Cinci opere(te) pentru adulți adaptate pentru plăcerea celor mici

În week-end am fost la Opera Comică pentru Copii și am văzut premiera la Carmen și Toreadorul și am fost încă o dată încântată de felul în care Cristian Mihăilescu a reușit să adapteze pe înțelesul copiilor o operă inițial dedicată adulților.

Operele sau operetele adaptate la Opera Comică pentru Copii sunt ocazii excelente de a ne iniția copiii în muzica clasică, de a le face cunoștință cu arii celebre și de a face introducerea sau trecerea către variantele integrale de la Opera Română. Adaptările sunt mai scurte (între 60-70 min), combinații de muzică și balet cu interpretare teatrală, astfel încât copiii să înțeleagă mai ușor despre ce este vorba.

În plus, în multe dintre ele Opera Comică pentru Copii folosește ecrane cu LED-uri pentru a înlocui decorurile, reușind astfel să mențină atenția publicului cu proiecții de detalii, schimbări rapide de decor și imagini mișcătoare captivante. OCC este singura instituție din România care are această tehnologie, lucru care mi se pare extraordinar.

Totul, de la interpretări, traducere în română a versurilor, scenariu, costume, decoruri sunt la un nivel maxim de profesionalism și să nu vă imaginați că dacă sunt spectacole pentru copii fac rabat la calitate. Tot ce am văzut acolo vreodată, musicaluri (și mai ales acelea!), operete, spectacole de balet sau spectacole de Crăciun au fost nemaipomenit de frumoase și au primit de fiecare dată cronici laudative. Opera Comică pentru Copii este o instituție unde trebuie să mergeți cu copiii măcar o dată!

Și dacă vă place ideea de a-i duce la opere(te) adaptate, dar pe care să le savurați și voi, iată cinci spectacole de la Opera Comică pentru Copii care merită atenția voastră. Noi am văzut patru dintre ele și toate ne-au plăcut la fel de mult. Eliza are 13 ani și încă se bucură de toate spectacolele Operei Comice pentru Copii, dacă ar fi după ea, sigur ne-am face abonament la ei 😀

Iar dacă sunteți din alte orașe sau nu aveți răbdare până când sunt reluate, le puteți urmări și în aplicația Opera Comică pentru Copii.

Carmen și toreadorul, adaptare după Carmen de Bizet

Este opera cel mai recent văzută și pe care încă o mai prindeți în această stagiune. Reproduce și redă majoritatea momentelor importante din opera originală, mai puțin uciderea lui Carmen de la final. Copiii vor asculta arii importante, precum Habanera și Toreador, reproduse în limba română.

Hapciu în Re Major, adaptare după Mamzelle Nitouche, opereta lui Florimond Ronger

Este prima operetă montată pe scena Operei Comice pentru Copii și, la fel ca și Carmen și Toreadorul, include elemente de teatru, musical, dans și voce, evident în limba română.

Joc și Rock, adaptare după opereta Crai Nou, de Ciprian Porumbescu

Joc și Rock nu cred că s-a mai jucat de mult, dar este una dintre preferatele Elizei, probabil pentru că este o piesă pentru copiii mari, pentru preadolescenți, chiar, fiind vorba despre o clasă de studenți la Conservator care vor să pună în scenă Crai Nou.

Răpirea din Serai, adaptare după opera lui Wolfgang Amadeus Mozart

Pe aceasta noi nu am văzut-o, este pe listă pentru când se va juca următoarea dată, dar am vrut s-o menționez pentru că este Mozart, cum să nu vrei s-o vezi?

O noapte la Veneția, adaptare după opereta lui Johann Strauss

Pe aceasta am văzut-o în 2019 cu scurt timp înainte de Revelion și mi-a plăcut foarte mult, e amuzantă, cu cântece și costume frumoase și e perfectă pentru perioada sărbătorilor.

Voi ați văzut vreuna dintre ele, care v-a plăcut?

Despre spectacolele Operei Comice pentru Copii am mai scris aici.

2 Replies to “Cinci opere(te) pentru adulți adaptate pentru plăcerea celor mici”

  1. De la ce vârsta sunt recomandate aceste spectacole?

    1. Laura Frunză says: Reply

      7+ dar gasesti recomandarea pe site la OCC de fiecare data. Mere am vazut copii si mai mici, dar nu stiu cat inteleg ei din ce se petrece acolo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.