Utilitatea unei diplome Cambridge pentru copiii de vârstă școlară

V-am mai povestit și cu altă ocazie că Eliza urmează cursuri de limbă engleză într-o instituție acreditată Cambridge și că a susținut astă-vară examenul KET. Din toamnă s-a întors la Flying Colours pentru a continua cursurile și a susține și examenul PET, deoarece ar vrea să intre la un liceu cu predare intensiv engleză.

În cele ce urmează, aș vrea să detaliez puțin importanța acestor diplome pentru copiii școlari și de ce este important ca ei să urmeze cursuri la un centru acreditat Cambridge.

În primul rând, ele mai ușurează puțin din presiunea unui examen. Indiferent că e vorba de clasa a cincea, de unul de clasa a opta sau de bacalaureat, examenele din sistemul de stat sunt o sursă inepuizabilă de stres pentru copii. Având o diplomă obținută anterior, chiar și la o singură materie, face toată diferența din lume.

Pentru aceste examene, ai suficient timp să te pregătești, pregătirea se face la cele mai înalte standarde, iar examenul se dă într-o perioadă în care copilul nu mai este aglomerat și cu altele. Odată ce obține calificarea dorită, chiar cu un an înainte, crește și nivelul de încredere și îi rămâne și timp mai mult pentru a se pregăti la matematică și română, de exemplu.

A2 Flyers

Pentru copiii care vor să treacă în clasa a V-a la un liceu/o școală/o clasă cu predare intensiv engleză, este nevoie de certificatul A2 Flyers. Acesta este nivelul cel mai de sus din cadrul Young Learners English, programul pentru copiii începători, de obicei cu vârsta între 6 și 10 ani.

A2 Key for Schools & B1 Preliminary for Schools

Pentru copiii care vor să treacă în clasa a IX-a la un liceu cu predare intensiv engleză, este nevoie de certificatul A2 KET sau B1 PET. Practic cu certificatul pe care îl are acum, Eliza se poate înscrie pentru o clasă de intensiv engleză, însă știm că e mare concurența pentru astfel de clase, așa că mergem mai departe și spre PET.

Interesant este că în noul ordin de ministru din 24 noiembrie 2020, se specifică faptul că PET poate echivala proba de competențe lingvistice dacă este promovată cu minim 140 de puncte. Deci, practic, dacă Eliza ia la PET cât a luat și la KET, avem diplomă și pentru BAC 😀

Am citit în câteva locuri că inclusiv KET-ul poate fi folosit la bac, dacă a fost promovat cu minim 140 de puncte, dar în ordinul de ministru nu este nimic specificat de KET, doar de PET.

First Certificate in English & Certificate Advanced English

FCE (promovat cu minim 160 de puncte) și CAE (promovat cu minim 180 de puncte) sunt nivelurile necesare pentru a echivala proba de engleză de la bacalaureat.

În plus, CAE este util și pentru admiterea la facultate și este recunoscută internațional în peste 8000 de instituții din lume.

Cum se dau aceste examene?

Examenele Cambridge se dau doar în centre acreditate internațional pentru a susține acest examen. Ideal este să înscrieți copilul și la un curs, măcar un semestru, dacă nu un an întreg, pentru că la cursuri se studiază specific pentru aceste examene, cu accent pe folosirea limbii în diverse contexte, pe exprimare fluidă, pe înțelegerea și transmiterea unui mesaj, și mai puțin pe tocit gramatică, așa cum se face la școală.

În România sunt peste 400 de centre acreditate, iar Eliza studiază la Flying Colours, un loc minunat, despre care v-am mai povestit aici. Ei mai fac înscrieri pentru semestrul al doilea, iar cu Eliza copiii voștri pot deveni colegi la cursul de pregătire pentru PET. Eliza este foarte prietenoasă și va ajuta orice copil nou, oricât de timid ar fi, să se simtă inclus 🙂 Iar teacher Anda este una dintr-o mie, nu cred că a existat până acum elev căruia să nu-i placă să facă cursuri cu ea.

Examenele Cambridge evaluează competența copiilor de a folosi limba engleză în diverse situații, așa că aceste cursuri sunt esențiale pentru copiii care călătoresc des în afară, pentru cei care vor să plece la studii în străinătate la liceu sau facultate sau pentru cei care emigrează împreună cu familiile. Am fost surprinsă de multe ori să descopăr copii care aveau note mari la engleză la școală, dar nu știau să se descurce în situații banale în care era necesară limba engleză.

