Cele mai frumoase cărți de Crăciun și de iarnă – 2021

A venit și momentul mult-așteptat al anului, articolul cu cele mai frumoase cărți de Crăciun și de iarnă apărute în 2021. Avem o selecție bogată și anul acesta: autori români și străini, cărți despre gesturi frumoase, cărți despre miracole, cărți cu animale și cu oameni, cărți cu tematică religioasă sau laică – ce mai, bani să avem să le luăm pe toate 😀

O să încerc să le pun în ordine alfabetică după editură, ca să vă fie mai ușor. Acolo unde pot, vă pun linkul direct spre carte, pe site-ul editurii. Unde editura nu are site sau nu e funcțional, vă dau link spre pagina lor de Facebook, unde o puteți comanda. O să încerc să cuprind toate noutățile într-un singur articol, ca să nu-l mai împart în două. Va fi lung, dar cine e pasionat are răbdare 😀

Știu că, de obicei, mulți dintre voi cumpărați cărți luând în calcul renumele editurilor, dar vă îndemn să dați o șansă și editurilor mai puțin cunoscute, pentru că veți avea surprize plăcute. Și musai anul ăsta să luați măcar o carte a unui autor român, e foarte important să sprijiniți autorii români, mai ales în aceste vremuri atât de încercate.

Editura All

Visul lui Duțu, Cristina Elena Gheorghiu, ilustrații Florin Gheorghiu – în precomandă, livrare începând cu 3 decembrie.

Editura Aramis

În așteptarea Crăciunului, Șosete pentru Moș Crăciun, Spiridușii Crăciunului și mașina de dorințe.

Și la Aramis avem o carte de un autor român, Minunea de Crăciun de Flori Neagu. Nu știu nimic despre această carte, doar am răsfoit-o pe site, nu mă încântă ilustrațiile, dar povestea pare una frumoasă.

Editura Arthur

Arthur ne aduce surprize anul acesta: o carte nou-nouță scrisă de faimoasa JK Rowling: Mărețele aventuri ale porcului de Crăciun.

În divizia Vlad și Cartea cu Genius (tot Arthur) a apărut Renul porc. Nu am coperțile încă, dar vor mai apărea, tot în divizia Cartea cu Genius: Crăciunozaurul de Tom Fletcher (picture book), Aventurile lui Paddington. Dorința de Crăciun(după seria TV), Aventurile lui Paddington. Lista greșită (după seria TV).

Iar dacă le-ați ratat anul trecut (au apărut cam târziu), puteți adăuga în coș și Sora de zăpadă de Maja Lunde și Olivia se pregătește de Crăciun. Editura Arthur s-ar putea să ne mai facă o surpriză, un volum nou din seria Crăciunozaurul, dar nu se știe sigur încă 🙂

Editura Booklet fiction

La Booklet apare, la fel ca și anul trecut, o carte dublă: două povești, cu două coperți diferite, într-o singură carte: Crăciun fericit, Charlie! și Caruselul magic. La Booklet au câteva noutăți deosebite pentru adolescenți (colecția ForTeen), așa că dacă aveți și copii mici și (pre)adolescenți în casă, aveți ce comanda de la Booklet.

Editura Cartea Copiilor

La Cartea Copiilor veți găsi și re-editări ale unor cărți îndrăgite de Crăciun din anii trecuți, dar și cărți noi, precum: Veve și omul de zăpadă de Julia Donaldson și Axel Scheffler sau Mișka de Marie Colmont.

Editura Creator

O carte care se anunță interesantă: Emoție de sărbătoare. Crăciunul. Jurnalul unei fane a sărbătorilor de iarnă. Cartea conține versuri, file de jurnal, reţete festive, dar şi instrucțiuni pentru decorațiuni realizate acasă, plus pagini de agendă unde fanii Crăciunului îşi pot nota propriile amintiri sau gânduri de sărbătoare.

Editura Doxologia

O zi specială pentru Tata Panov este o adaptare după o poveste de Lev Tolstoi, despre un bătrân singur care își dorește să-l întâlnească pe Iisus.

 

Editura DPH

La DPH au destul de multe cărți de iarnă și Crăciun anul acesta: Cartea mea cu activități de iarnă, Cartea mea de colorat de Crăciun, Micul pulover roșu, Pernuța speriată și teribila întâlnire cu Moș Crăciun de Diana Tivu (autor român), Un minunat cântec de Crăciun, Viața și aventurile lui Moș Crăciun de Frank L Baum.

Editura Iona

O ediție revizuită a cărții Nașterea Domnului de Cătălin Grigore și Ana Maria Calistru. Oricâte cărți despre animăluțe și Moș Crăciun ați cumpăra, să nu uitați să le citiți copiilor și o carte despre adevărata semnificație a Crăciunului.

Editura Kreativ

Cele mai frumoase scrisori de Crăciun, cu plic și hârtie pentru a scrie propria scrisoare.

Editura Litera

La Litera veți găsi două calendare de Advent cu cărticele absolut minunate. Vin în cutii frumoase, iar fiecare carte minusculă e învelită în foiță, ca să nu se vadă ce titlu e: Regatul de gheață. 24 de povești în așteptarea lui Moș Crăciun și Disney Calendar de Advent. Set cu 24 de cărticele.

Tot la Litera mai avem două micro-romane pentru cititorii începători: Cățelușa care își dorea să fie ren și Cățelușa care își dorea să fie unicorn.

Bețișor, o carte minunată din aceeași colaborare Julia Donaldson și Axel Scheffler ca la Veve și omul de zăpadă.

Primele mele povești de noapte bună. În așteptarea lui Moș Crăciun, Regatul de gheață. 365 de povești de seară și Sărbători cu Olaf completează seria de povești Disney pentru această perioadă magică a anului.

