biologie este uimitoare, pentru un copil pasionat nu-mi pot imagina cât de captivant trebuie să fie să citești atât de multă informație redusă la esențial, cu ilustrații sugestive și clapete sub care să descoperi și mai multe lucruri.

În colecția Descoperă natura, vă recomand două cărți care mi-au plăcut foarte mult, una pentru formatul tip carte de activități (cu tot felul de activități variate, inclusiv probleme de matematică 😀 ), Descoperă Natura. Carte de activități, și cealaltă pentru că ne face atenți la toate vietățile din pădure, de la cele mai mici (miriapozi, viespi, gușteri, pârși) până la cele mai mari (păsări, alte mamifere): Cine trăiește în pădure?

Colecția Descoperă natura conține o mulțime de titluri interesante pentru micii naturaliști, astfel că dacă vă preocupă educația bazată pe natură (”nature based education”), cu siguranță trebuie să aveți aceste cărți în bibliotecă.

Alături de aceste cărți pe care plănuim să le folosim pentru a face mai multă educație bazată pe natură copiilor, înainte de sărbători noi am achiziționat și câteva ustensile noi pentru a studia natura la ea acasă: un microscop portabil, o combinație de microscop cu telescop și un telescop acvatic.

Acum să sperăm că vom avea cât mai multe ocazii pentru a le folosi pe toate și că atât situația cât și vremea ne vor permite să ieșim la explorat cât mai mult.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.