Dacă aveți timp, puteți urmări aici și punctul de vedere al Elizei, cu privire la motivele pentru care e important să știi limba engleză

De asemenea, Centrul European de Examinări organizează periodic concursuri pentru copii, cu premii în bani (de ex, la KOALA, candidatul cu cel mai mare scor primește 1000 de dolari în plus față de restul premiilor, iar anul trecut câștigătorul la nivelul A2 a fost din România), așa că învățarea limbii engleze se poate dovedi și bănoasă, nu doar distractivă 😀

Toate examenele Cambridge se dau fizic în centrele acreditate și conțin patru probe: Reading (citit), Writing (scris), Listening (înțelegere) și Speaking (vorbit). Anul trecut s-au dat în prima duminică din luna iulie, iar rezultatele au venit cam în a treia săptămână din luna august.

7 Replies to “Utilitatea unei diplome Cambridge pentru copiii de vârstă școlară”

  1. Sunt convinsă că se pune accentul pe ce este necesar să știe cei mici. Limba engleză este deja uzuală.

  2. Si noua ne place modul in care se invata engleza după metoda britanica. Fiica mea de 13 ani spune ca nici nu a simțit un efort deosebit pentru a trece testele Cambridge.
    Acum se pregătește pentru FCE. PET-ul l-a susținut anul trecut. A fost mai greu sa sagim un centru care sa o primească pentru FCE. In general, sunt elevi de liceu. Acum merge la EdVenture si are un profesor din Singapore. E foarte incantata.
    Succes tuturor copilașilor!

  3. Sunt folositoare aceste diplome pentru echivalarea examenului bilingv la admiterea in clasa IX. ideea e ca la completarea omtiunilor din fisa de admitere doar se bifeaza daca ai examenul bilingv, nu si in ce fel este luat. Din cate imi amintesc nici nota nu se trece, desi Cambridge era exchivalat cu nota 10 parca. Nu prea conteaza daca e PET Sau KET, important e sa fie minim unul din ele. Noi l-am dat in noiembrie clasa VIII, dar am nimerit anul cu pandemia si in vara toata lumea a echivalat bilingv-ul cu media anilor de limba straina. Nici anul trecut mi se pare ca nu s-a dat examenul de biling si a fost tot echivalare( dar nu sunt 100% sigura de echivalarea de anul trecut).
    Apoi tine-ti cont de faptul ca diplomele Cambrige sunt valabile doar 2 ani. Chiar daca ia puncatjul necesar pentru bac, diploma de acum nu va putea fi folosita la bac. Noi avem punctajul, dar au trecut doi ani de la examen si diploma nu mai poate fi folosita peste doi ani. Luam in calclul ca anul viitor, in clasa XI sa de-a din nou examenul care poate echivala competentele de la Bacalaureat.
    PSȘ succes Elizei la toate examenele programate.

  4. E o postare plina de informatii utile.
    Totusi, fiind la primul impact cu toate aceste date despre tipuri de certificate si nivele … sincer iti spun, am ametit si ma gandesc doar “de ce oare trebuie sa fie asa de complicat?”
    Mi-ar fi placut sa ascult parerea Elizei, dar n-am vazut unde (nu stiu trebuia sa se incarce un filmulet in articol sau daca doar la mine nu se incarca) .

    1. E un filmulet in articol, uite link direct, poate asa reusesti sa-l vezi: https://www.youtube.com/watch?v=EQ9TUsBWiV4

  5. Eu stiam ca FCE e valabil toată viata. La fel si CAE, care este util pentru a te inscrie la studii in străinătate.

  6. Și Ema va da PET în mai cred, tot merge de mică la engleză, acum și Marc. Dar cum vrea să dea la colegiu, măcar o să o scutească de un examen. Anul trecut, unii copii care au dat examenul de limbă engleză ca să învețe din clasa a cincea la un liceu au luat notă mică la engleză, crezând ca e ușor, în timp ce cei care aveau flyers la engleză au primit 10. Va fi de folos măcar acum. O sa vedem ce o ieși.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.