Hai cu mine la muzeu – Castelul Bran

Deși am mai ajuns și în alți ani în Bran, nu am vizitat niciodată castelul, vă vine să credeți? Până anul ăsta când am zis: gata, îmi doresc foarte mult să văd castelul Bran! Așa că am intrat repejor online, am luat bilete și când am fost la Brașov în mini-vacanța de 1 decembrie, am mers și la Bran.

Amplasament

Castelul este așezat în satul cu denumire omonimă din județul Brașov, pe strada Str. General Traian Mosoiu, nr. 24. Ca să ajungeți la castel, trebuie să treceți printr-o alee plină de tarabe cu diverse, așa că înarmați-vă cu răbdare dacă aveți copii care sunt atrași de toate chinezăriile de la tarabe.

La baza Castelului este și un Muzeu Etnografic în aer liber care poate fi vizitat, e undeva în stânga și s-ar putea să ratați intrarea pentru că pare intrarea la alt târg de diverse.

Program: Luni 12-16, marți-duminică 09-16.

Tarife: 45 lei/adulți, 10 lei/elevi, 20 lei/studenți, accesul în muzeu. Pentru expoziția cu instrumente medievale de tortură se mai plătește 10 lei, iar biletul pentru Tunelul Timpului costă 20 lei (copiii sub 7 ani au gratuit).

Atenție: dacă luați bilete online, să vă țineți minte parola, să puteți accesa site-ul, pentru că se scanează codul QR al biletelor. Eu le-am avut în pdf și codul de bare de pe ele nu putea fi scanat. Avantajul biletelor online e că le puteți lua și folosi oricând doriți, nu sunteți legați de o zi și o oră. În plus, având bilete online puteți sări coada și avansa direct către intrare.

Istoric

Castelul a fost construit pe locul unei vechi fortărețe teutone ridicată în jurul anilor 1200. Castelul propriu zis a fost ridicat între anii 1377-1388, cu rol de vamă și de fortăreață. Vlad Țepeș nu a locuit niciodată în acest castel, deși este asocial cu el din cauza legendei lui Dracula. Țepeș nu este privit cu ochi buni de locuitorii zonei, din cauza unor represalii sângeroase contra sașilor din zonă în 1459.

În anii care au urmat, castelul a trecut prin diverse stăpâniri și s-a deteriorat. A fost reparat în 1886, iar ulterior devine proprietatea Ocolului Silvic Regional. În 1920, cetățenii Brașovului oferă castelul în dar Reginei Maria, care va efectua ample lucrări de restaurare asupra clădirii și îl va transforma în reședință. De altfel, la castel veți găsi multe informații legate de Regina Maria și de Principesa Ileana (moștenitoarea castelului), cele două personalități istorice fiind asociate cu castelul mai mult decât figura legendară a lui Țepeș.

În comunism, castelul devine muzeu în administrarea statului, iar din 2009 este retrocedat moștenitorilor de drept.

Exponate

Vizita la Castelul Bran este o experiență deosebită. Nu știu de ce m-a impresionat așa, uneori mă duc la unele muzee și mă simt păcălită și cu banii luați, dar aici nu regret niciun leu din cei 160 de lei dați pe accesul la muzeu (+tunelul timpului).

Castelul se vizitează într-o singură direcție, delimitată de cordoanele din interior. Cămăruțele mici, scările interioare, terasele exterioare fac vizita să pară o plimbare printr-un labirint.

Se pot vedea camerele Majestăților Sale, Regina Maria și Carol, biblioteca palatului, camerele de muzică și de primire.

Să nu ratați acești clopoței, dacă sunați din ei, un înger își va primi aripile 🙂

Urmează sălile tematice dedicate mitologiei înfricoșătoare românești: ielele, strigoii, solomonarii, sântoaderii, cu proiecții video și diorame.

Vlad a sărit repejor zona asta, dar Eliza a stat la fiecare și a citit informațiile afișate pe perete.

Vlad a fost mai interesat de aparatul de monede-suvenir (copiii mei sunt colecționari de astfel de monede) și de magazinele de suveniruri și a declarat că nu i-a plăcut nimic altceva în muzeu 😀

Mi-a plăcut și curtea interioară, cu fântâna și scara cu verdeață.

Partea mea preferată a fost plimbarea cu liftul spre ”Tunelul timpului”. Liftul a fost instalat de Regina Maria, care dorea un acces mai facil spre Grădinile Castelului, însă, evident, a fost modernizat și acum veți călători într-un lift de sticlă cu proiecții interioare, care o să vă dea impresia unei călătorii în timp.

La destinație, veți trece prin tunelul care vă scoate în Grădină, și unde veți putea admira fotografiile vivante, eu am fost impresionată de ele, parcă te privești ochi în ochi cu Regina Maria sau cu Principesa Ileana.

Vă puteți și fotografia cu personalitățile care au fost asociate Castelului de-a lungul timpului și puteți cumpăra fotografia printată de la magazinul de suveniruri (15 lei). Tot la magazin, găsiți cărți cu povești scrise de Regina Maria.

Voi ați fost vreodată la Bran? Cum vi s-a părut?

2 Replies to “Hai cu mine la muzeu – Castelul Bran”

  1. Branul l-am vizitat chiar de mai multe ori, dar undeva demult. La ultima noastră vizita nu era instalat nici liftul și nici nu aveau salile tematice cu proiectii si diorame. Cred că se impune o revizitare. multumim de informatii.

  2. Foarte frumos castelul, sper sa ajung si eu sa-l vizitez vara asta care vine.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.