Iar pentru cei care își doresc povești clasice, la Litera veți găsi Magia Crăciunului. Poezii și colinde, și Moș Crăciun de Barbu Delavrancea, în ediții frumos ilustrate.

Editura Meteor Press

Meteor Press a început să scoată titluri foarte faine pentru copii și adolescenți în ultimii doi ani, dacă le găsiți cărțile online sau în librării, să nu le ocoliți, pentru că sunt titluri foarte bune.

De Crăciun avem: Crăciunul magic al ursulețului și Globul magic al Moșului.

Editura Nemira

Mare bucurie anul acesta de la Nemira pentru că, odată cu lansarea filmului Un băiat numit Crăciun (din 26 noiembrie pe Netflix), se re-editează și faimoasa carte a lui Matt Haig, cu copertă tie-in. Pe lângă asta, mai avem și un spin-off al aceleiași serii: Spiridușa adevărului.

Cea mai importantă apariție de Crăciun de la Nemira este, desigur, Dar Motan dăruiește, scrisă de Cristina Andone, o carte absolut minunată, care ne-a plăcut foarte mult! Cu Cristina am avut un interviu pentru Libfest, o să vă anunț când apare, și voi avea și pe blog un interviu în tandem cu Cristina Andone și Emi Balint.

 

Iar pentru mămici, singura carte de Crăciun de anul acesta, este Anul viitor pe vremea asta de Sophie Cousens. Mulțumim, Nemira, că v-ați gândit și la noi!

Editura Panda

Divizia pentru copii a editurii Trei scoate o singură carte de Crăciun anul acesta, una de un autor român: Miko, vulpița friguroasă de Andreea Iatagan, cu ilustrații de Diana Tivu (cea care a scris și Pernuța speriată de la DPH).

 

Editura Paralela 45

Și la Paralela 45 sunt destul de multe cărticele anul acesta: Cărticica mea cu jocuri de Crăciun, Adevărata poveste a celor 25 de Moși Crăciuni, Cronicile Crăciunului, Pălăria lui Moș Crăciun, Steve spiridușul de Crăciun.

Editura Signatura

La Signatura avem două cărți cu specific de Crăciun absolut minunate: Pachetul roșu, o poveste despre bucuria de a dărui și Aventurile unui fir de nisip Cum a ajuns Crăciunul în adâncuri de Anamaria Lembrău.

Iar pentru pasionații poveștilor lirice și spirituale, două cărți de iarnă, una despre urși polari și tigri ai zăpezilor: Fiica tărâmului înzăpezit și Fiul ținutului de gheață, ambele de Jackie Morris.

Iar dacă faceți comandă la Signatura, nu uitați de o carte mai veche, Darul magilor, de Sonja Danowski, e foarte frumoasă! Cărțile editurii Signatura se pot comanda aici. Iar dacă luați pachet cu toate cele patru cărți de iarnă și Crăciun, vă costă doar 96,5 lei!

Editura Univers

La Univers, cele mai notabile apariții sunt cele ale autorilor români, desigur: Mami și tati se poartă ciudat de Crăciun de Ioana Chicet Macoveiciuc și Cum a salvat Tălpici Crăciunul, de Victoria Pătrașcu.

Avem apoi traducerile din alte limbi, cărți din seriile deja îndrăgite de copii: Crocodilul și girafa așteaptă Crăciunul, Henri și Henrietta sărbătoresc Crăciunul, Trolul furios. Un Crăciun de neuitat

Editura Univers Enciclopedic

Și La Univers Enciclopedic Junior avem cărți multe și frumoase, noi deja am răsfoit câteva dintre ele și le-am pus în cutia cu cărți de citit în decembrie: A venit Crăciunul în pădure, Povești de iarnă (o splendoare de carte cu multe povești deosebite de sezon), Deschide și descoperă Crăciunul (integral cartonată, cu ferestre și clapete), Poneiul năzdrăvan și dorința secretă de Crăciun, Cărți cu clapete – Joaca de-a v-ați ascunselea cu renul (o carte integral cartonată, perfectă pentru copilașii mai micuți).

Editura Vremea

Editura Vremea are și ea o carte cu un titlu sugestiv: Crăciun! Crăciun, apărută în 2020, dar nu v-am prezentat-o atunci, așa că dacă vreți să citiți și un scriitor lituanian, aceasta e cartea potrivită.

4 Replies to “Cele mai frumoase cărți de Crăciun și de iarnă – 2021”

  1. Sunt FOOOARTE multe carti frumoase. Se vede ca ai muncit mult la articol. Sunt edituri aici de care nici nu stiam. Veve și omul de zăpadă de Julia Donaldson și Axel Scheffler sau Mișka de Marie Colmont cred ca i-ar placea lui Bogdan si tot ce este cu Regatul de Gheata i-ar placea Anei. Crăciunul magic al ursulețului și Globul magic al Moșului imi plac cum arata.

    1. Da, cele cu Regatul de gheata chiar sunt dragute. Si Vlad e mare fan!

  2. Vai dar cate sunt…
    cred ca 5 imi doresc sa le citesc pentru mine. Marea problema este ca nu le pot lua pe toate 5 intr-o comanda si as fi nevoita s afac mai multe comenzi und epierd considerabil pe transport 🙁

    Cert este ca 2 sigur iau.

  3. Titluri mai mult decât interesante, asupra cărora ne atragi atenția. Deși ne bucurăm de o bibliotecă bine închegată, mărturisesc că am descoperit că mai sunt comori pe care nu le știu 🙂. Mi-au rămas ochii la Povesti de iarna, a lui Dawn Casey și a Zannei Goldhawk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.