Turist în România – trasee și cele mai frumoase cascade din Pădurea Craiului

Încă mai am de scris despre Pădurea Craiului pentru că este o zonă pe care n-o poți cuprinde într-un singur articol. Am scris deja despre itinerariul nostru complet, despre cazare, despre rafting și acum vă povestesc despre trasee și cascade care merită vizitate în munții Pădurea Craiului.

Cascada Vadu Crișului

Probabil cea mai cunoscută cascadă din zonă, cascada Vadu Crișului poate fi accesată în trei moduri:

1. Pe jos, pe traseul cu punct roșu care pornește din Defileul Crișului Repede (aici parcați mașina) și merge până la Peștera Vadu Crișului. Din peșteră izvorăște cascada și sus aveți și un punct de belvedere pentru a o admira de sus.

Acest traseu se mai numește și Poteca ”Fără nici o urmă”, deoarece de-a lungul lui sunt panouri informative despre cum putem să ne bucurăm de natură fără să lăsăm urme ale trecerii noastre pe acolo.

Atenție, căci traseul este de dificultate medie, pe alocuri se merge ținându-te de lanțuri, sunt urcușuri și coborâșuri mai dificile. În niciun caz nu încercați traseul în șlapi, sandale sau teniși (cum am mai văzut noi pe acolo).

2. Pe apă, în cadrul unei ture de rafting, așa cum am făcut și noi. La bază, cascada are și un bazin destul de adânc, se poate face o baie scurtă în el, doar să fiți echipați cu costume de baie 😀

3. Cu trenul până în halta Peștera. Se traversează podul și vă întoarceți puțin înapoi.

Noi am vizitat cascada de două ori. O dată cu caiacul și o dată pe jos. Ne-am dus pe punct roșu, am traversat podul și ne-am întors pe punct albastru, pe linia ferată, ca să vedem și Peștera Casa Zmeului și Tău fără Fund, un lac (mai degrabă o acumulare de apă în mijlocul pădurii) în care se oglindește cerul și unde domnește o liniște fantomatică.

Cascadele Boiului

Noi am vizitat doar una, dar sunt două, de fapt. Se ajunge la ea pe traseu cu punct roșu, urmând valea Boiului (sat Lorău) în sus (aprox o oră și jumătate de mers sau urcați cu mașina până la primul indicator, și apoi vreo 20 minute pe jos). Pe internet, am găsit-o și sub denumirea de Cascada Cailor, dar indicatorul de la fața locului menționa doar denumirea Cascada Boiului. Urcând în sus, pe lângă prima cascadă, se ajunge și la a doua, noi n-am mai făcut asta, deoarece eram foarte obosiți.

Ni s-a părut o cascadă mai puțin vizitată și copiii s-au bucurat foarte mult de ea și de răcoarea apei.

Cascada Lazuri

Se ajunge foarte ușor la ea pornind prin Cheile Lazuri, de la păstrăvăria Roșia (acolo se parchează). Cheile sunt foarte frumoase, noi am făcut  drumeție prin ele, am admirat insectele albastre cu care erau populate (croitorul alpin, libelule), am mâncat frăguțe.

Era extrem de cald și copiii se cam plictisiseră, așa că după vreo oră, când am găsit drumul blocat de un copac căzut, ne-am întors. Am mai lenevit o vreme pe malul apei, am strâns pietricele colorate, apoi am plecat.

Această călătorie a fost posibilă datorită Asociației Pădurea Craiului și blogului Kinder Trips, care ne-au provocat să explorăm zona în cadrul unui press trip.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.